Counterpart – seizoen 1

Informatie

RegieMorten Tyldum, Stephen Williams, Jennifer Getzinger en Alik Sakharov
Jaartal2018
Releasedatum07-08-2019
Speelduur524 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJ.K. Simmons, Olivia Williams, Harry Lloyd, Nazanin Boniadi, Sara Serraiocco, Ulrich Thomsen en Nicholas Pinnock

Howard Silk werkt in een Berlijn-divisie van het Office of Interchange, een spionagebureau van de Verenigde Naties. Hij is een te klein radartje in het grote geheel om echt te weten wat het doel is van zijn werkzaamheden. Dat verandert als hij ontdekt dat Oost-Duitsers, tijdens de laatste jaren van de Koude Oorlog, per ongeluk een portaal hebben geopend naar de Prime-wereld, een parallelle dimensie. Al snel komt Howard terecht in een wereld vol intriges en bedrog, zeker als hij hoort dat een huurmoordenaar uit de Prime-wereld naar de gewone wereld is gestuurd met een kill-list, met daarop onder andere Howard’s comateuze vrouw. De enige persoon die Howard kan vertrouwen is zijn nagenoeg identieke tegenhanger uit de parallelle wereld.

Counterpart is het nieuwe paradepaardje van Justin Marks, bekend van The Jungle Book en het aanstaande Top Gun: Maverick, die de serie in eerste instantie ontwikkelde als film. Hij vroeg vervolgens vriend en producer Jordan Horowitz, bekend van La La Land, om de serie verder met hem uit te werken en vorm te geven. Uiteindelijk kwam het project bij het televisienetwerk Starz terecht en op hun beurt koppelden zij de ervaren producente Amy Berg, bekend van Person of Interest, aan het duo als showrunner. Niet veel later werd er een heuse writer’s room gevormd en nog voor er een millimeter film was geschoten was het volledige script van het eerste seizoen klaar. Mark beschreef het werk als een tien uur durende film met tien hoofdstukken, waarbij de serie thema’s als identiteit, lotsbestemming en verloren liefdes onderzoekt.

Voor de hoofdrol werd J.K. Simmons gecast, een acteur met een lange film- en televisiecarrière. In eerste instantie was hij vooral bekend van zijn rol als hoofdredacteur J. Jonah Jameson in de Spider-Man-films, maar zijn bekendheid nam een nieuwe vlucht nadat hij een Oscar won voor zijn bijrol in jazzdrama Whiplash. Hij speelt hier vol overtuiging een fraaie dubbelrol als de zo benoemde ‘alpha’ en ‘prime’ versies van de doorgewinterde kantoormedewerker Howard Silk in de twee werelden met die naam. Hij wordt vergezeld door de ervaren Britse actrice Olivia Williams, bekend uit The Ghost Writer en An Education, en Harry Lloyd. De serie kan sowieso leunen op flink wat ervaring. Zo werd de eerste aflevering geregisseerd door de Noor Morten Tyldum, die eerder al eens een Oscar nominatie kreeg voor zijn The Imitation Game.

Counterpart brengt een sterk en vooral mysterieus verhaal, dat de nodige oplettendheid vraagt van de kijker. Zo zijn de werelden, en dus ook de personages, identiek. Bepaald geen luchtig tussendoortje dus, maar behoorlijk interessant en het roept diverse vraagstukken op. Zo vindt er op hoog niveau de discussie plaats of het bestaan van een andere dimensie geheim moet blijven. Daarnaast is er het verhaal van Howard Silk, die de grens tussen de twee overgestuurd wordt om jacht te maken op een illegale overloper. Dat er ook een persoonlijk tintje gegeven wordt aan deze jacht, zorgt alleen maar voor een extra laag in het verhaal. Het maakt Counterpart tot een boeiend en diepgaande detective.

Extra’s: Naast de tien afleveringen van dit eerste seizoen staat er geen bonusmateriaal op de 3 discs tellende dvd release.

Counterpart- seizoen 1 is boeiend kijkvoer voor een ieder die houdt van een diepgaand verhaal dat stof geeft tot nadenken. Met J.K. Simmons heeft de serie een grote ster in zijn midden, die precies de juiste kwaliteiten bezit is om de twee verschillende karakters van het personage Howard Silk vorm te geven. Helaas lijkt het erop dat de serie een kort leven beschoren is. Ondanks dat de serie mocht rekenen op een sterke ontvangt door de critici, waren de kijkcijfers namelijk vrij teleurstellend. Het zorgde ervoor dat de serie na een, opnieuw ijzersterk, tweede seizoen al werd stopgezet. De productiemaatschappij probeert de serie nog te redden door deze onder te brengen bij een digitaal platform, maar de toekomst is uiterst onzeker. Vast staat wel dat dit niets te maken heeft met de kwaliteit van de serie, want die biedt genoeg drama en actie om op voort te borduren.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

7 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d3af0015540c_selected-products" products="9200000104996160" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer