Danny Collins

Informatie

RegieDan Fogelman
Jaartal2015
Releasedatum18-11-2015
Speelduur107 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastAl Pacino, Bobby Carnavale, Christopher Plummer, Annette Bening en Jennifer Garner

Danny Collins is een oude rockster die de nadagen van zijn carrière beleeft. Hoewel hij al veertig jaar lang actief is, heeft hij al decennia lang geen nieuwe plaat meer gemaakt. Hij houdt zijn wilde levensstijl, die gepaard gaat met het leven van een echte rockster, draaiende op basis van tours en het spelen van oude hits. Op een dag overhandigt zijn manager hem een handgeschreven briefje die tientallen jaren geleden door John Lennon aan Danny geschreven is, maar nooit zijn bestemming bereikt heeft. De brief maakt zo’n diepe indruk dat hij besluit om zijn leven drastisch om te gooien. Hij annuleert zijn tours, laat zijn bedriegende jonge vrouw achter en vertrekt naar New Jersey. Daar wil hij zijn zoon en diens gezin opzoeken, die hij nog nooit ontmoet heeft.

Het verhaal van Danny Collins is gebaseerd op een waargebeurde situatie, waarin John Lennon en Yoko Ono in 1971 een brief schreven aan de Engelse volkszanger Steve Tilston. Lennon besloot om een brief te schrijven nadat hij een interview van de toen 21-jarige Tilston las in een tijdschrift. In dit interview bekende Tilston dat hij ervoor vreesde dat roem en rijkdom een negatieve invloed zou krijgen op zijn songwriting. Hij was zich echter niet bewust van het bestaan van deze brief totdat een verzamelaar in 2005 contact met hem zocht. Dit verhaal inspireerde scenarioschrijver Dan Fogelman om zijn debuut te maken als regisseur. Fogelman schreef eerder de scripts van de animatiefilms Cars, Tangled en de romantische comedy Crazy, Stupid, Love.

Al Pacino speelt de titelrol en dit is ongetwijfeld zijn beste prestatie in jaren. Zijn laatste echt goede rol dateert alweer uit 2002, toen hij het aan slapeloosheid lijdende karakter Will Dormer speelde in Christopher Nolan’s noir-thriller Insomnia. Sindsdien is een nominatie voor een Razzie Award aannemelijker dan een Oscarnominatie. Laten we hopen dat het tij voor Pacino gekeerd is, want in Danny Collins maakt hij erg duidelijk dat hij het zeker nog niet verleerd is. Hij wordt geholpen door een eveneens sterke ondersteunende cast met onder andere Annette Bening als love-interest, Christopher Plummer als zijn oude manager en Jennifer Garner als zijn schoondochter. Bobby Cannavale speelt de zoon van Pacino, en de chemie tussen hen als de vervreemde vader en zoon is van grote klasse.

Het centrale thema van de film doet ons geloven dat geld niet alles is en dat er een groter doel in het leven is dan het bezitten van rijkdom. En dat er waarde gehecht moet worden aan eerlijkheid en het onderhouden of ontdekken van familiebanden. Niet bepaald iets wat we al niet veel vaker hebben gezien. Ook worden de nodige clichés niet vermeden, maar toch slaagt Danny Collins erin om zowel hartverwarmend als grappig te zijn. De interactie tussen de personages worden versterkt door scherpe dialogen en er zijn momenten waar de film oprecht weet te ontroeren. Het behoudt altijd de juiste balans, toont in alle eerlijkheid de macht van menselijke binding en bewijst dat het nooit te laat is om een tweede kans te verdienen op een goed en zinvol leven..

Extra’s: De Blu-ray bevat slechts twee kleine extra’s. ‘Behind the Scenes of Danny Collins’ geeft 4 minuten aan beeldmateriaal dat grotendeels bestaat uit fragmenten uit de film. ‘Danny Collins: Album Covers Through the Years’ is een diavoorstelling van de fictieve albumhoezen uit Danny Collins’ carrière.

Danny Collins is niet de meest originele film in het genre maar heeft door middel van slim schrijfwerk en uitstekend acteerwerk toch genoeg in huis om te entertainen. Al Pacino steelt de show als oude rockster die besluit zijn wilde levensstijl aan te passen. De roem en grootsheid van zijn karakter wordt nergens echt onderstreept, maar Pacino zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat deze lichte ongeloofwaardigheid plaats maakt voor sympathie en warmhartigheid. Het moralistische thema dat geld en faam niet gelukkig maakt ligt er misschien iets te dik bovenop, maar mede door de sterke chemie van de cast en de luchtige humor is Danny Collins zeker de moeite waard.

Met dank aan eOne Benelux voor het recensie-exemplaar.

24 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer