Cash Truck

Informatie

RegieGuy Ritchie
Jaartal2021
Releasedatum23-02-2022
Speelduur119 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJason Statham, Holt McCallanny, Rocci Williams, Jeffrey Donovan, Josh Hartnett, Scott Eastwood en Andy Garcia

Patrick Hill begint te werken bij Fortico Security, een bedrijf dat geldtransporten doet en wekelijks verantwoordelijk is voor het verplaatsen van honderden miljoenen dollars door Los Angeles. Na te zijn geprezen om zijn uitstekende referenties, maakt Hill kennis met Bullet. Hij begeleidt Hill niet alleen bij zijn training, maar geeft hem ook de bijnaam “H”. H slaagt op het nippertje voor zijn training en heeft wat moeite om vriendschappen aan te gaan met zijn collega’s. Die onderlinge verhouding verandert als H in koele bloede de daders neerschiet als hun transport wordt overvallen. H blijkt over flink wat ervaring en precisie te beschikken. Als hij en zijn team later weer slachtoffer worden van een overval trekken de daders zich vrij plots terug. Pas dan ware motieven beginnen de motieven van de nieuwkomer duidelijk te worden.

Sinds zijn doorbraak met Lock, Stock and Two Smoking Barrels heeft de Brit Guy Ritchie een wat onevenwichtig oeuvre weten op te bouwen. Waar hij zich vervolgens met Snatch in eerste instantie vooral leek te specialiseren in soortgelijke misdaadfilms, waren er ook gelijk vrij vroeg al wat missers aanwezig. Wat te denken van Madonna-vehikel Swept Away en het matige Revolver. Hij sloeg echter terug met het succesvolle Sherlock Holmes-tweeluik. De geschiedenis herhaalde zich toen hij flop King Arthur: Legend of the Sword op wist te volgen met de wat vreemde eend in de bijt, maar wel financieel zeer succesvolle Aladdin. Toch was iedereen maar wat blij toen hij met The Gentlemen eindelijk weer eens een onvervalste misdaadfilm maakte. Het betaalde zich direct uit, want het bleek zijn beste film in jaren. Met deze actiethriller is het echter vooral de vraag of hij de goede vorm weet vast te houden.

Voor de hoofdrol doet Ritchie in elk geval een beroep op een vertrouwd element, namelijk Jason Statham. Niet alleen betekende Lock, Stock and Two Smoking Barrels de doorbraak voor de gewezen schoonspringer, ook betekent het alweer hun vierde samenwerking. Met zijn markante kop en zwijgzame voorkomen is hij dan ook uitgegroeid tot een geliefde actiester. En ook hier doet Statham weer precies waar hij goed in is. Hij is een man op een (wraak)missie, en laat dat nou precies zijn hoe we hem graag zien. Hij wordt bijgestaan door een meer dan degelijke cast, bestaande uit Mindhunters’ Holt McCallany, de langzaam op de terugweg zijnde Josh Hartnett en Scott Eastwood, die met de dag steeds meer op zijn vader begint te lijken. Het is een cast waar menig actiefilm jaloers op zou zijn.

Als je even puur kijkt naar de basis, rust Cash Truck op een vrij simpel wraakverhaaltje. Echter, met de regie in handen van Ritchie krijgen we een goed gemaakte misdaadfilm voorgeschoteld. Nergens zo sterk als in zijn beste werk, maar ook zeker niet zo matig als we hem ook weleens voor de dag hebben zien komen. Je zou haast kunnen zeggen dat we precies krijgen wat je ervan mag verwachten. Wel probeert Ritchie de film, zich verpakt met een soms toch wat ingewikkelde vertelstructuur, soms wat slimmer voor te doen dan eigenlijk nodig is. Maar juist dat tekent ook weer Ritchie en juist ook dat maakt de film net iets interessanter dan veel van Stathams’ andere werk. Grote verrassingen in het verhaal hoef je zeker niet te verwachten, je zou het zelfs voorspelbaar of weinig origineel kunnen noemen, maar een paar fraaie actiescènes en de flair van Ritchie zorgen ervoor dat Cash Truck een heerlijke actiefilm is voor de liefhebbers van dit genre.

Extra’s: Zoals we vaak zien bij releases van The Searchers, bevat ook de Blu-ray uitgave van Cash Truck geen bonusmateriaal.

Cash Truck is een leuk verpakt wraakverhaal, dat vooral de moeite waard is door de hernieuwde samenwerking van Ritchie en Statham. De film probeert zich soms wat slimmer voor te doen dat het is, maar anderzijds tekent dit wel Ritchie, die hiermee net wat meer uit het wel erg standaardverhaaltje weet te halen dan er eigenlijk in zit. Statham lijkt met zijn vertolking nog maar eens aan te geven dat hij er bepaald geen probleem mee heeft om weer de zwijgzame ‘normale man-actieheld’ neer te zetten. Met deze nieuwe film haalt Ritchie nergens het niveau van zijn The Gentlemen, maar het is wel zo’n actiefilm die gewoon heerlijk wegkijkt. Niks meer, maar zeker ook niets minder. Op een nieuwe samenwerking van Ritchie en Statham hoeven we overigens niet weer 16 jaar te wachten, want de twee slaan de handen opnieuw ineen voor spionagethriller Five Eyes. Als zij de kwaliteit een beetje kunnen waarborgen, is het zonder meer een film om naar uit te kijken.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

10 maart, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer