Dark Crimes

Informatie

RegieAlexandros Avranas
Jaartal2016
Releasedatum15-11-2018
Speelduur92 minuten
DistributeurSource 1 Media
CastJim Carrey, Marton Csokas, Charlotte Gainsbourg, Kati Outinen, Vlad Ivanov & Robert Wieckiewicz

Rechercheur Tadek heeft zijn carrière in het slop zien raken na een mislukte zaak waarna promotie aan zijn neus voorbij ging. Er duikt echter weer nieuw bewijs op in een oude en vastgelopen moordzaak als blijkt dat schrijver Kozlov details prijsgeeft in zijn nieuwste boek die erg lijken of de vastgelopen moordzaak. Tadek ziet zijn kans schoon om zijn carrière weer een boost te geven en opent de zaak weer. Dit tegen het zere been van zijn collega Greger; de persoon die de promotie kreeg in plaats van Tadek. Beetje bij beetje weet Tadek de moordzaak op te lossen, maar raakt daarbij verzeilt in een wreed kat-en-muisspel dat het uiterste van hem vraagt en meer op het spel zet dan hem lief is.

Acteurs die vooral bekendheid krijgen met het spelen van komische rollen en zich wagen aan een meer dramatisch uitstapje; meestal pakt dat goed uit. Acteurs als Steve Carell en Robin Williams bijvoorbeeld gooiden hoge ogen als ze hun lolbroek in wisselde voor een meer serieuze toon en ook raskomiek Jim Carrey is daarop geen uitzondering en wist zich van zijn beste kant te zien met glansrollen in films als Man on the Moon en The Truman Show. Toch blijft het in die twee films allemaal nog vrij luchtig als het aankomt op het dramatische aspect en valt er hier en daar nog zeker wat te lachen. Dat geldt zeker niet voor het Poolse georiënteerde Dark Crimes waarin Carrey ver verwijderd is van de persoon die hij ooit was.

Het is algemeen bekend dat Carrey de laatste jaren nog maar weinig op het witte doek te vinden is door de depressies waarmee hij te kampen kreeg. Dit werd niet geholpen toen ook zijn vriendin overleed nadat ook zij in een depressie belandde en de medicijnen van Carrey in een hoge dosering tot zich nam. Het was een zware klap voor Carrey die ook nog eens zijn schoonfamilie achter zich aankreeg omdat ze hem verantwoordelijk hielden voor de dood van hun dochter. Niet zo gek dus dat hij zijn carrière aan de wilgen lijkt te hebben gehangen en de thriller Dark Crimes daarmee de dubieuze titel toegeschoven lijkt te hebben gekregen waarin Carrey voor het laatst een hoofdrol speelde. Helaas is het geen bevredigend einde om zijn carrière mee af te sluiten.

Het gaat er in Dark Crimes zwaarmoedig aan toe. Wat dat betreft zal de opnameperiode voor Carrey er geen zijn geweest waarin hij zijn zinnen mee kon verzetten. Nergens is er lichtpuntje te bespeuren en blijft het dramatische klimaat als een donkere wolk boven de film hangen. Dat zou op zich geen negatief punt hoeven zijn, maar helaas geldt dat wel voor deze Poolse thriller. Het verhaal rondom de vastgelopen moordzaak is namelijk niet sterk genoeg om de sfeer te rechtvaardigen. Het enige wat bij de kijker achterblijft na het zien van de film is een heel zwaarmoedige nasmaak die zeer bitter zal zijn. Maar er zijn meer punten die de film een zware pil maken om uit te zitten. Zo valt niet te begrijpen waarom de, vrijwel in zijn geheel, Poolse cast Engels probeert te spreken dat zeer amateuristisch over hun tongen rolt en is niet iedere drijfveer van de personages even duidelijk. Dark Crimes is een thriller waarin alleen Carrey weet uit te blinken door zijn komische zijde totaal uit te schakelen, maar het is maar de vraag of we dat als een positief punt moeten zien voor de verdere carrière van de eens zo gevierde komiek.

Extra’s: Dark Crimes moet het doen zonder toevoegingen op de schijf. Een making of had wellicht nog antwoord kunnen geven op wat onduidelijkheden (waarom wordt er geen Pools gesproken bijvoorbeeld), maar die krijgen we dus helaas niet.

Dark Crimes is een zeer zwaarmoedige thriller waarin te weinig ruimte blijkt voor een broodnodig lichtpuntje. De thriller heeft een naargeestige wolk over zich heen hangen die in dit geval niet persé als positief punt gezien kan worden. De aanwezigheid van Jim Carrey zou voor sommige mensen nog kunnen suggereren dat er wellicht iets te lachen valt, maar de komiek van weleer speelt hier juist een van zijn meest serieuze rol uit zijn carrière. De intensiteit waarmee hij dat speelt is zeker noemenswaardig, maar Dark Crimes lijkt niet de juiste basis te bevatten om dat te rechtvaardigen. Dark Crimes is een warrige thriller die zich interessanter probeert voor te doen dan het uiteindelijke eindresultaat en is hopelijk niet de titel waarmee Carrey zijn succesvolle carrière in elk geval vooralsnog zal afsluiten.

Met dank aan Source 1 Media voor het recensie-exemplaar.

6 december, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bfe530d16dcd_selected-products" products="9200000096248047,9200000096248039" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer