Chip ’n Dale: Rescue Rangers

Informatie

RegieAkiva Schaffer
Jaartal2022
Releasedatum20-05-2022
Speelduur97 minuten
DistributeurDisney+
CastAndy Samberg, John Mulaney, KiKi Layne, Will Arnett, Eric Bana, J.K. Simmons, Seth Rogen & Dennis Haysbert

Het is inmiddels dertig jaar geleden dat Knabbel en Babbel wereldsterren waren door het succes van hun eigen tv-serie Rescue Rangers. Het succes hield echter na drie seizoenen op waarna ook de wegen van de ooit zo goede vrienden zich scheidde. Knabbel heeft de showbizz de rug toegekeerd en is aan het werk gegaan als verzekeringsagent terwijl Babbel zijn dagen slijt op conventies om handtekeningen uit de delen en met fans op de foto te gaan. Babbel heeft nog altijd de hoop gehouden dat een revival van zijn carrière in het verschiet lag, maar een dure CGI-behandeling om van hem een modern animatiefiguur te maken heeft nog niet het gewenste effect gehad. De twee vrienden lopen elkaar echter weer tegen het lijf als hun gezamenlijke vriend Monterey Jack blijkt te zijn ontvoerd door de zogenaamde bootleg-kidnapper die wereldsterren van weleer ontvoerd en ze omtovert voor de bootleg-wereld van animatiefiguren. Het politieonderzoek loopt echter muurvast en dus zullen de twee boezemvrienden de handen weer in elkaar moeten slaan om Monterey Jack op tijd te vinden voor het te laat is.

Het was ooit de bedoeling dat een Indiana Jones-achtige muis met de naam Kit Colby de hoofdrol zou spelen, met een kameleon aan zijn zijde, in een serie met de titel Rescue Rangers en zaken zou oplossen die te klein waren voor de gewone mens. Het liep echter anders toen Tad Stones zijn idee pitchte bij Disney en hij de opdracht kreeg om het vrolijke, en tot dan toe nog zwijgzame, duo Knabbel en Babbel, in thuisland Amerika bekend onder de naam Chip ’n Dale, de hoofdrol te geven. Het bleek een gouden greep, want Chip ’n Dale: Rescue Rangers groeide uit tot een enorm succes en liep voor drie seizoenen met een totaal van 65 afleveringen die in de jaren daarna eindeloos werden herhaald en goed waren voor allerhande merchandise. Dat de twee kibbelende eekhoorns weer terug zouden komen leek haast wel een zekerheidje, maar in welke vorm? In 2014 werd bekend dat Disney werk maakte van een reboot in de stijl van de revival van Alvin and the Chipmunks. En dat stemde toch niet bepaald hoopvol.

Gelukkig kan er in een paar jaar tijd en hoop gebeuren en dus is het concept van de film een paar keer flink op de schop gegaan. In 2019 nam regisseur Akiva Schaffer het stokje over van de oorspronkelijke regisseur, nam twee schrijvers mee, maar maakte vooral een andere belangrijke beslissing door de film hetzelfde te benaderen als een andere klassieker van welleer: Who Framed Roger Rabbit? Die film uit 1988 combineerde 2D-animatie met live-action en dat bleek een groot succes te zijn. Bovendien schonk de film een komische blik op de wereld van animatiefiguren in Hollywood en hoe ze behandeld worden door gewone stervelingen. Schaffer herhaalt nu dat kunstje met Chip ’n Dale: Rescue Rangers en gooit er, zoals dat hoort, nog een schepje bovenop. Maar wel met succes, want de revival van Knabbel en Babbel is een gouden aanwinst voor streamingdienst Disney Plus!

Goed, het verhaal van Chip ’n Dale: Rescue Rangers heeft niet bijzonder veel om het lijf en blinkt niet uit qua originaliteit. Gelukkig moet de film het dan ook niet hebben van zijn verhaal, maar is juist de wereld waarin het zich allemaal afspeelt de grootste trekpleister. Net als in Who Framed Roger Rabbit? delen ook hier de animatiefiguren de straten met de gewone mens. Ze zitten naast elkaar in de bioscoop, hebben dates met elkaar, werken samen of werken elkaar juist tegen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Voor wie oplet valt er dus een hele hoop te ontdekken qua personages van vroeger en van nu. Zo duiken Transformers op, zien we figuren uit South Park, hebben de live-action versies van Pumbaa en Balou een rol en wordt er zelfs gespeeld met personages die eigenlijk helemaal niet zo geslaagd waren toen ze werden bedacht. Zo is er zelfs een rol weggelegd voor Sonic the Hedgehog, maar dan niet de versie die de bioscoop heeft gehaald.

De film zit vol met dit soort briljante vondsten wat het een genot maakt om naar te kijken. Misschien zelfs nog wel meer voor volwassen dan voor kinderen die de vele referenties en grappen waarschijnlijk niet eens zullen begrijpen. Het is knap hoe de makers alle soorten van animatie met elkaar hebben weten te combineren en samen te smelten tot een coherent geheel. Als Disney op deze manier omgaat met personages van weleer die ze graag aan een reboot willen onderwerpen dan juichen we dat alleen maar toe. Want met een goed oog voor detail en liefde voor het bronmateriaal blijkt er dus best een hele hoop mogelijk. Al zou het fijn zijn als er verhaaltechnisch de volgende keer wat verder wordt gekeken dan het standaard stramien, al moet gezegd worden dat de makers ook met dat gegeven een loopje nemen.

Chip ’n Dale: Rescue Rangers is een heerlijke mix van live action en animatie die het gegeven van een reboot een compleet andere lading meegeeft. Knabbel en Babbel zijn terug, maar er is veel gebeurd in de dertig jaar dat hun show Rescue Rangers tot een einde kwam en dat levert een hoop hilariteit op. In de stijl van klassieker Who Framed Roger Rabbit gaat het duo op zoek naar hun goede vriend Monterey Jack in een wereld die bezaaid is met wereldberoemde personages die te pas en te onpas opduiken in een avontuur dat misschien niet zo heel veel om het lijf heeft, maar waarin het tegelijkertijd ook allemaal niet zoveel uitmaakt. Chip ’n Dale: Rescue Rangers is vooral één groot nostalgisch feest en een ware aanwinst voor Disney Plus.

24 mei, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer