Cobain: Montage of Heck

Informatie

RegieBrett Morgen
Jaartal2015
Releasedatum03-06-2015
Speelduur132 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastKurt Cobain, Courtney Love, Don Cobain, Jenny Cobain, Wendy Cobain en Krist Novoselic

Geboren in Aberdeen groeide hij op in een ideale omgeving. Al van kleins af aan was hij speciaal, anders dan anderen. Toch ontstonden snel de eerste scheurtjes toen zijn vader hem belachelijk begon te maken. Door zijn hyperactieve gedrag trok zijn moeder het al snel ook niet meer. Na de scheiding van zijn ouders op negenjarige leeftijd ging het snel. Hij ging van zijn oom en tante naar zijn grootouders, maar wilde diep van binnen niks liever dan bij zijn moeder zijn. Het is het begin van een worsteling met de wereld en nog het meeste met zichzelf. Een leven waarin marihuana een eerste vlucht was, evenals punk. Creativiteit stond hoog in het vaandel tot heroïne en een vrouw met dezelfde zwaktes aan alles langzaam een eind maakte. We hebben het over Kurt Cobain, frontman van Nirvana en dit is zijn verhaal.

Sinds het overlijden van Kurt Cobain is er het nodige geschreven en gezegd over Cobain. Toch werd er niet eerder een intieme documentaire als deze gemaakt, met medewerking van zijn ouders, oud-bandleden en zijn vrouw Courtney Love. Aan de hand van vele privébeelden, interviews en animaties zien we het leven van Cobain op chronologische wijze voorbij komen. Het geheel werd samengesteld door Brett Morgen, een documentairemaker die rond de eeuwwisseling al eens genomineerd werd voor een Oscar. Het doel van Morgen was om de mensen met deze documentaire de echte Kurt te laten leren kennen. Iedereen aan wie hij medewerking vroeg stemde toe, zelfs zijn ouders en zus die hier nooit eerder mee in hadden gestemd. Hierdoor zien we als kijker wat een zo compleet mogelijk overzicht is en voor de liefhebbers een ware ervaring is.

Het is een ervaring die wel wat tegenstelling oproept. Natuurlijk zijn er heel veel beelden uit het privé-archief van zijn ouders en van Love en deze lijken onherroepelijk het echte beeld te tonen. Bij de animaties die gebruikt worden is dat natuurlijk maar de vraag. Ze worden gebruikt om de wereld te tonen vanuit het oogpunt van Cobain. Maar hoe oprecht de bedoelingen van Morgen hiermee ook zijn, niemand kan echt een kijkje nemen in het hoofd van Cobain. Men kan hooguit een interpretatie doen aan de hand van al zijn teksten en kunst. Toch zijn de animaties fraai gemaakt, zeker die waarin zijn kunst tot leven wordt gewekt. De documentaire biedt een inzicht in wat er allemaal kan gebeuren met een slimme jongen als zijn omgeving op hem inbeukt en hij zijn toevlucht zoekt in de verkeerde middelen.

Het sterkste voorbeeld hiervan te zien is bij de intrede van Courtney Love, halverwege de documentaire. Ze is zijn Yoko, zijn Nancy, maar vooral zijn heroïne maatje. Cobain oogde zwakker en zwakker, maar zelfs de komst van hun eerste baby weerhield hem nergens van. Het commentaar op zijn drugsgebruik brengt hem terug naar zijn verleden en werkt als een soort rode lap op een stier. Zijn teksten worden duisterder en depressiever, het zijn de tijden van Rape Me en Heart-Shaped Box. Met het verschijnen van het harde In Utero neemt het succes nog verder toe, maar met Cobain gaat het met de week slechter. Een maand voor zijn overlijden gaat het echt mis. In een reactie op het bijna vreemdgaan van Love neemt hij een overdosis Rohypnol tabletten en raakt in een coma. Als hij een dag later ontwaakt wordt het door beide afgedaan als een ongeluk. Achteraf zou het een eerste zelfmoordpoging blijken. Begin april 1994 komt zijn worsteling met het leven definitief tot een einde.

Extra’s: Er zijn relatief weinig extra’s te vinden op de Blu-ray schijf. Toch zijn deze wel van toegevoegde waarde. Zo zien we vijf minuten onbewerkt interview met Don Cobain, de vader van Kurt. Een tweede interview is met Brett Morgen, de regisseur van de hoofdfilm. We zien hierin goed terug dat Morgen zich flink verdiept heeft in Cobain en zijn leven en een duidelijke visie had voor deze documentaire. Interessant zijn de begeleidende beelden bij het verhaal als hij toegang krijgt tot alle spullen van Cobain, die opgeslagen liggen in een opslagbox. Als laatste zien we een trailer.

Cobain Montage of Heck is het verhaal van een verslaafde, maar alles behalve domme jongen. Door de medewerking van de ouders, zus en dochter van Cobain zullen we waarschijnlijk nooit dichterbij komen dan wat we nu te zien krijgen. Alles is mooi op schijf gezet met extra’s die wellicht niet lang zijn, maar wel iets toevoegen. Deze documentaire geeft een intrigerende blik op de worsteling van het leven van Cobain. We zien vooral hoe Cobain een gevoelsmens was en gebukt ging onder het leven, waarbij hij zich constant beoordeeld voelde.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer