Cats: op zoek naar Kattopia

Informatie

RegieGary Wang
Jaartal2018
Releasedatum20-08-2019
Speelduur86 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastErik van der Horst, Matheu Hinzen en Peggy Vrijens

Midden in een grote wereldstad woont de kattenvader Banjer met zijn zoon Raf. Terwijl Banjer zijn dag luierend doorkomt, is Raf een avontuurlijk, ondernemend katje dat vol energie zit en niets liever wil dan de wereld verkennen. Zijn droombestemming is Kattopia, niet alleen een magische plek voor katten, maar ook de plek waar de moeder van Raf jaren geleden naartoe is afgereisd. Wanneer hun baasje thuiskomt met papegaai Ar, begint deze uitgebreid te vertellen over Kattopia. Het is voor Raf het moment om het avontuur aan te gaan en met behulp van een zelfgemaakte raket naar Kattopia te vertrekken. Vader Banjer maakt zich direct grote zorgen en als Raf steeds verder in de problemen raakt, trekt hij erop uit om zijn zoon te redden.

Cats: op zoek naar Kattopia, internationaal ook bekend als Cats and Peachtopia, is een product van de Light Chaser Animation Studios. Deze Chinese animatiestudio was eerder verantwoordelijk voor twee andere films die in Nederland de bioscoop niet eens haalden, dus wat dat betreft is deze “Cats” een primeur. Echte hoge ogen wisten de films niet te gooien, wat doet gissen hoe deze film hier in Nederland een distributeur heeft gekregen. De studio werd, ogenschijnlijk zonder enige ervaring, opgezet door ene Gary Wang, die ook maar gelijk op de regiestoel is gaan zitten. Het is even opvallend als verbazingwekkend, helemaal als blijkt dat de film zo op het eerste gezicht helemaal zo slecht nog niet is. De animatie oogt verzorgd en, origineel of niet, de verhaallijnen en karakters zijn zeer verdienstelijk. Toch valt er voldoende aan te merken op de film.

Dat geldt nou net niet voor de stemmencast. Waar voor een animatiefilm meestal een ogenschijnlijk willekeurig blik aan sterren wordt opengetrokken, wordt deze film voor de Nederlandse markt ingesproken door Erik van der Horst, Matheu Hinzen en Peggy Vrijens. Dat klinkt wellicht bescheiden, maar alledrie hebben aardig wat ervaring in de filmwereld. Zo is Van der Horst als professioneel stemacteur reeds in menig groot film te horen geweest, waaronder Blaze en de Monsterwielen en Vaiana. Hetzelfde geldt voor actrice Peggy Vrijens, die eerder al te horen was in Cars 2 en in beide delen van The Secret Life of the Pets. Helemaal niets mis mee op dat vlak en in combinatie met de meer dan aardige animatie zal het je wellicht doen afvragen waar het dan mis gaat.

De knelpunten liggen in het verhaal en wat we soms op het scherm voorbij zien komen. Zo is de film geschikt bevonden voor 6 jaar en ouder, maar zien we toch dingen die voor een weldenkend mens op z’n minst de wenkbrauwen doen fronzen. Wat te denken van katten die zich flink te buiten gaan aan de alcohol en kinderen die een kat molesteren met een baksteen. Je moet je als ouder op z’n minst afvragen of het verantwoord is om dat je kroost te tonen. Minder belangrijk voor de doelgroep, maar zeer storend voor de meekijkende volwassene is echter dat het complete verhaal een-op-een gejat is van Pixars’ Finding Nemo. Letterlijk bij alles wat gebeurd in de film wordt leentjebuur gespeeld.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal aanwezig op de dvd, wellicht niet zo vreemd gezien de oorsprong van de film en dat deze verder bepaald geen groot succes was.

Cats: op zoek naar Kattopia biedt enerzijds leuk vermaak voor de doelgroep, maar is anderzijds ook weinig meer dan een rip off van Finding Nemo met soms alarmerende situaties om aan de doelgroep te tonen. Natuurlijk, een kind in de leeftijd die beoogd is als doelgroep zal er wellicht weinig kwaad in zien, maar laten we hopen dat ze geen ideeën opdoen. Om over het alcohol misbruik nog maar te zwijgen. Het zal zeker zo zijn dat menig kind veel plezier zal beleven aan de film, maar het zijn gewoon zaken die benoemd dienen te worden. Het is dan ook te hopen dat Gary Wang en zijn studio volgende keer net zoveel aandacht besteden aan het verhaal en omgeving dan aan de kwaliteit van de animaties, want dat is wellicht niet van de kwaliteit van Disney of Pixar, maar er valt verder ook weinig op aan te merken.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d4ea8246c0db_selected-products" products="9200000112277965,9200000109317454" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer