Cargo

Informatie

RegieGilles Coulier
Jaartal2017
Releasedatum07-02-2018
Speelduur91 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastSam Louwyck, Wim Willaert, Sebastien Dewaele, Roda Fawaz & Gilles De Schryver

De wereld van visser Jean komt op zijn kop te staan als zijn vader tijdens een nachtelijke vaart overboord slaat en in coma belandt. Jean krijgt daarmee niet alleen de leiding over het familiebedrijf, maar ook de verantwoording voor de torenhoge schulden die daarbij horen. Het is echter niet het enige waarmee hij geconfronteerd wordt. Er zijn namelijk tal van onuitgesproken conflicten met zijn broers, Francis en William, die langzaam aan de oppervlakte komen nu de broers elkaar harder dan ooit nodig lijkt te hebben. Maar kunnen zij hun verschillen oplossen en nader tot elkaar komen om het familiebedrijf in leven te houden? Of is de weg naar het criminele milieu de enige oplossing voor Jean om het hoofd boven water te houden en tevens de toekomst van zijn achtjarige zoon veilig te kunnen stellen?

We doen misschien zo nu en dan wat lacherig over onze zuiderburen, maar op cinematografisch gebied geven ze ons de laatste jaren het nakijken. Films als Rundskop en D’Ardennen kunnen internationaal rekenen op louter positieve reacties en onderstrepen maar weer eens hoe hoog de kwaliteit is van hun filmlandschap. Wat dat betreft valt moeilijk te ontkennen dat we op dat gebied nog een hoop van ze kunnen leren. Cargo past op het eerste gezicht moeiteloos in de dat rijtje, al valt er op het regiedebuut van Gilles Coulier helaas ook een boel aan te merken.

De Belgische cinema kenmerkt zich door een veelal bikkelharde en rauwe blik op een wereld van mensen die het geluk niet aan hun kont hebben hangen en iedere dag moeten vechten om te kunnen overleven. Daarmee is de sfeer niet altijd even gemakkelijk om aan te zien en voor Cargo geldt dat niet anders. De toon wordt wat dat betreft meteen treffend gezet als we Jean op zijn boot aantreffen in slecht weer, een aanblik zonder enige vorm van vreugde en een omgeving die ieder ander mensen graag zou vermijden. Het is een sfeer die goed aansluit bij de Belgische cinema, maar er is duidelijk meer nodig voor een boeiende film dan enkel een haast naargeestige sfeer.

De thema’s die regisseur Coulier aanstipt in zijn debuut zijn voer voor diepgravende en psychologische dialogen om de karakters beetje bij beetje te ontleden en zo de waarheid bloot te leggen. Maar het uitmuntende acteerwerk van Sam Louwyck, Wim Willaert en Sebastien Dewaele ten spijt, beklijft de film maar moeilijk. Dat komt omdat Coulier teveel tijd inruimt om de personages zich te laten ontplooien, zonder dat er veel te ontplooien valt. Al vrij vroeg in de film is namelijk duidelijk hoe de vork precies in de steel steekt en daarmee blijft er voor de acteurs bijzonder weinig over om mee te werken. Het maakt Cargo een film die gered wordt door zijn sterke acteerwerk en naargeestige en treffende sfeer, maar onderuit wordt gehaald door zijn kwakkelende script dat de zaken niet op het juiste tempo aan zijn kijker weet te serveren.

Extra’s: Het komt niet vaak voor dat een uitgave van Dutch Filmworks extra’s meekrijgt, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat de toevoegingen op de Blu-ray release van Cargo van korte duur zijn en mede daardoor niet bijster interessant zijn.
• Filmmuziek: Lies van der Aa (01:50) Een veel te korte special over componist Lies van der Aa doe de muziek voor de film verzorgde.
• Making of Cargo (01:13) Het is dat het een “making of” wordt genoemd, maar met een lengte van ruim een minuut valt dat label er maar moeilijk aan te hangen. We krijgen een paar beelden van achter de schermen te zien, maar voor we het weten is het allemaal alweer voorbij.

Cargo laat wederom zien dat onze Zuiderburen weten hoe ze een sfeervolle en indrukwekkende film moeten maken, maar helaas valt er ook genoeg op de film aan te merken. Het voorkomt dat we Cargo mogen scharen in hetzelfde rijtje als vergelijkbare eerder genoemde titels. Toch gaat Cargo wel voortvarend van start, maar omdat de kijker al snel door zal hebben hoe de vork in de steel steekt blijft er in de minuten die resteren weinig interessantst over. Het puike acteerwerk van de drie hoofdrolspelers en de cinematografie maken wel nog een hoop goed, maar het is niet genoeg om van Cargo een film te maken die een diepe indruk op de kijker zal achterlaten.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

20 maart, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5aa93de4a66e2_selected-products" products="9200000083190669,9200000083190659" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer