Central Intelligence

Informatie

RegieRawson Marshall Thurber
Jaartal2016
Releasedatum14-12-2016
Speelduur107 minuten
DistributeurUniversal Home Entertainment
CastDwayne Johnson, Kevin Hart, Amy Ryan, Danielle Nicolet, Aaron Paul, Jason Bateman & Ryan Hansen

Het is 1996 als de populaire en meest talentvolle student Calvin Joyner afscheid neemt van zijn school en klaar is voor een glansrijke toekomst. Zijn mede-student Robbie Weirdicht neemt daarentegen op een heel wat minder glorieuze wijze afscheid van zijn leven als student en wordt door zijn zwaarlijvigheid pestend de school uitgewerkt. Twintig jaar later staan de zaken er echter compleet anders voor. Calvin is niet de belofte geworden die hij dacht te worden en heeft een baan als doorsnee-accountant, waar Robbie zichzelf heeft weten weten te transformeren tot spierbundel en als als CIA-agent schuilgaat onder zijn nieuwe alias Bob Stone. De twee voormalige klasgenoten komen elkaar weer tegen als Bob bezig is met een gevaarlijke missie en de hulp van Calvin daarbij goed kan gebruiken. Wat op het eerste gezicht een simpel klusje lijkt voor Calvin om Bob te kunnen helpen loopt al snel uit op een gevaarlijke missie waarbij er voor de onhandige Calvin geen weg meer terug lijkt te zijn!

Kevin Hart is vooral in Amerika een geliefd komiek die met zijn komische talent miljoenen mensen naar de bioscoop weet te lokken. Het was daarbij slechts een kwestie van tijd voordat hij het pad zou kruizen van die andere populaire Amerikaan die hetzelfde effect op de bioscoopbezoeker lijkt te hebben: Dwayne “The Rock” Johnson. Beiden heren bundelen hun krachten in de actiekomedie Central Intelligence, dat onder regie staat van regisseur Rawson Marshall Thurber. Thurber was in het verleden verantwoordelijk voor films als Dodgeball en We’re the Millers, waarmee hij bewees om prima komedies af te kunnen leveren. Maar geldt dat ook voor zijn laatste wapenfeit?

Central Intelligence heeft met zijn gigantische opbrengst van 217 miljoen Dollar wereldwijd aan de bioscoopkassa, tegen een budget van “slechts” 50 miljoen Dollar, financieel gezien weinig te klagen. Dit is vooral toe te schrijven aan de populariteit van de heren Hart en Johnson, want als we de film met een wat kritisch oog bekijken valt er helaas genoeg op de actiekomedie aan te merken. Zo heeft het verhaal weinig om het lijf, iets waar soortgelijke films ook vaak mee te kampen hebben. Het verhaal is namelijk de gehele speelduur zo ongelofelijk voorspelbaar, dat het haast irritant zou worden. Gelukkig houdt de chemie tussen Johnson en Hart de boel nog enigszins overeind, al is het daarbij overduidelijk dat improviseren niet het grootste talent is van de gespierde Johnson. Hart weet zich daarentegen wel raad als held tegen wil-en-dank, al lijkt dit typetje inmiddels al flink in kracht te hebben ingeboet nadat we hem een soortgelijke rol zagen spelen in de beiden Ride Along-films. Het maakt Central Intelligence helaas een komedie die een sterk begint ken, maar dit al snel inruilt voor een doorsnee-actiekomedie waarvan wij er helaas al veel te veel hebben gezien.

Extra’s: Zoals we van Universal inmiddels gewend zijn is ook deze Blu-ray release weer goedgevuld met extra’s. Er zijn veel verwijderde scenes op de schijf terug te vinden, maar gek genoeg is er van een making-of of een interview met de cast en crew geen spoor te bekennen. Een ietwat vreemde keuze, want hierdoor voegen de extra’s niet bijzonder veel toe. Wel is de film in een extra lange versie te aanschouwen, maar heel veel beter maakt het de film niet helaas.
• Gag Reel (6:18) Bloopers van de set waarvan een gedeelte ook al te zien is tijdens de aftiteling.
• Alternate Scenes (1:09:51) Ruim een uur (!) aan verwijderde scenes die de uiteindelijke film niet hebben gehaald.
• Dance Off (2:26) Een komische Dance Off tussen Johnson en acteur Sione Kelepi. Laatstgenoemde speelt de rol van de jongere Robbie.
• Line-o-rama (2:31) Een special die in het teken staat van de improvisatie tijdens de opnames van de film. Helaas maakt het vooral pijnlijk duidelijk dat dit niet het grootste talent is van Johnson.
• Couch Time-lapse (0:41) Een zeer korte special die laat zien hoe een bepaalde scene in elkaar is gezet, waarbij een woonkamer binnen tien seconden werd omgetoverd tot iets anders.
Audiocommentaar van regisseur Rawson Marshall Thurber en co-editor Mike Sale.

Central Intelligence gaat voortvarend van start, maar verandert helaas al snel in een zeer voorspelbare actiekomedie waarvan wij er al iets te veel hebben gezien. Met de chemie tussen acteurs Kevin Hart en Dwayne Johnson is weinig mis, maar het is helaas niet genoeg om de film te redden van zijn middelmatigheid. Het is jammer om te zien dat het regisseur Thurber niet is gelukt om de eerste film tussen de twee populaire acteurs tot een artistiek hoogtepunt te maken, al zal de studio weinig te klagen hebben gehad na de meer dan prima opbrengst die de film wereldwijd voor elkaar wist te krijgen. Hopelijk bundelen Hart en Johnson in de toekomst nogmaals hun krachten in een ietwat originelere komedie.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

22 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer