Captain Marvel
In het sterrenstelsel, ver van de aarde verwijderd, woedt een galactische oorlog tussen de Kree en de Skrulls. Vers, die worstelt met de krachten die ze in zich heeft, vecht als lid van de Starforce aan de zijde van de Kree. Met haar team wordt zij op een missie gestuurd om een informant op te sporen die hen naar de locatie van de Skrulls kan leiden. De missie loopt uit op een ramp en Vers beland samen met een paar Skrulls op aarde. Ze gaat, samen met een jonge Nick Fury, op zoek naar de Skrulls. Maar, dat is niet de enige strijd die ze moeten voeren. De beelden die in haar nachtmerries voorbij flitsen lijken af te spelen op aarde en dus zou dit tevens de plek kunnen zijn om antwoorden te krijgen over haar verleden waar ze zich niks meer van kan herinneren. Lukt het Vers om de Skrulls op tijd op te sporen voor deze de aarde in gevaar brengen en kan ze achterhalen waar ze echt vandaan komt om zo haar krachten onder controle te krijgen?
In 2008 kwam de eerste film uit in het Marvel Cinematic Universe (MCU) getiteld Iron Man. Door de jaren heen volgde film op film en bleek het MCU een ongekend succes. Vorig jaar verscheen de ultieme climax van tien jaar MCU in de vorm van Avengers: Infinity War. Een film die, op een enkel karakter na (Ant-Man en Haweye), alle grote karakters die eerder op het grote scherm te zien waren op wonderbaarlijke wijze samen bracht. Echter, volgde na deze film ook een gat. Want hoe nu verder in het MCU? Het antwoord hierop is Captain Marvel. Eerder zagen we al vrouwelijke karakters als Black Widow en Scarlet Witch. Karakters die vooral als bijfiguren in films te zien waren waarin mannelijke karakters in de spotlight stonden. Met de komst van Carol Danvers, alias Vers, alias Captain Marvel zien we nu dus de eerste vrouwelijke superheld in een MCU-film.
Degene die bekend zijn met het MCU zullen zich waarschijnlijk afvragen waarom Captain Marvel nu pas wordt geïntroduceerd. Op de slotscène van Avengers: Infinity War na werd zij namelijk nog niet eerder getoond of überhaupt genoemd. Haar komst, na al die jaren MCU, voelt wat geforceerd aan. Zeker gezien het feit dat Captain Marvel een belangrijke rol vervult in Avengers: Endgame. Regisseurs Anna Boden en Ryan Fleck leveren met Captain Marvel gelukkig wel een vermakelijke film af. Wat vooral opvalt is de manier waarop dit oorsprongsverhaal uit de doeken wordt gedaan. Ditmaal heeft de held zijn volledige krachten al aan het begin en dus wordt er vooral gezocht naar wie Captain Marvel diep van binnen echt is. Dit levert een verfrissende invalshoek op. Daarentegen is de film bij tijd en wijle wel voorspelbaar. En dat is jammer, want met het nemen van iets meer lef en risico was Captain Marvel waarschijnlijk nog beter uit de verf gekomen dan nu het geval is.
In de eerdere MCU-films zagen we S.H.I.E.L.D.-agent Nick Fury. Met name in het begin had hij een essentiële rol bij het smeden van de Avengers tot een team. Echter, stond hij op een gegeven moment steeds vaker langs de zijlijn. In Captain Marvel is weer een grotere rol voor dit karakter weggelegd. De film speelt zich af in het midden van de jaren negentig en dit keer zien we dan ook wat meer van de oorsprong van Nick Fury. Opnieuw zien we hoe Samuel L. Jackson in de huid kruipt van Nick Fury. Ditmaal geholpen door Marvels digitale verjongingstechnologie, die ons de acteur toont zoals hij er vijfentwintig jaar geleden uitzag. En het moet gezegd, het resultaat is verbluffend. De gehele film blijft Jackson overeind in de verschijning van zijn jongere zelf.
In Captain Marvel is duidelijk een jaren ’90 sfeer aanwezig. Zo zien we een videotheek vol met videobanden van jaren ’90 klassiekers. Ook zien we bijvoorbeeld hoe een cd-rom met belangrijke informatie moet worden ingeladen. Hierdoor zitten diverse belangrijke karakters een halve minuut ongeduldig naar het scherm van een computer te staren. Het zijn dit soort elementen die Captain Marvel een fijne retro setting geven. De keuze om bepaalde nummers uit de jaren ’90 onder bepaalde scènes te zetten pakt helaas niet altijd goed uit. Zo horen we bijvoorbeeld Just a Girl van No Doubt. De toegevoegde waarde blijkt regelmatig achterwege. Het lijkt er dan ook op dat de makers vooral hebben geprobeerd om hetzelfde gevoel op te wekken zoals bij de Guardians of the Galaxy-films. MCU-films waarbij de soundtrack bijna een personage an sich is.
Extra’s: Zoals we gewend zijn van releases in het MCU mag ook de Blu-ray release van Captain Marvel rekenen op het nodige aan bonusmateriaal.
· Director’s Intro (01:51) Een soort van persoonlijke introductie voorafgaand aan de film door regisseurs Anna Boden en Ryan Fleck.
· Zo Word Je Een Superheld (06:40) Brie Larson aan het woord over de kans die ze kreeg met het spelen van Captain Marvel. Daarnaast zien we haar training voor deze rol. Verder vertellen cast en crew over haar bijdrage en haar persoonlijkheid.
· Een Grote Held (03:31) Er wordt ingezoomd op het karakter Captain Marvel.
· De Oorsprong Van Nick Fury (03:33) Er wordt gekeken naar Nick Fury’s plaats in de film Captain Marvel en het MCU.
· Het Ultieme Team (02:44) Een lofzang voor regisseurs Anna Boden en Ryan Fleck.
· De Skrulls en de Kree (03:31) Een korte blik op de Skrulls en de Kree.
· Sodeflerken (02:23) Een retro ogende, 4 x 3 hoogte-/breedteverhouding featurette op katachtige ster van de film, Goose.
· Deleted Scenes (08:47) Zes korte verwijderde scènes, te weten Wie Bewonder Je het Meest?, Starforce-Rekruten, Naar Torfa, Lach Eens, Zwarte Doos en Beginnersfout.
· Gag Reel (02:02) De welbekende bloopercompilatie.
· Audiocommentaar: een informatieve commentaartrack ingesproken door regisseurs Anna Boden en Ryan Fleck.
Captain Marvel is een fijne introductie van de eerste vrouwelijk superheld met een eigen MCU-film. Met name de manier waarop dit oorsprongsverhaal wordt gebracht en de aanwezigheid van Samuel L. Jackson zijn twee pluspunten. De film was echter nog beter uit de verf gekomen met iets meer lef en risico. En eigenlijk was dat wel te verwachten van de superheld die een belangrijke rol vervult in de toekomst van het MCU. Ondanks dat is de film zeker vermakelijk, zeker gezien de fijne jaren ’90 setting.
Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.