By the Sea

Informatie

RegieAngelina Jolie Pitt
Jaartal2015
Releasedatum08-06-2016
Speelduur117 minuten
DistributeurUniversal Home Entertaiment
CastBrad Pitt, Angelina Jolie Pitt, Melanie Laurent, Melvil Poupaud, Niels Arestrup & Richard Bohringer

De Amerikaanse schrijver Roland en zijn vrouw Vanessa besluiten om naar de kust van Frankrijk te vertrekken voor onbepaalde tijd. Aan de ene kant om Roland de rust te gunnen om aan een nieuwe boek te werken en aan de andere kant om hun huwelijk weer uit het slop te trekken. Eenmaal daar komen ze in contact met het pasgetrouwde stel Francois en Lea die in de Franse badplaats hun huwelijksreis doorbrengen. Roland en Vanessa raken geobsedeerd door het verliefde koppel wat bij hen de relatie nog meer op scherp zet en onopgeloste problemen uit het verleden naar boven haalt.

De kans is groot dat de release van By the Sea in de Nederlandse bioscopen aan je voorbij is gegaan. Ondanks dat de film twee wereldsterren in zijn cast heeft is de film de boeken in gegaan als één van de slechts scorende van 2015. De vraag is natuurlijk of dit ligt aan slechte marketing rond de première vorig jaar of aan de film zelf. Helaas moet na een kijkbeurt op dvd de conclusie worden getrokken dat vooral het laatste antwoord het grootste struikelblok voor succes zal zijn geweest.

Na een mager ontvangen regiedebuut deed Angelina Jolie het als regisseuse bij zowel critici als het publiek een stuk beter met Unbroken. Deze film wist zelfs drie Oscar-nominaties in de wacht te slepen, een eer die By the Sea niet ten deel is gevallen. De film flopte dan ook jammerlijk op het witte doek en bleef wereldwijd steken bij een opbrengst van slechts drie miljoen bij een budget van tien miljoen. Op zich is dit niet vreemd, want de film is namelijk met zijn 120 minuten niet meer dan een hele lange en saaie zit die nergens de kijker ook maar enigszins probeert te prikkelen.

Zo zien we het koppel aankomen in Frankrijk, hun problemen vooral negeren, nieuwe mensen ontmoeten, ruzie maken, dichter tot elkaar komen en weer vertrekken. Wees na het lezen van de vorige zin overigens niet bang dat we hier het hele verhaal uit de doeken doen. Het is namelijk voor de kijker al snel duidelijk welke kant het verhaal op zal gaan en wat toch het geheim is dat Roland en Vanessa met zich meedragen waardoor hun huwelijk in zwaar weer verkeert.

Het is erg jammer dat de film door zijn saaie vertelling geen echte ziel heeft meegekregen, want aan de esthetische kant is er weinig mis met By the Sea. De aankleding is prima verzorgd en bovendien is de sfeer van de jaren ’70 goed voelbaar. Daarnaast overtuigen beiden hoofdrolspelers wel degelijk in hun rollen als depressieve schrijver en zijn verwarde vrouw, wat het juist nog schrijnender maakt dat ze zichzelf, Jolie schreef het verhaal ook zelf, zo weinig hebben gegeven om mee te kunnen werken. Hopelijk besteedt Angelina Jolie het schrijfwerk volgende keer weer uit aan een meer getalenteerde verhalenverteller er richt ze zich alleen op het regiewerk, iets wat ze prima in de vingers heeft.

Extra’s: De dvd-uitgave van By the Sea moet het doen met een magere extra toevoeging. De schijf komt helaas niet verder dan een handjevol verwijderde scenes waarvan je als kijker alleen maar blij kun zijn dat ze de uiteindelijk film niet hebben gehaald, want deze zouden de speelduur alleen maar onnodig hebben opgerekt.

By the Sea ziet er cinematografisch prima uit en brengt de jaren ’70-sfeer goed over op de kijker, maar helaas moet de film het zonder echte ziel doen. Het verhaal prikkelt de kijker nergens om ook maar enigszins mee te leven met het getraumatiseerde stel waardoor de film niet meer is dan een hele lange en saaie zit en niet verder komt dan het prachtig in beeld brengen van de Franse kust. Helaas is dat niet genoeg om de film zijn volle speelduur genietbaar te maken en is By the Sea daarmee niet de film geworden waar we op hadden gehoopt van het wereldberoemde filmkoppel.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 juni, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer