Brooklyn

Informatie

RegieJohn Crowley
Jaartal2015
Releasedatum17-03-2016
Speelduur111 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastSaoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent en Julie Walters

De jonge Eilis laat haar moeder en zus achter als ze vanuit een klein Iers dorpje waar ze wonen naar Brooklyn verhuist om daar haar dromen na te jagen. Ondanks de zekerheid van een baan en een dak boven haar hoofd heeft ze moeite haar weg te vinden zo ver van huis. Dit verandert als ze op een Iers dansfeest de Italiaanse Tony tegenkomt, die al snel de liefde van haar leven blijkt. Juist op het moment dat het geluk haar toelacht bereikt haar vreselijk nieuws vanuit Ierland. Als ze voor een maand terugkeert naar Ierland trouwt ze met Tony, maar eenmaal terug in Ierland voelt ze de nodige verplichting jegens haar moeder. En als ze vervolgens de knappe Jim ontmoet raakt ze in een tweestrijd over waar haar toekomst ligt.

Brooklyn sluit zich aan bij de groeiende rij films die gebaseerd zijn op een boek, dit keer de gelijknamige roman van de Ier Colm Toíbín. Aan het roer staat John Crowley die vooral naam wist te maken als regisseur in het theater en een bescheiden succes scoorde met het opvallende Intermission. Wat opvallend is aan Brooklyn, is dat ondanks dat de het verhaal gaat om een Ierse immigrante in het New Yorkse stadsdeel de film maar twee draaidagen kende in New York. Het is dan ook de Canadese stad Montreal dat vanwege budgetredenen werd omgetoverd tot Brooklyn. Niet dat de kijker daar iets van merkt, want de film schetst een prachtig sfeerbeeld van het Brooklyn begin jaren 50 zonder daarbij te focussen op de bekende blikvangers.

De hoofdrol in de film is voor de in New York geboren, maar in Ierland opgegroeide, Saoirse Ronan die de rol van Eilis dan ook haar meest persoonlijke noemt. Ronan brak op zeer jeugdige leeftijd door met haar rol in Atonement, wat haar een Oscarnominatie opleverde. Het is een kunstje dat ze met deze film wist te herhalen. Ondanks dat zij ondertussen geldt als een ervaren actrice en al in menig succesvolle film te zien was is Ronan pas 21 jaar. Jong en een groot talent dus, iets wat ook valt te zeggen van haar tegenspelers. Zo zien we Emory Cohen (The Place Beyond the Pines) als Tony en Domhnall Gleeson (Ex Machina) als Jim, die haar twee geliefden spelen. Daarnaast zien we ook Jim Broadbent als pastoor bij wie ze altijd terecht kan. Toch staan de heren duidelijk in de schaduw van Ronan.

Brooklyn draait namelijk vooral om Eilis, wat ervoor zorgt dat Ronan in iedere scène van de film te zien is. Iets wat ze met grote klasse doet, waarbij ze haar talent nog maar eens onderstreept door deze film met ogenschijnlijk gemak te dragen. Wel gaat de overgang van Iers meisje met heimwee naar de verliefde jonge vrouw vol zelfvertrouwen wat te snel. Toch houdt regisseur Crowley zich trouw aan het bronmateriaal zonder zich te verliezen aan filmische uitvergrotingen van zaken die puur dienen voor het opwekken van bepaalde sentimenten. Het maakt Brooklyn tot een wat ingetogen, maar sterk geacteerde speelfilm over het volgen van je hart, waarbij de goedheid naar anderen toe je soms even van de wijs kan brengen maar je altijd kan vertrouwen op wat je hart je ingeeft.

Brooklyn is een prachtig gefilmd drama over de tweestrijd van een jonge vrouw die dichtbij huis overkomt wat zij ver weg al vond. Het acteerwerk van de overwegend jonge cast is zeer sterk te noemen, waarbij vooral Saoirse Ronan zich nog maar eens een groot en ondertussen ervaren talent toont. Haar tweestrijd is voelbaar, waarbij Ronan met regelmaat haar overdenkingen toont met puur haar ogen. Wat daarnaast knap is, is dat de jaren ’50 en de bijkomende sfeer treffend wordt neergezet zonder daarvoor te leunen op visual effects. Een hartverwarmende film over het leven van een Ierse immigrante in de jaren 50.

16 maart, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer