Clifford the Big Red Dog

Informatie

RegieWalt Becker
Jaartal2021
Releasedatum24-03-2022
Speelduur97 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastDarby Camp, Jack Whitehall, Isaac Wang, John Cleese, Sienna Guillory, Tony Hale, David Alan Grier & Horatio Sanz

Emily Elizabeth woont in New York en is een beetje een buitenbeentje op school. Als haar alleenstaande moeder voor een paar dagen de stad uit moet, komt haar oom Casey oppassen. Casey is echter alles behalve bekend met verantwoordelijkheden en dus verloopt de week maar moeizaam. Als Emily onderweg naar school een speciaal opvanghuis voor dieren ontdekt, overtuigt ze haar oom om er even een kijkje te nemen. Daar ontmoeten ze Bridwell; een Engels en deftige man en baas van het opvanghuis die ze in contact brengt met een lief klein rood hondje. Emily is meteen tot over haar oren verliefd op het beestje, maar haar oom vindt het bepaald geen goed idee om het dier mee te nemen. Als later op die dag blijkt dat het hondje stiekem in de tas van Emily is gekropen, besluiten ze om het hondje voor één nachtje te houden en het de volgende dag weer terug naar Bridwell te brengen. Maar die nacht groeit het kleine hondje, dat de naam Clifford krijgt, uit tot een metershoge hond die maar net in het appartement past!

Ze lijken er in Hollywood maar geen genoeg van te krijgen: oude tv-series in een nieuw jasje steken met de hoop er weer een financieel succes van te maken door nieuwe jeugdige kijkers aan te trekken. Helaas zijn de meeste titels het kijken niet waard, maar zo nu en dan zit er best een pareltje tussen. Zoals het meest recente Rescue Rangers (Knabbel en Babbel) dat zeer succesvol terugkeerde op de streamingdienst van Disney bijvoorbeeld. Ook Clifford, de Grote Rode Hond, is inmiddels toe aan een live-action reboot. Wat ooit begon als een reeks kinderboeken vanaf 1965 groeide uit tot een succesvolle tv-serie tientallen jaren later om nu dus eindelijk door Hollywood opgepakt te worden voor een verfilming met echte mensen en een echte hond. Of nou ja, echte hond… uiteraard wordt Clifford door middel van CGI tot leven gewekt en dat levert een bijzonder resultaat op.

Voor wie kritisch naar Clifford wil kijken, moet vooral niet te lang stilstaan bij het verhaal van de film. Die bewandeld gewoon de gebaande paden waarbij een meisje dat niet geaccepteerd wordt door haar omgeving omdat ze net even anders is, een lotgenoot vindt in een lief en schattig beestje die met dezelfde problemen kampt. Tot zover cliché nummer één. Het kwartet wordt namelijk compleet gemaakt met de volwassen die het leven niet begrijpt maar wel cool is, de hebzucht van een rijke stinkerd en het moraal dat je altijd in jezelf moet geloven. Toch zijn het allemaal zaken die de jonge doelgroep weinig zullen interesseren. Zij gaan niet voor een ingewikkeld verhaal, maar kijken een titel als Clifford juist omdat het ontzettend grappig is om een uit de kluiten gewassen rode hond allemaal gekken dingen te zien doen.

Regisseur Walt Becker zal zich dat ook gerealiseerd hebben en dus legt hij vooral de focus op alle grappige dingen die je uit kunt halen met een grote rode hond. Verwacht dus een hoop gekwijl dat met liters over mensen vloeit, rennen achter voorwerpen aan die eigenlijk niet om te spelen zijn en vooral een hoop schade die een hond kan toebrengen die nergens echt lijkt te passen. Nee, Clifford is niet de klassieker met een knipoog, maar gewoon gemaakt voor een nieuwe doelgroep die wellicht helemaal niet bekend is met het fenomeen Clifford van schrijver Norman Bidwell. Voor wie met die instelling met zijn kroost zal meekijken valt er best nog wel te genieten van de 90 minuten dat de film duurt.

Extra’s: Clifford staat op een nette Blu-ray schijf en gaat gepaard met een handjevol aan extra’s.
· Part of the Pack (06:34) Een special rondom de belangrijkste castleden en de personages die ze spelen.
· Acting is for the Dogs (03:20) Een blik op de pop die op de set aanwezig was om voor Clifford door het leven te gaan.
· The Magic of Bridwell (07:11) Een terugblik op de geschiedenis van Clifford en schrijver Norman Bridwell.
· Tips & Tricks for Taking Care of a 10 Foot Dog (2:28) Emiliy legt uit hoe je moet zorgen voor een grote rode hond.
· Deleted Scenes (02:50)- een verzameling scenes die de eindstreep niet hebben gehaald.

Clifford the Big Red Dog is de zoveelste oude wijn in nieuwe zakken en brengt voor het genre bijzonder weinig nieuws onder de zon. Toch deert het allemaal niet, want de jonge doelgroep zal zich ongetwijfeld prima vermaken met de grote rode hond die New York behoorlijk op zijn kop weet te zetten. Clifford baant helaas de bekende paden die bij het genre horen, maar het is duidelijk dat de makers vooral de focus hebben gelegd op de lol die je kan hebben met een uit de kluiten gewassen rode hond. En dat pakt voor de jonge kijkers, waar de film uiteraard voor bedoeld is, meer dan goed uit.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

8 juni, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer