Coffee & Kareem

Informatie

RegieMichael Dowse
Jaartal2020
Releasedatum03-04-2020
Speelduur88 minuten
DistributeurNetflix
CastEd Helms, Terrence Little Gardenhigh, Taraji P. Henson, Betty Gilpin, RonReaco Lee, David Alan Grier & Andrew Bachelor

John Coffee is een weinig succesvolle agent die door zijn gestuntel wordt gedegradeerd tot verkeersagent als hij een belangrijke crimineel laat ontsnappen. Ook in zijn privéleven gaat het niet allemaal over rozen met zijn nieuwe liefde Vanessa. Haar 12-jarige zoon Kareem kan John maar moeilijk uitstaan. Helemaal omdat hij een agent is dat dus zeker niet helpt om zijn stoere imago op school overeind te houden. Om John een lesje te leren, en in de hoop dat hij zijn moeder weer snel zal verlaten, bedenkt Kareem een plan waarbij hij een crimineel inhuurt om John eens flink aan te pakken en bang te maken. Kareem’s plan pakt echter anders uit als hij door zijn toedoen getuige is van een drugsgerelateerde moordzaak. Samen met John moet hij alles op alles zetten om hun eigen leven veilig te stellen en uit de handen te blijen van schietgrage criminelen en corrupte agenten. Zullen de twee nader genoeg tot elkaar kunnen komen om het einde van de nacht heelhuids te kunnen halen?

Twee tegenpolen die niet verder van elkaar af kunnen staan, maar samen zullen moeten werken om de nacht te overleven; een recept waarmee je in Hollywood in ieder geval niet meer de originaliteitsprijs zult verdienen. Toch komen er nog steeds met enige regelmaat films uit die het aloude concept weer te voorschijn halen en er alsnog een eigen draai aan proberen te geven. Zo ook deze Netflix Original van regisseur Michael Dowse (Stuber) waarin een sullige agent wordt gekoppeld aan de persoon die niet verder van hem af kan staan: een 12-jarige, grofgebekte knul die niks op heeft met agenten. Niet bijzonder origineel dus, maar op zich een prima basis voor een fijne komedie. Maarja… Dan moet je alles tegenstrijdig duo wel een script krijgen waar je ook daadwerkelijk mee kan werken.

Coffee & Kareem, ongetwijfeld al een grap, verwijzend naar Coffee and Cream, is precies zo voorspellend als de trailer al deed vermoeden. De blanke agent moet de nacht doorbrengen met een 12-jarige gekleurde knul die uiteindelijk toch naar elkaar toe zullen groeien en elkaar zullen accepteren zoals ze zijn. Nou is het volgen van dat stramien op zich geen groot probleem en eigenlijk niet eens het belangrijkste bij dit soort komedies. Veel belangrijker zijn de grappen tijdens het avontuur of, misschien wel het allerbelangrijkste, de chemie tussen de twee hoofdrolspelers. Twee belangrijke uitgangspunten waarin Coffee & Kareem helaas jammerlijk weet te falen. De grappen komen worden in een hoog tempo op de kijker afgevuurd, maar treffen maar nauwelijks doel. Veel te vaak zijn ze te plat of veel te voorspelbaar. Het mag vast geen verrassing heten dat het uiterlijke verschil tussen de twee hoofdrolspelers voor de meeste grappen zorgt. Of nou ja… pogingen tot grappig zijn.

Het andere belangrijke punt waar de film weinig tot geen punten mee weet te scoren is de chemie tussen komiek Ed Helms (The Hangover) en de jonge Terrence Little Gardenhigh. Niet dat beiden acteurs een gebrek aan talent valt aan te rekenen, maar ze krijgen gewoon te weinig materiaal om mee te werken. Binnen een paar tellen wordt de, verstoorde, relatie tussen de twee uit de doeken gedaan en daar heb je het als kijker maar mee te doen. Het is overigens de grote makke van de film: alles wordt in een recordtempo op de kijker afgevuurd waarmee iedere vorm van diepgang meteen de das wordt omgedaan. Ook het overkoepelende verhaal over corrupte agenten en drugszaken worden er met de haren bijgesleept, zonder dat je als kijker precies weet waar het allemaal naar toe zal gaan. Dat de meeste castleden zich vooral schuldig lijken te maken aan een fijn staaltje over-achting, en nee dat is echt niet grappig, helpt ook zeker niet. Coffee & Kareem is een jammerlijke poging tot humor die bijzonder weinig om het lijf heeft.

Coffee & Kareem is weinig meer dan een zwakke poging om een nieuwe draai te geven aan het concept van twee tegenpolen die gedwongen worden om samen te werken. De film doet daarmee helaas precies wat de voorspelbare trailer al deed vermoeden. De twee tegenpolen zijn in dit geval de blanke en suffige agent die in een avontuur belandt en de 12-jarige, grofgebekte, zoon van zijn nieuwe vriendin die hem niet kan uitstaan. Op zich een prima basis voor een leuke komedie, maar Coffee & Kareem vinkt vooral alle standaard boxjes af die eigenlijk al jaren niet meer echt grappig zijn. Tel daar een niet echt lekker lopende chemie tussen komiek Ed Helms en Terrence Little Gardenhigh bij op in combinatie met een sterk staaltje over-achting, waardoor Coffee & Kareem niet meer is geworden dan een zeer flauwe en matige komedie die met wat meer aandacht wellicht een stuk beter uit de verf had kunnen komen.

6 april, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e8a1fb6b7ef7_selected-products" products="9200000116278311,9200000116278309,9200000014664902,9200000020302154,9200000032162462,9200000032162458,9200000020189916" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer