Castle Falls

Informatie

RegieDolph Lundgren
Jaartal2021
Releasedatum09-02-2022
Speelduur90 minuten
DistributeurThe Searchers
CastScott Adkins, Dolph Lundgren, Scott Hunter, Vas Sanchez, Kim DeLonghi, Connor Lyons, Justin B. Wooten, Kevin Wayne & Ida Lundgren

De wolkenkrabber Castle Heights wordt na jaren van verwaarlozing eindelijk gesloopt om ruimte te bieden voor een nieuw ziekenhuis. Ex-vechter Mike Wade gaat er aan de slag als onderdeel van de sloopploeg om eindelijk weer geld te verdienen nu hij te oud is geworden om dat met gevechten te kunnen doen. Vlak voordat het gebouw naar de vlakte gaat doet Mike nog een belangrijke ontdekking: in één van de keukentjes vind hij namelijk drie tassen die allemaal gevuld zijn met één miljoen Dollar. Mike wil de wolkenkrabber zo stilletjes mogelijk verlaten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Op datzelfde momenten betreden namelijk nog twee gegadigden het gebouw: cipier Richard Ericson die van een crimineel in de gevangenis van het geld heeft gehoord dat hij goed kan gebruiken voor de behandeling van zijn zieke dochter en crimineel Deacon Glass die het geld eigenlijk voor zijn broer moet veiligstellen maar er liever zelf mee vandoor gaat. Het wordt voor de drie mannen een race tegen de klok aangezien het nog negentig minuten zal duren voordat het gebouw tegen de vlakte zal gaan. Wie zal het gebouw uiteindelijk levend verlaten met drie miljoen Dollar op zak?

Even de feiten op een rij voor Castle Falls. Opnames voor de film werd na één dag stilgelegd in 2020 in verband met de welbekende pandemie, Na maanden van uitstel kreeg Lundgren slechts 17 dagen om de film op te nemen en moest hij het ook nog eens doen met een schamele 1.7 miljoen Dollar als budget. Het is in zeker zin veilig om aan te nemen dat Castle Falls nooit echt wat had kunnen worden, maar het tegenovergestelde blijkt verrassend genoeg waar. Tuurlijk, Castle Falls ademt nog steeds het gevoel van een DVT-titel (Direct To Video), maar toch heeft Lundgren er wel degelijk iets van weten te maken en heeft hij overduidelijk iedere Dollar om moeten draaien voor het meest maximale resultaat voor zijn zesde film waarbij hij ook achter de camera is gekropen. En dat is toch op z’n minst opmerkelijk te noemen voor wie verwacht dat Castle Falls niet meer is dan een potje goedkoop knokken zoals je ze wel meer ziet op de thuismarkt.

Lundgren kiest er voor om het verhaal van Castle Falls in alle rust uit te stippelen. Hij maakt daarbij wel gebruik van wat grote stappen, want een B-film die langer dan 90 minuten gaat duren is natuurlijk niet de bedoeling. We zien Scott Adkins worstelen met het gegeven dat hij te oud is om nog in de ring te staan, ontmoeten Lundgren zelf als radeloze vader die vier ton moet op zien te hoesten om zijn dochter te redden en tenslotte is er nog crimineel Deacon Glass, een rol van Scott Hunter (bekend van heel erg veel stuntwerk voor Marvel), die vooral uit is op het geld voor een zorgeloze toekomst. Dat laatstgenoemde het meest matige uit de verf komt zal je vast niks verbazen, maar het is verrassend om te zien dat ook Lundgren dat in de gaten heeft gehad waardoor de focus vooral ligt bij zijn eigen personage en dat van Adkins. Deze twee mannen kunnen het geld tenslotte goed gebruiken om hun problemen op te lossen, maar ja.. dan moeten ze wel het gebouw op tijd zien te verlaten dat over negentig minuten naar de vlakte zal gaan. En ja, die 90 minuten is natuurlijk een leuke referentie naar de speelduur van Castle Falls. Inside joke van Lundgren.

Het is overigens ook bijzonder om te zien dat Castle Falls eigenlijk helemaal niet zoveel actiescenes in huis heeft als je zou denken. De hoes lijkt namelijk te zinspelen op flink wat spierballen-geweld, maar Lundgren houdt het liever klein en ingetogen. Met wat meer budget had hij er wellicht zomaar een A-film van kunnen maken, want het concept over een gebouw dat op instorten staat en de levens zou kunnen redden van mensen wiens leven op instorten staat (ja ja, ook wij kunnen woordgrappen maken bij Filmdomein) is helemaal zo gek nog niet. Het is bijna jammer dat het duidelijk zichtbaar is dat Lundgren het gewoon met heel weinig heeft moeten doen in een tijd dat zowat de hele samenleving wereldwijd op slot zat. Of laten we het in ieder geval gewoon knap noemen dat hij dit, in een tijdsbestek van 17 dagen, dus voor elkaar heeft gekregen. Wij belonen het in ieder geval met drie sterren. Mogen jullie het belonen door de film een kansje te geven.

Extra’s: Helaas moet Castle Falls het doen zonder toevoegingen op de schijf. Niet dat we ze hadden verwacht, maar het was wel interessant geweest om te zien hoe Lundgren de film in het korte tijdsbestek voor elkaar heeft gekregen.

Castle Falls lijkt op voorhand de zoveelste B-film uit het oeuvre van actiester Dolph Lundgren, maar toch is de film verrassend leuk voor een DTV-titel. In Castle Falls draait het allemaal om drie miljoen Dollar dat verstopt ligt in een gebouw dat over negentig minuten naar de vlakte zal gaan waardoor de levens van drie personages met elkaar verstrikt zullen raken die allemaal uit zijn op het geld. Dit zijn dan misschien wat clichématige personages (de ex-vechter, de radeloze vader en de gewetenloze crimineel), maar het werkt allemaal wonderwel. Lundgren, die ook als regisseur achter de camera is gekropen, weet iedere Dollar uit zijn budget van 1.7 miljoen Dollar te persen en er nog een verdomd vermakelijke titel van te maken die met wat meer middelen misschien zelfs had uit kunnen groeien tot een volwaardige speelfilm voor op het witte doek. Mocht je de titel dus voorbij zien komen in de winkel op of één van de streamingdiensten: geef ‘m gewoon een keer een kans.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

8 maart, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer