Code of Honor

Informatie

RegieMichael Winnick
Jaartal2016
Releasedatum21-06-2016
Speelduur90 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastSteven Seagal, Craig Sheffer, James Russo, Helena Mattsson & Louis Mandyflor

Een grote Amerikaanse stad wordt opgeschrikt door verschillende moordpartijen onder drugsdealers en bendes. Inspecteur Peterson wordt op de zaak gezet, maar hij heeft moeite om de precieze reden achter de moordpartijen te achterhalen. Hulp krijgt hij van de ietwat mysterieuze FBI-agent William Porter die Peterson helpt aan een verdachte: zijn vroegere leraar en ex-Special Forces Robert Sikes die als een burgerwacht afrekent met verschillende criminele bendes om zijn geboortestad te kunnen zuiveren. Porter doet er alles aan om Sikes te stoppen, maar gaandeweg het onderzoek blijkt dat ook Porter niet helemaal zegt wie hij echt is, waarmee zijn zoektocht naar Sikes steeds moeilijker en moeilijker wordt.

Nog één jaar te gaan en dan bereikt acteur Steven Seagal de respectabele leeftijd van 65 jaar. Een mooi moment misschien om met pensioen te gaan, maar de kans lijkt zeer klein dat hij zijn acteercarrière aan de wilgen zal hangen. Voor dit jaar staan er nog zeker vier films op de planning om hun weg te vinden richting de thuisbioscopen, een manier zoals ook zijn laatste wapenfeit Code of Honor zijn weg heeft gevonden. Voor die-hard fans van Seagal is het altijd nog hopen op een aangename verrassing die doet denken aan betere tijden, maar helaas gaat ook voor deze film die vlieger niet op.

Ook na het zien van Code of Honor valt maar moeilijk voor te stellen waarom de voormalige vechtersbaas nog steeds geen genoeg heeft van het acteervak en zich te makkelijk laat verleiden om zijn medewerking te verlenen aan dit soort B-films. Het zal waarschijnlijk te maken hebben met het snel verdienen van geld, want ook in deze film is de rol van Seagal niet bijster groot. Laat je dus ook dit keer weer niet misleiden door zijn aanwezigheid op de hoes want de echte hoofdrol is weggelegd voor een andere acteur, Craig Sheffer. Sheffer zien we als de ietwat vreemde Porter die jacht maakt op Seagal. Helaas is deze acteur niet gezegend met enig acteertalent en tja, dan maakt dat deze film toch een zware zit.

Als we eerlijk zijn, dan pretenderen de makers ook nergens dat ze bezig zijn met het maken van de meest ultieme actiefilm. De film is met een krap budget gewoonweg gemaakt voor de thuismarkt en schuift dat gegeven ook niet onder stoelen of banken. Met een iets meer charisma-ethischere hoofdrolspeler was de film misschien nog best net iets meer te pruimen geweest en hadden we zelfs Seagal zijn veredelde bijrol vergeven. De makers doen hun best om de film aan het einde nog een enigszins interessante plottwist mee te geven, maar helaas strandt deze door zijn beroerde uitwerking. Code of Honor is dus precies wat je er van verwacht: 90 minuten knallende actie verpakt in een qua verhaal en acteerwerk zeer matig omhulsel.

Extra’s: Aan extra’s doet Code of Honor niet en dus ligt de film als een kale editie in de winkelschappen. Misschien had het nog wat sympathie opgewekt voor de makers als er een enthousiaste making of op de schijf had gestaan, maar helaas is die moeite niet genomen.

Code of Honor is precies wat je er van verwacht als je in de winkel het hoesje in je handen hebt: Veel, heel veel actie die helaas matig is uitgewerkt en ook niet ondersteund wordt door een sterk staaltje verhaaltechniek. Daar komt nog eens bij dat de rol van Steven Seagal niet verder gaat dan een veredelde bijrol en we het helaas moeten doen met de uitdrukkingsloze Craig Sheffer die de film totaal niet weet te dragen in zijn rol van FBI-agent Porter. Code of Honor is dus voor de fans van de aikidomeester misschien nog leuk om te zien, maar voor liefhebbers van moderne actiefilms is het aan te raden om voor een andere titel te gaan.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 juli, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer