Call Me by Your Name

Informatie

RegieLuca Guadagnino
Jaartal2017
Releasedatum11-01-2018
Speelduur132 minuten
DistributeurSony Pictures Releasing
CastArmie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar en Esther Garrel

Zomer 1983. De 17-jarige Elio, volwassen voor zijn leeftijd en bijzonder intelligent, woont bij zijn ouders op het Italiaanse platteland. Zijn vader, een Professor in de Archeologie, nodigt de knappe Amerikaan Oliver uit om hem te helpen met zijn academische papierwerk en tot die tijd bij hun te wonen. Elio, een introspectief bibliofiel en muzikaal wonderkind, vindt in eerste instantie maar weinig overeenkomsten met Oliver. Elio daagt Oliver uit en al snel beginnen de twee meer tijd met elkaar door te brengen. Ze maken fietstochten, zwemmen en begeleiden Elio’s vader tijdens een archeologische reis. Als Elio op subtiele wijze zijn gevoelens kenbaar maakt aan Oliver, is deze in eerste instantie terughoudend. Toch ontvouwd zich in de hierop volgende dagen een erotische spanning tussen de twee.

Call Me by Your Name is een verfilming van de gelijknamige roman van schrijver André Aciman uit 2007, in Nederland uitgegeven als ‘Noem me bij jouw naam’. Het boek ontving destijds overwegend positieve recensies en in 2015 werd bekend dat James Ivory (The Remains of the Day) het boek zou gaan verfilmen. Ondanks dat het script daadwerkelijk van zijn hand is, liet hij de regie uiteindelijk over aan Luca Guadagnino. Hij levert hiermee het slotstuk af van zijn Desire trilogie, die verder bestaat uit I Am Love uit 2009 en A Bigger Splash uit 2015. In eerste instantie waren Shia LaBeouf en Greta Scacchi gecast voor de hoofdrollen, maar ondanks dat Ivory hier content mee was, bleek de productiemaatschappij dit niet. Onder toeziend oog van Guadagnino werden uiteindelijk Timothée Chalamet en Armie Hammer gecast.

De film is een zogenaamde coming-of-age film, die zich richt op de groei van de protagonist van de jeugd tot volwassenheid. De protagonist in het verhaal is de intelligente Elio, gespeeld door Chalamet. De oudere man die voor hem min of meer leidend is tijdens deze fase in zijn leven is de charismatische Oliver, gespeeld door Hammer. Laatst genoemde is misschien wel de grootste verrassing van Call Me by Your Name. Hammer maakte indruk met zijn dubbelrol in The Social Network, maar had vervolgens te lijden onder een slechte keus van rollen. Zo was hij te zien in J. Edgar, The Lone Ranger en The Man from U.N.C.L.E. Keer op keer op papier logische keuzes, want wie wil er niet werken onder Clint Eastwood of met Johnny Depp. Toch bleef het grote succes uit. Wat dat betreft maakt hij met deze gewaagde carrièrekeuze zijn belofte helemaal waar.

Call Me by Your Name is dan ook flink seksueel getint, al wordt het nergens zo expliciet als in bijvoorbeeld La vie d’Adèle. Wat dat betreft is de kracht van suggestie sterker, hier vertegenwoordigd door het zoete van abrikozen. Of het nou de abrikozenboom is die in beeld komt tijdens het eerste intieme samenzijn van Elio en Oliver of de abrikozenpit in een onvergetelijke scène waarna geen kijker de komende tijd nog een abrikoos tot zich zal nemen. Expliciet is de film dan wellicht niet, maar terughoudend is de film, evenals Elio, ook allerminst. Zo blijkt nog maar eens als hij zijn hand uitdagend op het kruis van Oliver plaatst als de twee van de zon genieten na een zwempartij.

Toch is het veel te gemakkelijk om Call Me by Your Name alleen weg te zetten als film over mannenliefde. Zo herinnert de film ook aan vervlogen tijden. Tijden waarin je met de fiets stopt om een vreemdeling om een glas water te vragen. Maar ook technisch zit de film goed in elkaar. Dat wordt nog maar eens onderstreept met een overgang richting het einde van de film, waarin we vanuit de slaapkamer plots op het treinperron belanden. Het is even abrupt als allesomvattend. Als de film vervolgens, net als Elio, afsluit zonder Oliver, zien we op een prachtige wijze de nasleep van de relatie tussen de twee. Zo is daar enerzijds de prachtige openheid van Michael Stuhlbarg als vader van Elio, maar ook de hartverscheurende emoties van Elio die alle ruimte krijgen tijdens de aftiteling. Het zorgt voor een rake afsluiting die menig kijker, hoe hetero ook, oprecht zal raken.

Call Me by Your Name neemt zijn tijd en is zoveel meer dan een film over mannenliefde. Het is een coming-of-age film, een film over vriendschap, liefde, zelfverkenning en de pijn van een tijdelijk samenzijn dat de rest van het leven van de protagonist vormt. Met de film zet Timothée Chalamet zichzelf direct op de kaart en maakt Armie Hammer zijn belofte eindelijk waar met deze gewaagde carrièrewending. Dat ook de bijrollen sterk zijn ingevuld toont Michael Stuhlbarg in een even open als rake monoloog. Het zorgt ervoor dat Call Me by Your Name een film is met vele hoogtepunten. We zien de liefde tussen Elio en Oliver opbloeien onder de Italiaanse zon, om vervolgens af te sluiten met de sneeuw tijdens Chanoeka. De liefde tussen de twee is een halt toegeroepen, het leven gaat verder, maar zal nooit meer hetzelfde zijn.

10 januari, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a4b5ca18d456_selected-products" products="9200000015501912,9200000085027593,9200000081318572,9200000006548048" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer