Cold Pursuit

Informatie

RegieHans Petter Moland
Jaartal2019
Releasedatum04-07-2019
Speelduur119 minuten
DistributeurThe Searchers
CastLiam Neeson, Tom Bateman, Emmy Rossum & Laura Dern

Nels Coxman is een gelukkig man die hard werkt als sneeuwruimer in het kleine Kehou in de Rocky Mountains. Zijn leven komt volledig op zijn kop te staan als zijn zoon op een avond dood wordt aangetroffen en de politie het afdoet als overdosis. Nels twijfelt aan dit verhaal en komt al snel op het spoor van een groot drugskartel dat geleidt wordt door de flamboyante drugsbaron Trevor ‘Viking’ Calcote en verantwoordelijk is voor de dood van zijn zoon. Tot de tanden toe gewapend zint hij op wraak, maar ontketend daarmee tevens een oorlog met een rivaliserende drugsbende. Het ooit zo kleine Kehou wordt flink wakker geschud en het is maar de vraag wie de volgende dag nog het daglicht zal zien.

Europese films die na succes in eigen land worden opgepikt door Hollywood voor een Amerikaanse remake is meer regel dan uitzondering. Toch krijgt een remake soms een bijzonder tintje mee als de regisseur van het origineel ook achter de camera kruipt voor de remake. Zo kroop onze eigen George Sluizer achter de camera voor de remake van zijn eigen Spoorloos met The Vanishing in 1993 als resultaat en deed regisseur Michael Haneke de regie nog eens dunnetjes over voor de film Funny Games. Regisseur Hans Petter Moland bracht in 2014 het gitzwarte Kraftidioten (internationale titel: In Order of Disappearance) uit en is nu dus ook verantwoordelijk voor de Engelstalige versie die eigenlijk precies hetzelfde brengt, maar gelukkig net even anders is om niet volledig als kopie door het leven te hoeven gaan.

In Cold Pursuit neemt Liam Neeson de hoofdrol op zich die in het origineel nog gespeeld werd door Stellan Skarsgård (o.a. bekend van blockbusters als Avengers en Thor). Daarmee valt de film meteen voor een deel in het actiegenre waarin Neeson de laatste tijd vooral domineert, maar gelukkig brengt Cold Pursuit nog een paar nieuwe elementen in het spel. Net zoals bij het origineel wordt grof geweld niet geschuwd en is zwarte humor alom vertegenwoordigd. Gelukkig is die combinatie bij een acteur als Liam Neeson in prima handen die zich goed staande weet te houden tussen de keur aan vreemde figuren waar hij mee te maken krijgt. De humor is in het begin even wennen als deze voor het eerst op een ietwat ongepast moment de kop opsteekt, maar gelukkig valt de combinatie tussen actie en humor een paar tellen later al een stuk beter op zijn plaats als Neeson begint met zijn wraakactie.

De combinatie van gitzwarte humor en keiharde actie maakt al snel duidelijk dat regisseur Moland goed heeft gekeken naar de films van de Coens Brothers die zich heer en meester mogen noemen van het genre met klassiekers zoals Fargo en No Country for Old Men. Toch weet Moland de film nog net een beetje een eigen draai te geven door een paar creatieve vondsten, al valt niet te ontkennen dat de film enorm leentjebuur speelt. Heel erg is dat natuurlijk niet, maar opvallend is het wel al is het uiteraard de vraag of Moland het doet zonder beter te weten of zich vooral heeft laten inspireren. Aan de kwaliteit te zijn lijkt vooral het laatste het geval te zijn, want Moland toont zich een vakkundig regisseur door de actie en humor prima met elkaar te combineren. Het maakt van Cold Pursuit zeker geen onaardige remake van het Noorse Kraftidioten die zeker vermakelijk te noemen is, maar wat meer een eigen touch had de film net dat beetje extra kunnen geven om hoge ogen te gooien.

Extra’s: Cold Pursuit staat in prima kwaliteit op de blu-ray, maar het onbreekt de uitgave aan een paar leuke extra’s. Een interview met regisseur Hans Petter Moland had wellicht wat meer inzicht kunnen verschaffen in de reden waarom hij zelf achter de camera kroop voor deze remake.

Cold Pursuit is een zeer vermakelijke wraakfilm die tot de nok toe gevuld is met zwarte humor, maar toch doet de film meer denken aan een film van de Coen Brothers-film dan de makers voor ogen moeten hebben gehad. Regisseur Hans Petter Moland was zelf verantwoordelijk voor deze Amerikaanse remake van zijn eigen Noorse Kraftidioten en weet Liam Neeson vakkundig te regisseren in een verhaal dat gevuld is met bijzondere figuren, expliciet geweld en gitzwarte humor. Cold Pursuit is zeker niet onaardig, maar het ontbreekt de film een beetje aan een eigen stijl die het allemaal net een niveautje hoger had kunnen tillen.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 juli, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d238b266e1d5_selected-products" products="9200000106147954,9200000106147964,9200000105966450,9200000035007750" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer