Catch Me If You Can – 20th Anniversary Edition

Informatie

RegieSteven Spielberg
Jaartal2002 | 2022
Releasedatum14-10-2022
Speelduur141 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastLeonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye, Amy Adams en James Brolin

Al op jonge leeftijd is Frank Abagnale er getuige van hoe zijn vader op vele manieren mensen oplicht. Als zijn ouders scheiden loopt Frank weg. Om aan geld te komen begint hij zelf ook te frauderen, iets waar hij niet alleen handig in blijkt, maar ook steeds brutaler in word. Zo doet hij zich voor als Pan Am-piloot en vervalst hij loonstrookjes van de luchtvaartmaatschappij. Frank is amper twintig jaar oud als hij een valsemunter en meesteroplichter voor miljoenen dollars aan valse cheques heeft uitgeschreven en zich voor heeft gedaan als arts, hoogleraar, advocaat en piloot. Keer op keer weet hij weer te verdwijnen zonder een spoor achter te laten. Maar dit verandert als Carl Hanratty van de FBI hem in het vizier krijgt en een internationale klopjacht opent.

Catch Me If You Can is gebaseerd op het gelijknamige semi-autobiografische boek van Frank Abagnale Jr., dat hij schreef samen met Stan Redding. Het is het verhaal over een valsemunter en meesteroplichter die voor zijn 21ste al voor miljoenen dollars aan valse cheques uitschreef en het geld vervolgens weer even gemakkelijk uitgaf. Een ongelooflijk verhaal, dat weliswaar grotendeels op waargebeurde feiten berust, maar ook deels is gefictionaliseerd. Het trok direct de aandacht van de filmwereld, en de filmrechten voor het boek werd dan ook direct in 1980 verkocht, het jaar van publicatie van het schrijven. In de jaren die volgde gingen de rechten regelmatig over van eigenaar. Ieder had er wel plannen mee, maar steeds weer stond iets een echte voortgang in de weg. Dat veranderde toen de rechten in 1997 terecht kwamen bij DreamWorks.

Ondanks dat Spielberg, een van de oprichters van DreamWorks, in eerste instantie nog dacht om de film door David Fincher of Gore Verbinski te laten regisseren, nam hij uiteindelijk zelf plaats op de regisseursstoel. Spielberg nam de nodige vrijheden met de verfilming, maar had het volledige vertrouwen van Abagnale, die geloof had dat Spielberg de enige filmmaker was die het verhaal recht kon doen. Wie bekend is met de film weet dat hij daarin volledig gelijk heeft gekregen. De film behoort weliswaar niet tot Spielbergs’ beste werk, maar hij levert wel een film die even stijlvol als luchtig is. En waar Martin Scorsese verzuimde om het beste in DiCaprio naar boven te halen voor Gangs of New York (ook uit 2002), laat Spielberg hem hier schitteren als nooit tevoren. Iets waar hij overigens ook zeker geholpen wordt door een uitstekende aanvullende cast met giganten als Tom Hanks, Christopher Walken en Martin Sheen.

Ondanks de aanwezigheid van vele grote acteurs is het hier eigenlijk vooral het verhaal dat de film maakt. Het is allemaal zo bizar dat het wel weer waar moet zijn. Het levert een hoogst vermakelijk kat-en-muisspel op, dat soms weliswaar wat kinderachtig of absurdistische gebracht wordt, maar ergens is dat juist ook de charme van de film. Wat zeker ook niet onvermeld mag blijven is de prachtig in 2D geanimeerde aantiteling van de film, ontworpen door Florence Deygas en Oliver Kuntzel. Als we dan puur even kijken naar deze ‘anniversary edition’ is het ergens toch een teleurstelling dat er alleen voor is gekozen om de tien jaar oude Blu-ray release in een nieuw jasje te stoppen. Dat wil zeggen; geen nieuwe 4K-transfer en ook geen nieuw bonusmateriaal. Dat is natuurlijk ergens wel teleurstellend, zeker als je de Blu-ray uit 2012 al in de kast hebt staan. Wat dat betreft is het de upgrade dan eigenlijk niet waard. Voor een ieder die de film nog niet in de kast heeft is dit voor dit moment de leukste uitgave tot op heden.

Extra’s: Voor deze anniversary release is geen nieuw bonusmateriaal opgenomen en moeten we het dus doen met materiaal dat al afstamt van de dvd-release van destijds.
· Catch Me If You Can: Behind the Camera (17:09) Cast- en crewleden, vergezeld door de echte Frank Abagnale, bespreken het script, Spielbergs’ keuze om de film te regisseren, het verhaal, de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en allerhande technische aspecten van het filmproces.
· CAST Me If You Can: The Casting of the Film (28:33) Een vijfdelige featurette die zich vooral richt op de personages en de acteurs hun tot leven wekken in de film. Zo is er aandacht voor Leonardo DiCaprio als “Frank Abagnale Jr.”, Tom Hanks als “Carl Hanratty”, Frank’s ouders: Christopher Walken en Nathalie Baye, de The Strong Family: Martin Sheen en Amy Adams en tot slot Jennifer Garner als “Cheryl Ann”.
· Scoring: Catch Me If You Can (05:25) John Williams bespreekt zijn werk aan de film en zijn hernieuwde samenwerking met Steven Spielberg.
· Frank Abagnale: Between Reality and Fiction (15:09) Een vierdelige featurette waarin allen verschillende facetten van Abagnale centraal staan; Meet Frank Abagnale, Frank Becomes a Pilot, Frank’s Careers en Frank Gets Caught and Turns His Life Around.
· The FBI Perspective (07:07) Technisch adviseur van de FBI William J. Rehder vertelt over het hooghouden van de authenticiteit bij de film.
· Catch Me If You Can: In Closing (04:59) Cast, crew en opnieuw Frank Abagnale zelf bespreken het proces van het maken van de film.
· Photo Gallery: Diverse fotogallerijen waarin cast, achter de schermen en kostuums centraal staan.

Catch Me If You Can – 20th Anniversary Edition is een prachtig gemaakte film, met ijzersterk acteerwerk en een klassiek kat-en-muisspel. Het is een klasse die je ook mag verwachten van een film uit handen van Steven Spielberg en wat dat betreft stelt hij niet teleur. Hij weet vol fraaie details de tijd van weleer te herscheppen en vult het verhaal met kleurrijke en levendige personages. Nu wordt hij daarbij flink geholpen door het bronmateriaal natuurlijk, dat toch een verhaal schetst wat eigenlijk allemaal te mooi lijkt om waar te zijn. Wel is het jammer dat deze nieuwe Blu-ray release in steelbookvorm een typisch voorbeeld is van oude wijn in nieuwe zakken. Het is een anniversary edition zonder echte nieuwe toevoegingen. Toch was de Blu-ray die tien jaar geleden uitkwam al van hoog niveau en kan die nog makkelijk mee. Catch Me If You Can zelf blijft vooral een vermakelijk en luchtig drama vermengt met klassiek escapisme.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

8 november, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer