Cake

Informatie

RegieDaniel Barnz
Jaartal2014
Releasedatum02-09-2015
Speelduur102 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastJennifer Aniston, Adriana Barraza, Anna Kendrick, Sam Worthington en William H. Macy

Claire is een vrouw van middelbare leeftijd die na een ongeluk gebukt gaat onder het leven. Ze heeft zich van iedereen om zich heen vervreemd, waarbij ze enkel nog haar huishoudster toe lijkt te laten. Al worstelend raakt ze gefascineerd door de zelfmoord van Nina, een jonge vrouw uit haar praatgroep voor mensen met chronische pijn. In een poging haar eigen pijn weg te stoppen, onder meer met behulp van pillen, duikt ze steeds verder in het leven van deze Nina. Zo zoekt ze contact met haar man, met wie ze langzaamaan een vriendschappelijke band ontwikkelt. Hoe meer ze echter te weten komt, hoe meer Claire ook de confrontatie aan moet gaan met haar eigen trauma.

De laatste aflevering van Friends ligt alweer dik tien jaar achter ons, maar nog steeds is deze serie het eerste waar we aan denken bij het horen van de naam van Jennifer Aniston. Dat zij bij haar keuze in filmrollen veelal terugvalt op het type ‘Rachel’ helpt haar hierbij natuurlijk niet. Toch laat zij zo nu en dan zien dat zij meer in haar mars heeft, iets wat we zagen in bijvoorbeeld de thriller Derailed en nu misschien meer dan ooit in het drama Cake. Het is dan ook niet voor niets dat Aniston voor deze film werd genomineerd voor een Golden Globe. De inspiratie voor de rol haalde Aniston dicht bij huis, want haar collega en vriendin Stacy Courtney maakte een soortgelijke situatie mee nadat zij aan chronische pijnen leed na een ongeluk.

Laten we voorop stellen dat Aniston een geweldige performance geeft als Claire Bennett, waarbij zij de film eigenhandig naar een hoger plan weet te brengen. Aan de film zelf zitten namelijk enige haken en ogen. Natuurlijk is het verhaal in basis erg interessant, maar als je de kijker zich het overgrote deel van de film af laat vragen wat het hoe en waarom van de situatie van de hoofdpersoon is, kan dat ook tegen je werken. Zo roepen de littekens van Claire de nodige vraagtekens op. Je weet dat er wat is gebeurd, maar wat blijft lang een beetje mysterieus. Hierdoor is Cake een vrij trage invuloefening, waarbij je uiteindelijk al zelf de conclusie trekt wat er met Claire is gebeurd voordat deze getoond wordt.

Een ander minpunt is de verschijning van Nina, gespeeld door Anna Kendrick. Naast compleet miscast, past haar verschijning (letterlijk en figuurlijk) niet in de film. Dat de film, ondanks de genoemde minpunten, toch zijn impact behoudt valt volledig op het conto te schrijven van Aniston. Zo is de scène waarin zij wordt geconfronteerd met de dader (een korte rol van William H. Macy) van haar ongeluk hartverscheurend en zeer indrukwekkend. Ook is het mooi om te zien hoe de maker symbolisme in de film heeft verwerkt. Natuurlijk is er de titel, Cake, die met zijn vele lagen symbool staat voor de vele lagen van herstel van Claire. Maar ook is er de lighouding van Claire in een auto, dat je ook kan zien als het feit dat zij niet meer vooruit wil kijken.

Extra’s: De Blu-ray bevat twee, overigens vrij korte, featurettes. De eerste is ‘The Many Layer of Cake’, waarbij we aan de hand van onder andere Stacy Courtney een wat breder inzicht krijgen in de inspiratie voor de film. De tweede is ‘The Icing on the Cake’, die zich vooral richt op de cast. Ondanks dat beide vrij informatief zijn gezien hun korte speelduur, valt het ophemelen van de prestatie van Jennifer Aniston heel erg op.

Cake is een prachtige drama over chronische pijn, die volledig gedragen wordt door de fenomenale perfomance van Jennifer Aniston. De film heeft wat haken en ogen, maar zal vooral in herinnering blijven door Aniston die op basis van deze rol duidelijk laat zien ‘Rachel’ ontgroeid te zijn. De muziek van Christophe Beck mag overigens ook niet onvermeld blijven, waarbij een cover van Halo (gezongen door Snow Patrol-zanger Gary Lightbody) de film op een passende toon afsluit. Deze Cake heeft vele lagen, die wellicht niet allemaal even smakelijk zijn, maar die fier overeind blijft door zijn prachtige weergave van iemand met chronische pijn en de uitmuntende rol van Aniston.

Met dank aan Media Tornado en Warner Home Videovoor het recensie-exemplaar.

1 september, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer