Complete Unknown

Informatie

RegieJoshua Marston
Jaartal2016
Releasedatum02-10-2018
Speelduur91 minuten
DistributeurThe Searchers
CastRachel Weisz, Michael Shannon, Kathy Bates, Danny Glover, Condolo Rashad, Chris Lowell en Tessa Albertson

Alice is een altijd bezige dertiger, die vele banen heeft gehad in evenveel delen van de wereld. Ze keert onder een andere identiteit terug naar New York met het plan om Tom te zien, een liefde uit haar schooltijd. Tom en zijn vrouw organiseren een etentje ter ere van zijn verjaardag. Terwijl Alice Tom natrekt, plant ze een ontmoeting met zijn collega Clyde. Clyde is zo van haar onder de indruk dat hij Alice meeneemt als date naar de verjaardag van zijn collega. Direct is Tom ervan overtuigd dat hij de vrouw ergens van kent, al beweert zij dat het niet mogelijk is dat zij elkaar kennen. Naarmate de avond vordert onthult zich een schokkend geheim, waarna Alica plots vertrekt.

Sinds december 2015 produceert en distribueert Amazon Studios zijn eigen films, waarmee het de concurrentie aan is gegaan met gelijksoortige services als Netflix en Hulu. Het is tevens de eerste Engelstalige film van regisseur Joshua Marston, die doorbrak met het Spaanstalige Maria Full of Grace. De film beleefde zijn première al op het Sundance Film Festival van 2016 en was in november van dat jaar ook in Nederland in de bioscopen te bewonderen. Des te opvallender is het dat de film pas bijna twee jaar later op dvd in de schappen ligt. Naar de exacte reden hiervan kunnen wij natuurlijk enkel gissen, maar het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de gematigde kritieken die de film kreeg.

Toch ziet de film er op papier meer dan prima uit. Zo mag Marston met Rachel Weisz en Michael Shannon rekenen op twee geweldige acteurs. Beide staan bekend om hun karakterrollen, waarvoor Shannon al twee Oscarnominaties ontving (voor Revolutionary Road en Nocturnal Animals) en Weisz zelfs al een beeldje mocht ophalen voor haar rol in The Constant Gardener. Beide krijgen hier alle ruimte om hun talent te etaleren met hun vrij introverte personages. Het is knap om te zien hoe subtiel en naturel beide acteren, waarbij zij de kwaliteit hebben door veel kleine dingen te leggen in hun lichaamstaal. Het zorgt ervoor dat de film direct vanaf het begin intrigeert.

De film gaat van start met een prikkelende openingsscène, die vooral heel veel vragen oproept. Hoe de vork daarbij precies in steel zit blijft lang een mysterie. We zien hoe het personage van Weisz een ontmoeting plant met ene Clyde, die haar vervolgens meeneemt naar de verjaardag van zijn collega Tom. Daar blijkt de ontmoeting met Tom het doel van Alice, al blijft zij ontkennen dat zij elkaar kennen. Het zorgt direct voor flink wat spanning en beetje bij beetje ontvouwt zich het mysterie, vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en vind ook de openingsscène zijn plek in het geheel. Tot zover lijkt Complete Unknown een prima thriller, waarbij de traagheid juist weet te intrigeren. Echter, hoe meer je te weten komt van Alice en haar leven, hoe minder de film weet te intrigeren.

Dit ligt overigens niet aan Weisz, maar vooral aan het materiaal waar zij mee moet werken. Dat dit mede van de hand van regisseur Marston komt zegt dat vooral hij zich hier niet van zijn sterkste kant laat zien. Waar hij voor Maria Full of Grace nog alle lof kreeg, maakt hij hier keer op keer de verkeerde keuze. Het is bijna of het hier een onervaren regisseur betreft, die er nog het beste van probeert te maken en ten onder gaat aan zijn eigen ijver. In plaats van te fascineren wordt het motief van Alice dan ook nergens echt duidelijk, waarbij de geloofwaardigheid van haar acties gelijk wat in het gedrang komt. Het zorgt ervoor dat de film richting het einde eigen uitgaat als een nachtkaars, terwijl het sterke begin juist uitnodigt voor een finale vol verbaal vuurwerk.

Extra’s: Naast de film zijn er geen extra’s op de dvd release te vinden. Gezien de late release is dit niet geheel onverwacht.

Complete Unknown gaat intrigerend van start, maar gaat in een traag tempo uiteindelijk uit als een nachtkaars. Aan het acteerwerk ligt dit overigens niet, want Shannon en vooral Weisz weten het maximale uit hun rollen te halen en deze nog enigszins interessant te maken. Ook de cinematografie is goed verzorgd. De schuld ligt vooral bij het verhaal, wat vooral in het laatste deel kopje onder gaat, en de ongeïnspireerde regie. Er worden veel vragen opgeroepen, maar uiteindelijk zijn de antwoorden te minimaal of onbevredigend. Het maakt van Complete Unknown een matig drama, die ondanks sterke acteerwerk gewoonweg de diepgang mist en verzuimt om af te sluiten spetterende finale.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bad3696a8af3_selected-products" products="9200000097416065,9200000073925954" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer