Crimson Peak

Informatie

RegieGuillermo del Toro
Jaartal2015
Releasedatum16-03-2016
Speelduur119 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastMia Wasikowska, Tom Hiddleston, Jessica Chastain en Charlie Hunnam

In het Victoriaanse tijdperk aan het begin van de 20e eeuw streeft de jonge schrijfster Edith Cushing naar meer dan iemand met een huwbare leeftijd. Ze ontmoet de mysterieuze vreemdeling Sir Thomas Sharpe en deze weet haar hart te veroveren. Na een reeks vreemde voorvallen en incidenten besluit ze om op zijn voorstel in te gaan en bij hem in te trekken in een groot landhuis in Cumbria, Engeland. Eenmaal daar aangekomen ontmoet ze de geheimzinnige zus van Thomas, Lady Lucille Sharpe, die ook in het landhuis blijkt te wonen. De naïeve Edith komt al snel tot het besef dat niet alles is zoals het lijkt. Haar nieuwe huis houdt vele verontrustende geheimen die haar zullen dwingen om te vechten voor haar geestelijke gesteldheid en haar eigen leven.

Een groots verlaten en duister landhuis, een jonge maagd met een voorliefde voor het betreden van donkere gangen in sierlijke ogende nachthemden, een aristocratische familie die gruwelijke geheimen bewaren, het zijn slechtst enkele ingrediënten van Guillermo Del Toro’s nieuwste film Crimson Peak. De film zou geen spookverhaal genoemd mogen worden maar meer een verhaal met spoken erin. Geesten verschijnen uit vloeren en besluipen duistere en schaduwrijke gangen, maar de meest gevaarlijke wezens zijn de mensen, die af en toe intense uitbarstingen van geweld plegen. Crimson Peak is een levendige herschepping van gotische romantiek en met bloed doordrenkte horror die frisse energie injecteert in een ouderwetse stijl. Het is overduidelijk dat de filmmaker een eerbetoon maakt aan de films die hem geïnspireerd hebben. Hij leent van de bekende klassieke tradities maar combineert deze wel op een originele manier.

Er is een duidelijk zelfbewustzijn aanwezig in Crimson Peak. Vanaf de start van de film spreekt aspirant schrijfster Edith Cushing (Mia Wasikowska) haar wens uit om de nieuwe Mary Shelley te worden. Tijdens de ontwikkeling van een kort verhaal dat tot stand komt door het verlies van haar moeder in haar jeugd, citeert ze: “de geest is een metafoor voor het verleden” en zo geldt het eigenlijk ook voor de gehele film. Haar achternaam is niet willekeurig gekozen maar een bewuste ode aan horrorlegende Peter Cushing. Waar veel filmmakers zich wenden op een grote hoeveelheid gore, voornamelijk om de kijkers te shockeren, houdt Del Toro het op dit vlak zeer beperkt. Een bloedige scene loopt vrijwel synchroon met een schoon wit palet, een schilderachtig contrast waarbij vooral de langdurige finale als een waar visueel hoogtepunt gezien mag worden.

Del Toro is een authentieke liefhebber van moderne films, maar ook zeer bekwaam in het creëren van een fictieve sprookjeswereld. Crimson Peak is nergens zo origineel als zijn meest succesvolle film Pan’s Labyrinth en het mist iets van het tempo van de Hellboy films, maar het werkt wel degelijk. De film moet het voornamelijk hebben van de sfeer. Mia Wasikowska is met haar verschijning de ideale keus om een naïef en oprecht meisje neer te zetten, die wordt verblindt door de liefde die ze lijkt te vinden in Tom Hiddleston. Met Jessica Chastain als haar ijzige tegenspeelster past Del Toro een feministische ommekeer toe in de gebruikelijke gothic horror formule, waarin het normaliter de mannelijke verlangens zijn die het gedrag van de vrouwelijke beïnvloeden. Crimson Peak is geen meesterwerk die als klassieker de boeken in zal gaan, maar wel een onderhoudende film met een sfeervolle combinatie van gotische romantiek en horror.

Extra’s: De enkele Blu-ray schijf bevat een enorme grote hoeveelheid aan extra features. In ‘Beware of Crimson Peak’ geeft Tom Hiddleston een rondleiding door het huis van de Sharpes. ‘The Light and Dark of Crimson Peak’ werpt een blik op de setting van de film en het gekozen kleurenpalet. In ‘A Primer on Gothic Romance’ bespreken cast en crew de handelsmerk elementen van het gotische romantiek genre. ‘Hand Tailored Gothic’ is een kijkje naar het kostuumontwerp die gebruikt is voor de film. ‘A Living Thing’ is een indrukwekkende special over de iconische Allerdale Hall, die in vier maanden gebouw werd. ‘Crimson Phantoms’ werpt een blik op de geest die in de film voorkomen en hoe ze zijn ontworpen. ‘I Remember Crimson Peak’ is een 4-delige special waarin cast en crew de belangrijkste locaties en inspiratiebronnen bespreken. Naast al deze extra’s staan er nog enkele verwijderde scenes op en is de gehele film te bekijken met zeer interessant audio commentaar van regisseur Guillermo Del Toro.

Crimson Peak is een visueel kunstwerk en een uitstekende combinatie van gotische romantiek en horror. Del Toro slaagt erin om verhaal, personages, thema’s, beelden, composities en stijl te integreren in een samenhangend geheel. De combinatie van grafisch geweld en angstaanjagende beelden zorgen voor een adembenemende sfeer. De film wordt niet overspoeld met gore, maar combineert het geweld op subtiele en inventieve wijze die op dat vlak vergelijkbaar is met Del Toro’s meesterwerk Pan’s Labyrinth. Daarnaast is de gehele cast overtuigend maar stijgt Jessica Chastain er bovenuit met haar heerlijke rol als de jaloerse en slechte Lucille Sharpe. Crimson Peak is niet het nieuwe meesterwerk van Guillermo Del Toro, maar hij levert met al zijn passie en talent wel een uitermate sfeervolle en visueel indrukwekkende horrorfilm af.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 maart, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer