Chicago Fire – seizoen 8

Informatie

RegieReza Tabrizi, Sanford Bookstaver, Olivia Newman, Leslie Libman, Carl Seaton, Eric Laneuville, Matt Earl Beesley, Batán Silva, Paul McCrane, Brenna Malloy en Nicole Rubio
Jaartal2019-2020
Releasedatum21-10-2020
Speelduur919 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJesse Spencer, Taylor Kinney, Kara Killmer, David Eigenberg, Yuri Sardarov, Joe Minoso en Christian Stolte

Nadat er een boiler ontploft bij de brand in een matrassenfabriek, raakt Otis levensgevaarlijk gewond. Hij overlijdt aan zijn verwondingen en laat de rest van de bemanning ontroostbaar achter. Drie maanden later wordt er niet alleen een monument onthuld ter nagedachtenis aan Otis, ook krijgt commandant Boden te horen dat het hoofdkantoor een onderzoek heeft instelt naar de brand en Casey als schuldige wordt aangewezen. Ondertussen krijgt het team ook te maken met Blake Gallo, een nieuw lid van het team die gelijk al vaak onverantwoorde risico’s neemt. En terwijl Foster probeert te wennen aan haar nieuwe collega, wordt er al snel meer duidelijk over de achtergrond van Gallo. Verder zien we zoals altijd hoe de dappere brandweerlieden, reddingsteams en paramedici zich bezighouden met de nasleep van elk vuur dat ze tegenkomen, maar ook ontvouwen zich weer nieuwe romances, zien we pulserende actie en vurig drama.

In Chicago Fire wordt het leven van de brandweerlieden en paramedici werkzaam bij het 25th Bataljon van het Chicago Fire Department gevolgd, zowel professioneel als privé. Chicago Fire is onderdeel van een flink universum aan series. Zo is daar niet alleen de verbinding met spin-offs Chicago P.D. en Chicago Med, maar ook met het langlopende politiedrama Law & Order: Special Victims Unit. Dit zorgt er enerzijds voor dat de liefhebbers die nooit genoeg krijgen van de serie op hun wenken worden bediend, maar ook dat je eigenlijk min of meer gedwongen wordt om alle series ook te volgen. Helemaal omdat er met regelmaat cross-over afleveringen zijn, zoals dit seizoen met Chicago P.D. en Chicago Med. Liefhebbers zullen dit juist waarderen aan de series, maar het maakt het wel wat onaantrekkelijk voor mensen die overwegen om in te stappen.

Dit seizoen pakt het verhaal korte tijd na het einde van seizoen 7 op, met de brand in de matrassenfabriek. Het leek een herhaling van de cliffhanger van seizoen 5, toen de helft van alle personages vast zaten in een warenhuis dat in brand stond. Het was een cliffhanger die bij de seizoensopener van seizoen 6 resoluut teniet werd gedaan door te kiezen voor een eind goed, al goed happy-end. Uitvoerend producent Derek Haas was vastbesloten dat dit keer anders te doen en dat resulteert in het vertrek van Brian “Otis” Zvonecek, gespeeld door Yuri Sardarov. Niet dat hij zomaar gaat, maar zijn heldhaftige dood herinnert het publiek er zonder meer aan dat het een gevaarlijk beroep is en dat mensen het soms niet halen. Even werd overwogen om het personage Darren Ritter te vermoorden, maar de producenten waren het er snel over eens dat het dan een stuk minder impact zou hebben gezien zijn personage pas in het zevende seizoen werd geïntroduceerd.

Ook zien we Annie Ilonzeh vertrekken, die de afgelopen toch was uitgegroeid als vaste waarde als paramedisch medewerker Emily Foster. Gelukkig zorgt een vertrek van een castlid ook voor de komst van een frisse wind, en dat is hier niet anders. Zo doet Alberto Rosende zijn intrede als Blake Gallo, een soort jonge mix van Casey en Severide. Maar er zijn meer verrassingen, zo keert ook de voormalige vaste waarde Monica Reymund terug naar Chicago als Gabriella Dawson. Het zorgt voor de liefhebbers zorgt voor een fijne midseason finale. Wel blijkt dat de COVID-19 pandemie ook de Chicago-reeks niet heeft gespaard; op 13 maart van dit jaar werd resoluut een punt gezet achter dit seizoen, waardoor er maar 20 van de geplande 23 afleveringen van dit seizoen te zien zijn. Wel opent het virus nieuwe deuren, want Dick Wolf, de grote man achter de Chicago-franchise heeft al laten weten dat het virus in de serie verwerkt zal worden als deze in november terugkeert voor een nieuw seizoen.

Extra’s: Op de zes discs tellende Blu-ray release is opnieuw geen ruimte voor achter de schermen materiaal, wel is een cross-over aflevering met zusterseries Chicago Med en Chicago P.D. toegevoegd. Hierbij draait het gedeelde plot om een mysterieuze ziekte.
· Chicago Med Season 5 Crossover Episode (41:07) De complete aflevering 4 van seizoen 5 van Chicago Med, welke een crossover vormt met aflevering 4 van dit seizoen.
· Chicago P.D. Season 7 Crossover Episode (41:59) De complete aflevering 4 van seizoen 7 van Chicago Med, welke een crossover vormt met aflevering 7 van dit seizoen.

Chicago Fire – seizoen 8 biedt meer van hetzelfde, maar maakt gek genoeg een welkom einde aan de onoverwinnelijkheid van de brandweerlieden. Waar bij eerdere seizoenen dit gevoel steeds meer begon te overheersen, wordt hier in seizoen 8 gelijk in de eerste aflevering korte metten meegemaakt. Het zorgt voor een heftige opening, maar wel een die terecht weer eens laat zien hoe gevaarlijk het werk van de brandweermannen is. Het is zeker geen slechte zet. Daarnaast zien we weer een fraai in elkaar gezette cross-over met zusterseries Chicago Med en Chicago P.D.. Daarnaast biedt ook dit seizoen weer heerlijk vermaak rond de brandweerlieden van het Firehouse 51 van het Chicago Fire Department, dat zoals altijd weer wordt overgoten met een flinke soapsaus. Na het door COVID-19 noodgedwongen slot zullen liefhebbers van de serie reikhalzend uitkijken naar seizoen negen, welke als alles goed gaat in november van start zal gaan in het thuisland.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer