Celle que vous croyez

Informatie

RegieSafy Nebbou
Jaartal2019
Releasedatum06-12-2019
Speelduur101 minuten
DistributeurCinéart
CastJuliette Binoche, François Civil, Charles Berling & Guillaume Gouix

Claire Millaud is een gescheiden vijftiger, moeder van twee kinderen en heeft een succesvolle carrière als docent. Ze staat nog vol op in het leven en geniet van haar dagen samen met de veel jongere Ludo. Als Ludo haar op een dag zomaar verlaat en hun relatie verbreekt, kan Claire daar maar lastig mee omgaan. Ze besluit om zich online voor te doen als de 24-jarige Clara en papt aan met Alex, een goede vriend van Ludo. In eerste instantie onderhoudt ze dit contact om Ludo in de gaten te houden, maar dan ontwikkeld zich langzaam een gevoel van liefde tussen de twee dat met de dag sterker wordt. Een ontmoeting buiten de virtuele wereld lijkt uitgesloten, maar hoelang kan Claire de leugen nog in stand houden en de ware liefde die ze voelt voor Alex ontkennen?

Vooral kijkers van MTV zijn bekend met het fenomeen ‘catfish’; iemand papt met een ander aan via internet en doet zich anders voor dan hij of zij in werkelijkheid is. Het is niet de eerste keer dat dit fenomeen zijn weg naar het witte doek vindt, waarbij de zaken meestal bijzonder slecht aflopen. Toch is het Franse Cell que vous crosses (Degene die je gelooft) van regisseur Safy Nebbou net even anders. De hoofdpersoon doet zich online namelijk anders voor om haar veel jongere vriend te bespioneren. Dat ze daarbij als haar 24-jarige alterego tot over haar oren verliefd wordt op diens beste vriend maakt de zaken behoorlijk complex. Helemaal als de grenzen tussen de werkelijke en de virtuele wereld steeds vager beginnen te worden.

Celle que vous croyez kent een prachtige opbouw waarin we de 50-jarige Claire leren kennen die in de handen van actrice Juliette Binoche tot leven komt. Ze heeft, ondanks haar scheiding, bijzonder weinig te klagen. Toch lijkt haar leventje zonder zorgen bijzonder breekbaar. Vooral als ze zonder pardon door haar veel jongere geliefde op straat wordt gezet. Iets lijkt er in haar te knappen en openbaren al haar onzekerheden zich beetje bij beetje. In eerste instantie geeft ze daar niet aan toe en neemt ze het heft in eigen hand door haar ex-vriendje online te bespioneren. Maar de onzekerheden maken langzaam plaats voor risico’s met voltrekkende gevolgen die steeds lastiger het hoofd te bieden zijn.

Het verhaal van Claire wordt stapje voor stapje uit de doeken gedaan als we haar volgen in de gesprekken met haar psycholoog. In eerste instantie laat ze niet het achterste van haar tong zien over de leugens waarin ze zelfs is gaan geloven en lijkt ze oprecht nog met beiden benen op de grond te staan. Maar dan wordt het web rondom haar steeds verder aangespannen en lijkt ontsnappen haast onmogelijk. Het is een toenemende mate van spanning die regisseur Nebbou prima weet te benutten en van Celle que vous croyez niet alleen een zeer spannende film te maken, maar ook eentje die levensecht aanvoelt. Ook als kijker ga je in de leugens van Claire geloven en hoop je op een goede afloop. Ondanks dat je het gevoel blijft houden dat er ergens een punt zal komen die onomkeerbaar zal zijn.

Het is fijn om te zien hoe Safy Nebbou een mooie balans heeft weten te vinden tussen liefde, bedrog, het ouder worden en daarbij nergens de onderhuidse spanning uit het oog dreigt te verliezen. Celle que vous croyez neemt je als kijker moeiteloos mee in het leven van Claire, niet in de laatste plaats geholpen door het fantastische spel van Juliette Binonche. Ze is de spil van deze meer dan fijne thriller en weet op zeer overtuigende wijze te laten zien hoe het is om als vijftiger nog begeerd en geaccepteerd te worden zonder daarbij je zelf uit het oog te verliezen. Eén van de verrassingen van dit jaar!

Extra’s: Distributeur Cinéart voorziet haar uitgave in de meeste gevallen van een fijne making of en ook bij Celle que vous croyez is dat het geval. In een special van 34:50 krijgen we meer inzicht in het verhaal en de acteerprestaties. Dat alles is gelukkig voor de niet Frans sprekenden ook nog eens netjes in het Nederlands ondertiteld.

Celle que vous croyez is een zeer fijne thriller die laat zien hoe het is om als vijftiger nog steeds begeerd en geaccepteerd te willen worden. Juliette Binoche is weergaloos als Claire die haar veel jongere ex-vriendje via Facebook in de gaten wil houden door zich voor te doen als de 24-jarige Clara, maar daarbij halsoverkop verliefd wordt op diens beste vriend. Dat de leugen een keer zal uitkomen lijkt onvermijdelijk, maar de weg daar naartoe is bezaaid met oprechte liefde, acceptatie en een hoop omwegen om de leugen zo lang mogelijk in stand te kunnen houden. Celle que vous croyez is vooral door het prachtige acteerwerk van Juliette Binoche zeer de moeite van het kijken waard. Eén van de verrassingen van dit jaar!

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

11 december, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dcb0298ec7e0_selected-products" products="9200000110485160,9200000077149415,9200000077363691" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer