Chicago Med – seizoen 5

Informatie

RegieMichael Pressman, Alex Chapple, Charles S. Carroll, John Polson, Nicole Rubio, Jerry Levine, Michael Berry, Mykelti Williamson, Martha Mitchell, Vincent Misiano, Elodie Keene, Vanesse Parise, Michael Waxman, S.J. Main Muñoz, Jean de Segonzac en Milena Govich
Jaartal2019-2020
Releasedatum21-10-2020
Speelduur879 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastNick Gehlfuss, Yaya DaCosta, Torrey DeVitto, Colin Donnell, Brian Tree, Marlyne Barrett en Oliver Platt

In de nasleep van het ongeluk van loopt Dr. Natalie Manning een hoofdtrauma op, waar Dr. Will Halstead zichzelf de schuld van geeft. Ook rijst de vraag in hoeverre zij nog in staat is haar werk goed te doen. Ondertussen hebben Dr. Choi en verpleegster April Sexton een discussie over het hebben van kinderen in de nabije toekomst. Als Sexton echter het bericht krijgt dat zij slechts kleine kans heeft om een kind te krijgen, zet dit hun relatie flink onder druk. Ook volgen we natuurlijk verpleegster Maggie Lockwood als zij te horen krijgt dat zij borstkanker heeft en hiervoor een lange weg qua behandelingen in het vooruitzicht heeft. En dan is er nog nieuwkomer Dr. Crockett Marcel, een multi-getalenteerde chirurg die zich niet altijd aan de ziekenhuisregels houdt. Zoals altijd komen werk, leven en relaties weer samen in het leven van de getalenteerde artsen en verpleegkundigen van de drukste spoedeisende hulpafdeling van Chicago. Zullen ze de koers kunnen blijven volgen terwijl ze hun patiënten de kwaliteitszorg en het medeleven blijven geven die ze verdienen?

Chicago Med is een van de drie series die onderdeel uit maakt van de Chicago-franchise, waarbij we het na een seizoen gestopte Chicago Justice niet meerekenen. De franchise bestaat verder uit Chicago P.D., dat zich richt op het politiedepartement, en grote broer Chicago Fire, waar we brandweerkazerne Firehouse 51 volgen. Chicago Med sluit hier mooi op aan en richt zich op de artsen en verpleegkundigen van het Gaffney Chicago Medical Center. Dit alles is ontsproten aan het brein van Dick Wolf, een grote naam in wereld van televisieseries, die naam maakte als (uitvoerend) producent bij series als Miami Vice, Hill Street Blues en Law & Order, maar nu vooral bekend is als de man achter de Chicago-franchise.

Dit seizoen kent net als het vierde seizoen twintig afleveringen en pakt de draad op bij het ongeluk waar het dat seizoen mee eindigde. Door het opgelopen trauma blijf je als kijker nieuwsgierig naar wat Dr. Manning nou tegen Dr. Halstead wilde zeggen. Het trauma zorgt bovendien voor een tijdsprong tussen de eerste twee afleveringen, waarna we Dr. Manning weer aan het werk zien gaan. Een interessantere verhaallijn, medisch gezien althans, is dit seizoen die rond Maggie Lockwood. Zo krijg je als kijker een goed beeld van de nieuwe technologieën die beschikbaar zijn voor kankerpatiënten op dit moment. Daar tegenover staat de wat soapachtige verhaallijn over het wel of niet krijgen van kinderen tussen Dr. Choi en April Sexton. Het is een formule die goed blijkt te werken voor de Chicago-franchise, maar soms is het wel erg zoet allemaal. Het maakt ook dat sommige personages in een seizoen meer overkomt dan andere mensen in een heel mensenleven.

Ondanks dat je als kijker precies krijgt wat je verwacht, zeker als je ook de andere series kijkt uit de Chicago-franchise, is het jammer dat er soms niet wat meer verrassingen zijn. Dat geldt dit seizoen dubbel en dwars, want door de uitbraak van COVID-19 in de wereld ontbreekt dit seizoen een echte cliffhanger. Wel opent het virus nieuwe deuren, want Dick Wolf, de grote man achter de Chicago-franchise heeft al laten weten dat het virus in de serie verwerkt zal worden als deze in november terugkeert voor een nieuw seizoen. Alles bekijkende kunnen we echter wel stellen dat deze Chicago-serie van de drie op dit moment lopende de minste. Het is allemaal vooral erg degelijk en van ieder opzetje met enig potentieel valt de afloop eigenlijk al snel te raden. Het maakt de serie wel tot een lekkere weinig-aan-de-hand-serie, wat anderzijds weer gek is als je ziet waar de serie zich afspeelt.

Extra’s: Op de zes discs tellende Blu-ray release is opnieuw geen ruimte voor achter de schermen materiaal, wel is een cross-over aflevering met zusterseries Chicago Fire en Chicago P.D. toegevoegd. Hierbij draait het gedeelde plot om een mysterieuze ziekte.
· Chicago Fire Season 8 Crossover Episode (40:18) De complete aflevering 4 van seizoen 8 van Chicago Fire, welke een crossover vormt met aflevering 2 van dit seizoen.
· Chicago P.D. Season 7 Crossover Episode (41:59) De complete aflevering 4 van seizoen 7 van Chicago Med, welke een crossover vormt met aflevering 7 van dit seizoen.

Chicago Med – seizoen 5 kijkt opnieuw lekker weg, maar mist een echte verrassing. Natuurlijk, de serie speelt zich af op een medisch centrum, maar buiten dat er soms even wat chaos ontstaat en de personages soms geconfronteerd worden met situaties die hun op welke manier ook raken, valt de serie onder lichte kost. Het maakt Chicago Med tot laagdrempelig formulewerk die je kijkt om vermaakt te worden, zonder al te veel breinbrekens. Nu is daar helemaal niets mis mee, de serie vindt gretig aftrek, maar mensen die zoeken naar diepere lagen zijn hier aan het verkeerde adres. Toch zit alles inventief in elkaar, zeker als je kijkt naar de crossovers met de andere series uit de Chicago-franchise die ook dit seizoen weer aanwezig zijn. Als je dit alles naast je neer kan leggen en je graag de andere series kijkt, maakt Chicago Med wel de cirkel rond. Je zal dan ook ongetwijfeld uitkijken naar november, wanneer men als het goed is het zesde seizoen zal aftrappen.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer