Das Boot – seizoen 1

Informatie

RegieAndreas Prochaska
Jaartal2018
Releasedatum17-04-2019
Speelduur480 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastRick Okon, Vicky Krieps, Robert Stadlober, Leonard Schleicher, Rainer Bock, August Wittgenstein, Tom Wlaschiha, Vincent Kartheiser en James D'Arcy

Bezet Frankrijk, herfst 1942. In de haven van La Rochelle bereidt de bemanning van onderzeeër U-612 zich op voor hun “maiden trip”, een eerste reis, als vertaalster Simone Strasser arriveert. Terwijl de bemanning smacht om hun eerste missie te vervulling in de steeds heftiger wordende oorlog, hamert Hoffmann, hun jonge commandant, erop om eerst meer oefeningen te houden. Uiteindelijk zitten ze allen samen opgesloten in de smalle metalen duikboot. Terwijl de vijand buiten de onderzeeër zijn kans afwacht en de dreiging toeneemt, neemt ook de spanning tussen commandant Hoffmann en kapitein-luitenant-ter-Zee Tennstedt op de boot toe en het is nog maar de vraag of de bemanning het haalt om weer huiswaarts te keren. In de tussentijd, honderden kilometer verder, geraakt Simone Strassers’ wereld helemaal uit controle. Diep ondergedompeld in een liefdesaffaire moet ze het evenwicht zien te vinden tussen ontgoochelingen en verraad.

Films of televisie series die zich afspelen op een onderzeeër staan steevast garant voor een lekker claustrofobisch sfeertje. Toch kan er maar een de beste zijn en dat is (met afstand) het West-Duitse
Das Boot van Wolfgang Petersen uit 1981. De film verscheen in de loop der jaren in verschillende cuts en zelfs in serievorm en werd destijds genomineerd voor maar liefst zes Oscars. Het verhaal werd gebaseerd op de gelijknamige roman van Lother-Gúnther Buchheim, die zijn schrijven fictionaliseerde en baseerde op zijn eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar verscheen er een gelijknamige 8-delige serie, maar anders dan de titel wellicht doet vermoeden betreft het hier een vervolg dat zich negen maanden na de avonturen van de film afspeelt. Het verhaal is wederom gebaseerd op Buchheims’ boek uit 1973, met aanvulling uit het vervolg Die Festung uit 1995.

Waar de cast van de film uit 1981 enkel bestond uit mannen, is dat hier anders. Het zal wellicht met deze tijd te maken hebben, maar de vrouw is hier gelukkig niet enkel de huismoeder die aan het thuisfront zit te wachten tot manlief weer eens thuiskomt. Deze serie bevat even heel grof gezien twee verhaallijnen waar broer en zus Strasser centraal staan, in dit geval een verhaallijn op zee en een verhaallijn aan land. Die laatste draait om Simone, een Frans-Duitse vrouw die werkt bij de Sicherheitsdienst (SD) in La Rochelle. Haar broer Frank verblijft op de duikboot uit de titel en is de spil in de verhaallijn op zee. Waar de film zich destijds grotendeels afspeelde op de onderzeeër, zien we dit keer ook veel van het leven op het land. Zo komt Simone tegen wil en dank in contact met het verzet, waaraan zij zaken begint door te spelen. Daarnaast ontwikkelt zij een romance met een vrouw in het verzet. De introductie van vrouwen en zelfs een lesbische romance verraadt duidelijk de moderne kant van deze serie.

Als we dan kijken naar het plot op de duikboot, kunnen we niet ontkennen dat deze serie soms te betrappen is op wat herhaling en worden er ook de nodige clichés uit de kast getrokken. Zo raakt de duikboot vermist als deze door dieptebommen naar de bodem wordt gedwongen. Na een viertal dagen wordt door de Duitsers aangenomen dat hij verloren is gegaan, maar dan komt de onderzeeër toch weer los. Intussen is er ook nog een verhaallijn waarbij de kapitein wordt afgezet na een discutabele ruil, wordt de oude kapitein zelfs vermoord en de nieuwe het commando overneemt. Je reinste muiterij natuurlijk en dat dwingt de mannen om een verhaal te verzinnen dat dat juist niet heeft plaatsgevonden. Het moge duidelijk zijn dat het soms wat gezocht is allemaal, maar toch gebeurt er genoeg ter vermaak. Het maakt dit late vervolg op de film zeker de moeite waard, al is het maar door de indrukwekkende sfeer en aankleding.

Extra´s: Naast de acht afleveringen, die verspreid zijn over drie discs, is er een mooie blik achter de schermen toegevoegd aan de Blu-ray release.
· The Making Of – Behind the Scenes (27:42) Te vinden op disc 3. Van een blik op de storyboards tot de training van de cast en van de planning en rehearsals tot het eindproduct. Er komen vele facetten voorbij en zo wordt een vrij compleet beeld geschetst. Wel ontbreekt er een voice-over, waardoor het wat amateuristisch overkomt, zeker omdat ondertiteling ontbreekt.

Das Boot – seizoen 1 bouwt het verhaal van de filmklassieker op een onderhoudende wijze uit, maar haalt nergens hetzelfde niveau. Grootste verschil is dat dit keer het verhaal op land de boventoon voert. De afwisseling haalt de kijker daarnaast meer dan gewenst uit de claustrofobische sfeer op de onderzeeër. En dan zijn er nog de dingen die een gevolg zijn van deze tijd, neem bijvoorbeeld het gelijke aandeel van mannen en vrouw en zelfs een lesbische romance. Toch neemt dit alles niet weg dat dit vervolg op vele vlakken interessant kijkvoer is. Zo is het acteerwerk van de internationale cast prima en is de tijd waarin dit seizoen zich afspeelt, een tijd waarin de Duitsers steeds meer geconfronteerd worden met toenemende verliezen, sterk naar het scherm vertaald. Het zorgt ervoor dat dit eerste seizoen van Das Boot boven verwachting scoort en we zelfs mogen hopen op een nieuw vervolg, welke naar verwachting niet wederom zo lang op zich zal laten wachten.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

1 mei, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cb5811ecdf49_selected-products" products="9200000105464423,9200000105464425,1002004012151539,1002004013483960,1002004000000424" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer