Burning

Informatie

RegieChang-dong Lee
Jaartal2018
Releasedatum12-02-2019
Speelduur148 minuten
DistributeurImagine Filmdistributie Nederland
CastAh-in Yoo, Jong-seo Jeon, Steven Yeun, Soo-Kyung Kim, Seung-ho Choi & Seong-kun Mun

Jongsoo is werkzaam als partime koerier in Seoul terwijl hij tevens de zorg op zich heeft genomen over het vee van zijn vader en droomt van een carrière als schrijver. Op een dag wordt hij aangesproken door de vrolijke Haemi, die Jongsoo nog van vroeger herkent. Ze trekken een tijdje op samen, maar dan vertrekt Haemi voor een paar weken naar Afrika. Ze vraagt Jongsoo om op haar kat te passen, iets waar hij graag mee instemt omdat hij als een blok voor Haemi is gevallen. Zijn verliefdheid wordt echter flink bekoeld als Haemi uit Afrika terugkeert met de mysterieuze Ben aan haar zijde. De drie trekken met elkaar op waarmee een vreemde driehoeksverhouding ontstaat. Helemaal als Ben opbiecht een vreemde hobby te hebben en Haemi plots spoorloos verdwijnt.

Chang-dong Lee is een regisseur die zich overduidelijk niet laat beïnvloeden door producenten of filmstudio’s. Hij maakt alleen maar films die verhalen vertellen die hij graag met de wereld wil delen en dus is het lang wachten eerdat de inmiddels 64-jarige filmmaker met een nieuwe film op de proppen komt. Dat klinkt misschien niet heel er productief, maar zijn films hebben wel één belangrijke en gemeenschappelijke deler: de kwaliteit is altijd bijzonder hoog. Zo ook de film Burning, gebasseerd op het verhaal “Schuurtjes in brand steken” van Haruki Murakami, die op het afgelopen filmfestival van Cannes een record aantal punten in de journalistenpoll wist binnen te halen. En dat is niet zonder reden uiteraard.

In Burning staat de zwijgzame Jongsoo centraal. Een jongen die leeft in de arme klasse van het drukke Seoul en weinig richting aan zijn leven lijkt te kunnen geven. Dromerig slijt hij zijn dagen als koerier en lijkt een toekomst als succesvol schrijver nog ver weg. Niet de meest aansprekende protagonist die je je kunt wensen, maar daarmee is het contrast wel goed voelbaar met de andere twee hoofdrolspelers. Aan de ene kant de vrijgevochten Haemi rondom wie een constant gevoel van mysterie lijkt te hangen en aan de andere kant de rijke Ben (The Walking Dead-ster Steven Yeun) waarvan niemand eigenlijk weet wat hij precies doet. Een “great Gatsby” zoals Jongsoo hem gekscherend noemt. Een mooie pluimage aan hoofdpersonages dus die Chang-dong Lee mooi met elkaar weet te verweven en ze tegelijkertijd lijnrecht tegenover elkaar te zetten.

Het verhaal rondom de ongemakkelijke driehoeksverhouding die ontstaat als Haemi weer thuiskomt met Ben aan haar zijde ontvouwt zich bijzonder langzaam. Het geeft de kijker de tijd om de zaken rustig in het juiste perspectief te zetten en alle mogelijk hintjes die leiden naar de slotconclusie op te pakken. Dat denk je als kijker tenminste. Regisseur Chang-dong Lee gooit een hoop balletjes op, zonder ze echt opzichtig voor de kijker uit de doeken te doen. Het levert een bijzonder zinderde film op waarbij de spanning continu voelbaar is, zonder te weten welke richting de zaken precies op zullen gaan. En daar moet je als kijker uiteraard wel voor openstaan.

Burning is daarmee een film geworden die een hoop stof tot nadenken geeft. Want hoe steekt het verhaal nou precies in elkaar en welke geheimen worden nou wel en niet uit de doeken gedaan? En wat vertellen ze precies over de drie belangrijkste personages? Het maakt van Burning een film die op sommige momenten lastig te doorgronden is, maar daarmee ook uitermate interessant is om te gaan zien. Laat je meevoeren in het zinderende Seoul dat Chang-don Lee weet te presenteren in deze thriller die zich alles behalve makkelijk laat ontrafelen en heerlijk blijf na sudderen in het hoofd van de kijker.

Extra’s: Burning ligt als kale editie in de winkelschappen met enkel de trailer als toevoeging. Daarnaast is de film helaas alleen op dvd verkrijgbaar.

Burning is als een smeulend vuurtje dat langzaam toewerkt naar een zinderde climax. De film roept een hoop vraagtekens op, maar laat het beantwoorden daarvan volledig over aan de kijker. De thriller over de bijzondere driehoeksverhouding tussen de schuchtere Jongsoo, de vrijgevochten Haemi en de mysterieuze Ben wordt met kleine stapjes ontleed en zet de kijker daarbij meerdere malen op het verkeerde been of laat deze totaal in het ongewisse. Burning is een film geworden die veel vraagt van zijn kijker, nog lang in het hoofd zal ronddwalen en daarmee een bijzondere kijkervaring genoemd mag worden.

Met dank aan Imagine Filmdistributie Nederland i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

18 maart, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c881850ca737_selected-products" products="9200000104450598,1002004011188260,1002004012393830,1002004006478904,1002004000096231" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer