Captain America: Civil War

Informatie

RegieJoe en Anthony Russo
Jaartal2016
Releasedatum05-10-2016
Speelduur145 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company
CastChris Evans, Robert Downey Jr., Don Cheadle. Scarlett Johansson, Sebastian Stan en Anthony Mackie

Nadat de Avengers opnieuw betrokken zijn geraakt bij een internationaal conflict, komen wereldleiders en politieke machten in actie met het voorstel om de Avengers onder toezicht te houden van de overheid. Dit resulteert in een tweekamp tussen de Avengers. De één onder leiding van Captain America, die gelooft dat de helden vrij gelaten moeten worden in hun missies om de wereld te beschermen. De andere partij wordt aangevoerd door Iron Man, die mede door een persoonlijk voorval restricties door de overheid ondersteunt. Tijdens een speciale VN-bijeenkomst, die is opgezet voor de regelgeving ten behoeve van de Avengers, wordt er een aanslag gepleegd waarbij onder meer de koning van Wakanda wordt gedood. Als Bucky Barnes a.k.a. de Winter Soldier hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden, moet Steve Rogers zijn oude vriend Bucky proberen te beschermen tegen zowel Tony Stark als een nieuwe schurk die een plan beraamd wat het definitieve einde van de Avengers kan betekenen.

Amper een maand na de bioscoop première van de teleurstellende clash tussen DC Comics grootste superhelden, kwam Marvel met de release van Captain America: Civil War met een superieure held-vs-held blockbuster die ‘Batman v Superman’ volledig deed ondersneeuwen. In omvang en ambitie veel meer een Avengers film dan een standalone project zoals de titel doet voor komen, is Civil War bij uitstek het meest volwassen en inhoudelijk sterke productie uit het Marvel Cinematic Universe tot dusver. Met Thor en Hulk als enige grote afwezigen, barst de epische strijd tussen twee nobele partijen, Captain America en Iron Man, los in een climax van dramatische samenhang en duizelingwekkend inventieve actie sequenties. Voor iedereen die inmiddels verveeld raakt bij het zien opblazen van weer een voltallige stad, kan de relatieve terughoudendheid van actie en spektakel in Civil War vast en zeker waarderen.

Na het kritisch zeer goed ontvangen en financieel succesvolle The Winter Soldier, mochten de broers Joe en Anthony Russo opnieuw de regie in handen nemen. Civil War bewijst het grote voordeel van continuïteit en is een zeldzaam Marvel vervolg dat niet alleen voelt als een vervolg, maar nog meer naar een hoogtepunt in de cyclus. De film opent met een flashback waarin Bucky Barnes (Sebastian Stan) door een groep Russische soldaten uit een cryogene diepvries wordt gehaald en wordt geactiveerd als allesvernietigende moordmachine, beter bekend als de Winter Soldier. De werkelijke aard van zijn eerste missie, waar de film tussendoor af en toe op zinspeelt, blijft een mysterie tot het ijzingwekkende einde. Net als de voorganger, die zelfs zijn titel droeg, is de Winter Soldier ook in Civil War de centrale spil van het verhaal. Hij heeft na alle gebeurtenissen de schijn flink tegen, maar net als Cap weet je als publiek dat er meer aan de hand is.

Het is niet bepaald vanzelfsprekend dat een bol dravende actiefilm zelfkritisch genoeg is om de vele levens die vermoedelijk verloren gaan, als gebouwen ineen storten en auto’s links en rechts over de kop vliegen, te erkennen. Hoewel het idee van ‘bijkomende schade’ centraal staat in het conflict in Batman v Superman, verbant die film uiteindelijk iedere vorm van ethische verantwoordelijkheid met een bombastisch en onsamenhangend einde-van-de-wereld climax. Captain America mag met zo’n subtitel de indruk van een strijd met oneindige proporties wekken, het eindresultaat van Civil War blijkt een stuk slimmer in elkaar te steken met de aanwezigheid van een nieuwe schurk (Daniel Brühl), die meer aan zijn hoofd heeft dan een complete menselijke beschaving aan gort blazen. De confrontatie tussen team Captain America en team Iron Man geeft meer dan genoeg voldoening, ditmaal zonder harteloze daden van vernietiging aan te richten.

Het team van de Avengers bestaat inmiddels uit een enorm scala aan superhelden, maar Civil War schroomt er niet voor om die uit te breiden met de introductie van een aantal nieuwe karakters. T’Challa / Black Panther (Chadwick Boseman) maakt op indrukwekkende wijze zijn debuut op het grote scherm en de nieuwe, extreem jonge en speelse, incarnatie van Spider-Man (Tom Holland) belooft veel voor de aankomende reboot. De grootste valkuil voor een film met zoveel superhelden is dat niet alle karakters evenveel aan bod komen. Civil War heeft hier echter een prima balans in gevonden waarbij iedere held zijn eigen aandeel heeft, uitgezonderd de iets te geforceerde en overbodige cameo’s van Ant-Man en Hawkeye. Desalniettemin draait Civil War vooral om de strijd tussen Steve en Tony en is het bewonderenswaardig dat, ondanks de eventueel te voorspellen uitkomst, de climax zowel spannend als emotioneel imponerend is!

Extra’s:
De Making of Captain America: Civil War: (45:43) Een tweedelige making-of waar in het eerste deel de cast en crew terug kijken naar de oorsprong van de comic. Ze bespreken de relevantie van het verhaal, de thematische diepgang en hoe ze dit vertaald hebben naar de film. Het tweede deel bespreekt onder meer de karakters van Vision, Black Panther en Spider-Man.
Captain America: The Road to Civil War: (04:11) Een specifieke blik op de rol van Captain America en de prestaties van Avengers icon Chris Evans.
Iron Man: The Road to Civil War: (04:27) Dezelfde opzet als hierboven, met ditmaal de focus op Tony Stark, zijn positie in deze film en zijn relatie met Captain America.
Open Your Mind: Marvel’s Doctor Strange: (04:02) Een vooruitblik op de eerstvolgende Marvel film, met concept afbeeldingen, clips uit de film en korte interviews met de cast.
Deleted & Extended Scenes: (07:51) Een langere versie van ‘Peggy’s Funeral’ scene en drie verwijderde scenes.
Gag Reel: (02:53) Een korte extra met enkele bloopers.
Audio commentaar: Regisseursduo Anthony & Joe Russo en schrijvers Christopher Markus & Stephen McFeely voorzien de film van audio commentaar.

Captain America: Civil War verweeft globale politiek, persoonlijke idealen en indrukwekkende actie tot misschien wel de meest complete film uit de Marvel Cinematic Universe. De Avengers worden ditmaal geconfronteerd met de desastreuze gevolgen die hun acties uit de voorgaande films veroorzaakt hebben. Zowel Captain America als Iron Man hebben beide hun eigen standpunt en visie in deze kwestie, waardoor ze lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Beide partijen krijgen ondersteuning van reeds bekende en nieuw geïntroduceerde superhelden, met een ongekende diversiteit aan vaardigheden. De toevoeging van een schurk met minder grote intenties dan slechts wereldvernietiging, pakt verrassend goed en sterk uit. De opbouw naar de onvermijdelijke climax is zorgvuldig en intens, en laat een onuitwisbare stempel achter op het Marvel universum voor alle komende films. Regisseursduo Anthony & Joe Russo hebben een meer dan waardig vervolg op The Winter Soldier afgeleverd, met indrukwekkende actie en een geloofwaardige emotionele lading.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

5 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer