Conspiracy of Silence

Informatie

RegieCharlotte Brändström
Jaartal2018
Releasedatum30-10-2018
Speelduur360 minuten
DistributeurLumiére
CastJens Hultén, Vera Vitali, Nick Fletcher, Halina Reijn, Henrik Mestad, Josefin Asplund, Joel Spira en Krister Henriksson

Robert Kastell keert terug naar Zweden en zint op wraak. Dertig jaar lang leefde hij ondergedoken nadat hij wist te ontsnappen aan de corrupte Zweedse wapenhandel. Na een persoonlijke tragedie, waarvoor hij zijn voormalige partners verantwoordelijk houdt, verlaat hij zijn schuilplaats. Hij gaat op zoek naar Anders Speths, de man die hem contracteerde en vervolgens probeerde te vermoorden. Maar wat Kastell niet wist toen hij Zweden ontvluchtte, is dat hij een ongeboren dochter achterliet die door Speths is opgevoed als zijn eigen kind. Zijn onverwachte vaderinstinct en behoefte om zijn dochter te beschermen, temperen Kastell zijn wraakgevoelens. Samen met journaliste Åsa Schiller Fantuzzi, die persoonlijke redenen heeft om hem te helpen, kiest Robert voor een andere aanpak in de strijd tegen Speths en de illegale wapenhandel.

Conspiracy of Silence is een titel die het credo van de internationale wapenhandel aangeeft, namelijk horen, zien en zwijgen. De serie is dan ook een politieke thriller die een kijkje geeft in de duistere wereld van de internationale wapenhandel en dan vooral de rol van Zweden in het geheel. Zo blijkt er een zwarte lijst met landen te zijn waaraan langs officiële wegen geen wapens geleverd mogen worden. Dit wil echter niet zeggen dat de ‘verboden’ landen niet aan wapens kunnen komen. In tegendeel zelfs, dit gebeurt met medeweten van officiële instanties. In Conspiracy of Silence zien we hoe zo’n deal opgezet wordt. In deze wereld was Robert Kastell jarenlang actief als wapenhandelaar, totdat hij uit de corrupte wapenhandel wilde stappen. Begon zijn geweten op te spelen, of werd het hem te gevaarlijk? De reden hierachter wordt nooit echt duidelijk. Het gevolg zien we echter in de eerste explosieve minuut. Zijn besluit werd hem namelijk niet in dank afgenomen. Een aanslag op zijn leven was het gevolg, een mislukte aanslag zo blijkt later.

Kastell dook onder in een gebied dat veel weg heeft van een oorlogsgebied waar VN-militairen de vrede moeten bewaren. Hij bouwt een nieuw leven op en krijgt een relatie met een vrouw. Dan komt zijn vriendin om het leven door een granaat. Kastell acht de kans groot dat deze door zijn voormalige partners in Zweden aan de plaatselijke rebellen is geleverd. Er knapt iets in Kastell, waarna hij op wraakt zint. Daarom reist hij af naar Zweden, vastberaden om de corrupte Zweedse wapenhandel op te doeken. Ondertussen is Speths druk bezig om een deal met Indonesië rond te krijgen, een land waar de mensenrechtensituatie erg onzeker is. Om deze reden staat Indonesië op de lijst met ‘verboden’ landen en mogen hier dus eigenlijk geen wapens heen. Het lijkt Speths allemaal niet te deren, zolang hij er maar grof geld aan kan verdienen. Geld dat hij op een slinkse wijze wegsluist en waarbij hij zelf ongevraagd de naam van ‘zijn’ dochter gebruikt.

De Zweedse wapenproducent is gevestigd in Sandersvig, een stadje dat economisch sterk afhankelijk is van de fabriek. Deze fabriek wordt vertegenwoordigd door directrice Maggie van Haal, gespeeld door de Nederlandse actrice Halina Reijn. Met Conspiracy of Silence levert Reijn haar eerste grote bijdrage in een buitenlandse productie af. Wat opvalt is dat zij vloeiend Engels spreekt, iets waar bepaalde andere Nederlandse acteurs nog wat van kunnen leren. Naast Reijn zien we Peter Paul Muller vluchtig voorbijkomen als Thomas van Haal. Voor mensen die bekend zijn met Scandinavische series is Conspiracy of Silence sowieso een feest van herkenning. Zo zien we Jens Hultén, bekend van Johan Falk en Hassel, als Kastell en Henrik Mestad, bekend van Lilyhammer en Occupied, als Speths. Verder zien we Vera Vitali, bekend van Arne Dahl, als Åsa Schiller Fantuzzi. Zij raakt vanwege persoonlijke redenen verstrikt in Kastells zoektocht naar wraak en wordt hiermee één van zijn handlangers. De opvallendste rol is weggelegd voor Krister Henriksson, bekend van Wallander en Modus, als de morsige travestiet Marianna-Martin Lindhe.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière (Crime) Series met daarin een korte blik op de releases van 2018 en 2019.

Conspiracy of Silence is een nieuwe Scandinavische serie die explosief van start gaat en vervolgens heerlijk wegkijkt. Dit is vooral te danken aan het hoge tempo van de serie en voor mensen die bekend zijn met Scandinavische series is deze nieuwkomer een feest van herkenning. Zoals wel vaker in Scandinavische series bevat ook Conspiracy of Silence allerlei verhaallijnen, welke naar het einde toe steeds meer samenkomen. Ook voor ons Nederlanders is het leuk om onze eigen Halina Reijn en Peter Paul Muller voorbij te zien komen als het echtpaar Van Haal. Aan het einde van Conspiracy of Silence zijn duidelijk nog wat open eindjes, waarbij de deur voor een tweede seizoen opzichtig wordt opengezet. Of het daadwerkelijk zover komt blijft vooralsnog een vraag.

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

7 december, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c05a4884b5c0_selected-products" products="9200000098875104" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer