Calamity

Informatie

RegieRémi Chayé
Jaartal2020
Releasedatum09-04-2021
Speelduur85 minuten
DistributeurCinéart
CastSalomé Boulven, Alexandra Lamy, Alexis Tomassian, Jochen Hägele & Léonard Louf | Venna van den Bosch, Vera Mann, Jonathan Demoor, Joost Claes, Enzo Coenen & Remi de Smet

1863. Martha Jane maakt samen met haar vader, broertje en zusje deel uit van een karavaan die op weg is naar Oregon. Eenmaal daar is het plan om zich definitief te vestigen en te wonen in een huis waar ze, na het overlijden van de moeder van Martha, een nieuw leven kunnen opbouwen. Maar Martha vindt maar moeilijk aansluiting bij de rest van de karavaan door haar zelfverzekerde gedrag waarmee ze vooral haar vader soms flink in verlegenheid brengt. Als haar vader op een dag zwaar verongelukt, is Martha aangewezen op Ethan, de rebelse zoon van de leider van de karavaan. Maar Martha dopt liever haar eigen boontjes en besluit om haar lange haar af te knippen en een broek aan te meten om zichzelf daarmee onafhankelijk te maken. De rest van de karavaan lijkt haar afwijkende manier van leven te accepteren, maar dan verschijnt de soldaat Samson ten tonele. In eerste instantie lijkt hij erg behulpzaam door de karavaan te helpen met het vinden van de juiste weg, maar al snel blijkt dat hij uit was op waardevolle spullen. Een beroving waarvan Martha de schuld krijgt! Ze besluit om de karavaan achter zich te laten en helemaal alleen op zoek te gaan naar Samson om zo de gestolen spullen weer terug te halen. Het wordt een hachelijke reis waarin Martha langzaam veranderd in een echte vrouw en leert wat het inhoudt als je altijd voor jezelf op zult moeten komen.

De Frans/Deense animatiefilm Calamity van filmmaker Rémi Chaye is een bijzondere eend in de bijt als we kijken naar de vele soortgenoten die het genre rijk is. In Calamity is geen plek voor strakke lijnen en hippe 3D-beelden, maar komt het avontuur over de legendarisch Calamity Jane op schilderachtige wijze tot leven. Dat is in het begin even wennen, maar het levert uiteindelijk wel een stukje unieke cinema op. Unieke cinema die Cahye ook al toepaste op haar vorige animatiefilm Long Way North (dus misschien nu niet heel uniek meer), dus liefhebbers van die film weten wat hen te wachten staat. Het maakt het wel des te jammer dat de film hier in Nederland enkel op dvd verkrijgbaar is. Juist animatie heeft veel baat bij een goede beeldresolutie, dus voor het maximale effect was een release op Blu-ray zeker geen overbodige luxe geweest. Nu neemt de, toch wat ouderwetse, techniek de beeldpracht voor haar rekening, maar dat komt toch niet zo mooi over als dat Chaye het ongetwijfeld voor ogen heeft gehad.

In Calamity draait het allemaal om historisch figuur Calamity Jane (1852 – 1903) die zich niet bepaald gedroeg zoals het in die tijd gewenst was voor een vrouw. Ze liep het liefst rond in een uniform, dronk er lustig op los en was een voorbeeld voor vrouwen die voor zichzelf op wilde komen. In deze animatiefilm gaat het er uiteraard niet bijzonder heftig aan toe en ligt de focus vooral, of eigenlijk alleen maar, op de jeugd van Calamity Jane. We zien hoe ze in een karavaan terecht komt na het overlijden van haar moeder, hoe ze zich rebelser gedraagt dan iedereen wil en hoe ze zich uiteindelijk van de jonge Martha Jane Canary ontpopt tot de legendarische Calamity Jane. Daarbij focust de film zich eigenlijk alleen op haar zoektocht naar Samson; de soldaat die bepaalde waardevolle items ontvreemd en waarvan Martha uiteindelijk de schuld in de schoenen geschoven krijgt. Het is een handzaam avontuur maar daarmee ook compact genoeg om voor de jonge kijkers goed te kunnen volgen. Echt ontdekken wie Calamity Jane was zullen ze niet, maar er zit wel degelijk een boodschap in de film waar ze wat mee kunnen.

Girl Power is namelijk het toverwoord in Calamity en dat is natuurlijk ook niet zo gek met een hoofdpersonage als Calamity Jane. Dat je soms voor jezelf op moet komen is een wijze les voor de jeugdige kijkers, maar wordt er niet dusdanig doorheen gedrukt dat het, voor de meekijkende ouders, op de zenuwen gaat werken. Want ondanks dat Martha aardig wat voor haar kiezen krijgt wordt het nergens dusdanig zwaar dat het voor de doelgroep wellicht allemaal niet meer op de juiste wijze te volgen is. Calamity is in de eerste plaats gewoon een erg leuke animatiefilm die net dat beetje extra’s in zich heeft door de unieke animatievorm waarin de eerste stappen uit het leven van Calamity Jane uit de doeken wordt gedaan. Maar ook voor wie de naam Calamity Jane eigenlijk helemaal niks zegt, blijft er genoeg over om gewoon te kunnen genieten van deze 85 minuten aan animatieplezier.

Extra’s: Calamity moet het, we noemen het al even, doen met enkel een editie op dvd. En dat terwijl een betere beeldresolutie zeker een goede bijdrage had kunnen leveren. Daarnaast zijn er geen extra’s te vinden op de schijf, al zijn er voor aanvang van de film wel een paar trailers van andere releases te bekijken.

Calamity is een prachtige animatiefilm die opvalt door zijn schilderachtige animatievorm waarin de eerste jaren van de legendarische Calamity Jane uit de doeken worden gedaan. De film van filmmaker Rémi Chayé vertelt in een lekker vlot lopend avontuur hoe de jeugdige, maar rebelse, Martha Jane Canary uitgroeit tot de stoere Calamity Jane. In haar eentje trekt ze er op uit om de gestolen spullen van haar karavaan weer terug te halen, een avontuur dat haar leven voorgoed zal veranderen. Chayé houdt het avontuur van Calamity Jane compact en overzichtelijk en pakt niet uit met een film die het complete leven van Calamity Jane probeert te vertellen. Calamity is een zeer prettige animatiefilm met een zeer unieke stijl die zeker gezien mag worden!

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

15 april, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer