Kapitein Onderbroek: Het eerste grote avontuur

Informatie

RegieRob Letterman
Jaartal2017
Releasedatum28-03-2018
Speelduur89 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastMitchell van den Dungen Bille, Sander van Amsterdam, Fred Meijer en Huub Dikstaal | Kevin Hart, Ed Helms, Jordan Peele, Nick Kroll en Thomas Middleditch

George en Harold zijn beste vrienden van middelbare school leeftijd, die zich vroeger aan elkaar verbonden voelden nadat ze de slappe lach kregen van het woord “Uranus”. Sindsdien zijn de twee het beste van de school met het uithalen van grappen en auteurs van een aantal stripboeken. De meesten van hen, waaronder Kapitein Onderbroek, zijn gemaakt op basis van hun eigen unieke flauwe kenmerkende humor. Maar alle grappen die ze uithalen hebben hun schooldirecteur, meneer Krupp, tot het uiterste gedreven. Hij is een vreugdeloos autoritair persoon die waarde hecht aan ouderwetse leeromgevingen en humorloze lessen voor zijn leerlingen. Hij heeft tevens een ingenieus plan bedacht om een einde te maken aan de capriolen van Harold en George, door ze in verschillende klassen te zetten. Met hun humor en vriendschap op het spel, voelen ze zich gedwongen om maatregelen te nemen. Ze besluiten Krupp te hypnotiseren en hem doen te geloven dat hij Kapitein Onderbroek is. Ondertussen zet Professor Poepbroek een plan op om alle humor uit de school te verbannen met hulp van Melvin, de aartsvijand van George en Harold. 
 
Kapitein Onderbroek is gebaseerd op de succesvolle en gelijknamige boekenreeks van Dav Pilkey. DreamWorks Animation wisten de rechten te verwerven en brachten de reeks naar het grote doek. Ondanks dat er vrij weinig reclame en publiciteit voor de film is geweest, heeft Kapitein Onderbroek wereldwijd toch redelijk wat opgebracht en is hij overwegend positief ontvangen. En terecht ook, wat de film is erg humoristisch met veel geslaagde grappen en kleine subtiele momentjes die je bijna de hele film doen glimlachen. Zo’n titel vraagt natuurlijk om onderbroekenlol en daar draait de hele film ook om. De grappen zijn niet allemaal even uniek, maar juist omdat de personages en de stemacteurs reageren met een aanstekelijk enthousiasme, zorgt het ervoor dat het leuk blijft om naar te kijken. George en Harold, met de stem van Kevin Hart en Thomas Middleditch, vinden in iedere scene weer het juiste moment voor een geslaagde grap en dat maakt Captain Underpants zeker geen film voor alleen de kleintjes onder ons.

Natuurlijk brengt een film als deze de nodige plotgaten met zich mee, maar die zijn vooral noodzakelijk om de hoeveel humor in het razende tempo te laten stromen. In de derde akte wanneer de twee jongens en hun tot superheld omgetoverde schooldirecteur het moeten opnemen tegen een gemene slechterik wordt het plot één groot cliché, maar weet het toch alle structurele tekortkomingen te verdoezelen vanwege het snelle tempo van de grappen en de complete absurditeit. Van jolige woordspelingen tot een griezelig kussen symfonie, Kapitein Onderbroek gaat alle richtingen uit maar vindt de humor overal en nergens. De film weet zelfs nog een achterliggende kritische vraag aan het licht te brengen, namelijk of er nog enige waarde gehecht wordt aan uitersten?! De twee jongens hebben zeker een hekel aan hun directeur, ook al bedoelen ze hem geen kwaad, maar hij moet hun creatieve toekomst niet in de weg staan. De directeur is streng, kan met niemand uit de voeten en heeft geen enkele vorm van humor. Zij zijn grappig, makkelijk in de omgang en kunnen grap maken in iedere situatie.

Het zou best interessant kunnen zijn om te weten wat schrijver Dav Pilkey ooit inspireerde om de Kapitein Onderbroek serie te maken. Zijn de verhalen die hij schreef vooral mijmeringen en fantasieën of komt er enige zelfervaring van brommende leraren en vernederende schooldirecteuren bij kijken? Het verhaal biedt een hele sombere blik in een school waar humor niet alleen wordt ontmoedigd, maar letterlijk wordt afgestraft. George en Harold halen constant “pranks” uit, giechelen bij academische woorden die kunnen flauw opgevat kunnen worden en maken er hun levensmissie van om hun leven en de school van vreugde te voorzien. Voor de jongens is lachen het beste medicijn, het enige tegengif tegen hun autoritaire directeur waar onderwijs saai is en creativiteit wordt ontmoedigd. “The Boss Baby” was de grootste titel van DreamWorks uit 2017, maar “Kapitein Onderbroek” doet er zeker niet voor onder.

Extra’s: De Blu-ray release van Kapitein Onderbroek: Het eerste grote avontuur zit behoorlijk volgepropt met extra’s. Veelal kort van speelduur, maar wel interessant en bovenal, vermakelijk.
· De extreem coole avonturen van Captain Underpants-animatiestripboek: (02:52) George en Harold lezen komisch maar grof stripboek voor.
· De heldengids van Captain Underpants: (03:51) George en Harold doorlopen een paar stappen voor iedere supergeld; een cape dragen, een geheime identiteit krijgen enz.
· De (volledig originele en supercoole) schurkengids van Professor Poopypants: (03:53) De slechterik uit de film, Professor Poopypants, deelt een paar tips over het zijn van een goede slechterik; geen regels hebben, een slechte checklist maken enz.
· En veel meer!: Nog een hele reeks met korte extra’s, waaronder verwijderde scenes, muziekvideo’s, interviews met de cast, trailers, fotogalerij en een hele reeks promo’s van oudere en nieuwe DreamWorks releases.

Kapitein Onderbroek: Het eerste grote avontuur is een erg leuke, creatieve en grappige filmadaptatie van de boekreeks van Dav Pilkey. De humor is aanstekelijk, het verhaal is compleet belachelijk, de stemacteurs zijn geweldig en onderbroekenlol wordt tot leven gebracht dankzij het enthousiasme van de twee voornaamste karakters. De animaties zien er meer dan prima uit voor een film als deze. Verwacht geen Disney Pixar kwaliteit, maar visueel is het strak vormgegeven met gemiddeld oog voor detail. De focus van DreamWorks ligt veel meer bij de humor en de unieke combinatie van middelbare school en een superhelden verhaal. Harold en George zijn twee erg vrolijke karakters die eigenlijk niets anders willen dan hun leven en dat van hun school van vreugde te voorzien. Kapitein Onderbroek is volledig ondergesneeuwd bij alle andere animatiefilms die vorig jaar verschenen zijn, maar ten onrechte want het is misschien wel de grappigste film van het jaar.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 april, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5acf06c371d3b_selected-products" products="9200000083912990,9200000083912988" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer