Chicago Fire – seizoen 9

Informatie

RegieReza Tabrizi, Eric Laneuville, Matt Earl Beesley, Brenna Malloy, Milena Govich en Lisa Robinson
Jaartal2020-2021
Releasedatum06-10-2021
Speelduur639 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJesse Spencer, Taylor Kinney, Kara Killmer, David Eigenberg, Joe Minoso, Christian Stolte, Miranda Rae Mayo, Alberto Rosende en Eamonn Walker

De brandweerlieden, reddingswerkers en paramedici van Chicago Firehouse 51 zijn opperste staat van paraatheid sinds COVID-19 Chicago en de rest van de wereld blijft teisteren. Ondertussen zien we hoe het vertrek van Emily Foster wordt opgevangen met de introductie van Gianna Mackey als nieuwe paramedicus bij ambulance 61. Het is een frisse wind in het team op voorspraak van Joe Cruz, die samen met haar is opgegroeid. En dan zijn er natuurlijk nog de nodige zaken die maar weer eens onderstrepen dat er weinig banen zo stressvol, gevaarlijk en opwindend zijn als die van de brandweerlieden, reddingswerkers en paramedici van Chicago Firehouse 51. Zo neemt Blake Gallo een beslissing in een fractie van een seconde waarmee hij Mackeys’ leven redt bij een explosie, toch lopen zijn splitsecond beslissingen niet altijd goed af. Daarnaast gebeurt er ook op persoonlijk vlak natuurlijk weer het nodige binnen het team. Zo is er de spanning tussen Casey en Bret, waarbij een kus ervoor zorgt dat de spanningen hoog oplopen.

In Chicago Fire wordt het leven van de brandweerlieden en paramedici werkzaam bij het 25th Bataljon van het Chicago Fire Department gevolgd, zowel professioneel als privé. Chicago Fire is onderdeel van een flink universum aan series. Zo is daar niet alleen de verbinding met spin-offs Chicago P.D. en Chicago Med, maar ook met het langlopende politiedrama Law & Order: Special Victims Unit. Dit zorgt er enerzijds voor dat de liefhebbers die nooit genoeg krijgen van de serie op hun wenken worden bediend, maar ook dat je eigenlijk min of meer gedwongen wordt om alle series ook te volgen. Helemaal omdat er met regelmaat cross-over afleveringen zijn, al zijn die dit keer achterwege gelaten, wellicht juist door alles coronamaatregelen. Toch is het iets wat liefhebbers juist waarderen aan de series, al maakt het alles wel wat onaantrekkelijk voor mensen die overwegen om in te stappen.

Dit seizoen pakt de draad op kort na het einde van het achtste seizoen, een seizoen die door omstandigheden een echte cliffhanger mistte. Wel liet Dick Wolf, de grote man achter de Chicago-franchise, direct weten dat het virus in de serie verwerkt zou gaan worden en wat dat betreft wordt woord gehouden. Het zorgt er direct voor dat dit seizoen misschien wel de meest actuele ooit is. Daarnaast is het zoals altijd weer zo dat men probeert om de cast van een frisse wind te voorzien. Na het vertrek van Annie Ilonzeh het vorige seizoen, die paramedisch medewerker Emily Foster speelde, wordt de cast versterkt met Gianna Mackey, gespeeld door Adriyan Rae. Des te opvallender is dat zij na de negende aflevering ook alweer van het scherm verdwijnt, naar het schijnt door persoonlijke omstandigheden en de deur voor een mogelijke terugkeer werd door showrunner Derek Haas op een kier gezet. Hanako Greensmith, die eerder al te zien was als Violet Mikami, wordt opgetrommeld om het ontstane gat te vallen. Daarnaast werd Daniel Kyris’ terugkerende personage Darren Ritter gepromoveerd tot een vaste waarde voor dit seizoen.

Veel recente producties hebben nog flink wat last van de COVID-19-pandemie. Zo werd er eerder al resoluut een punt gezet achter het achtste seizoen, waardoor deze maar 20 van de geplande 23 afleveringen van dit seizoen kreeg, en kent dit seizoen zelfs maar 16 afleveringen. Daarnaast waren er veel restricties om rekening mee te houden en lagen de opnames zelfs weleens volledig stil. Zo ook met dit seizoen van Chicago Fire. De opnames kwamen twee weken stil te liggen, wat er mede in resulteerde dat er wat hiaten kwamen in het uitzendschema in de Verenigde Staten. Toch is iedere aflevering er weer eentje om naar uit te kijken, zeker gezien alles toewerkt naar een daverende cliffhanger. De aflevering is getiteld ‘No Survivors’ en alleen dat was al genoeg om veel fans met angst en beven achter te laten. Het goede nieuws is dat in februari van 2020 het nieuws naar buiten kwam dat de serie verlengd zou worden met maar liefst drie seizoenen.

Extra’s: Waar eerdere seizoenen wel zes discs kende, moet dit seizoen het stellen met vier discs. Dit ligt deels aan het beperkte aantal afleveringen. Ook zijn er geen cross-over afleveringen dit keer, die we eerder nog weleens bijgevoegd zagen als bonusmateriaal.

Chicago Fire – seizoen 9 weet op een creatieve wijze om te gaan met de invloeden die COVID-19 op de wereld heeft. Zo werd het seizoen weliswaar ingekort, maar werd het virus juist ook direct verwerkt in de serie. Het is een slimme zet, want het maakt de serie actueler dan ooit. Verder zien we natuurlijk de vertrouwde formule voorbij komen en blijft de opzet hetzelfde. En zo biedt ook seizoen weer heerlijk vermaak rond de brandweerlieden van het Firehouse 51 van het Chicago Fire Department, dat zoals altijd weer wordt overgoten met een flinke soapsaus. Ondanks dat COVID-19 wat zand in de motor gooide speelt ondertussen het tiende seizoen alweer in de Verenigde Staten. Doordat eerder direct gelijk drie seizoenen werden bevestigd, kunnen de fans er in elk geval gerust op zijn dat ze voorlopig nog genoeg hebben om naar uit te kijken.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 oktober, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer