Days of Thunder 4K – 30th Anniversary Edition

Informatie

RegieTony Scott
Jaartal1990
Releasedatum01-07-2020
Speelduur108 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastTom Cruise, Robert Duvall, Nicole Kidman, Michael Rooker, Cary Elwes, Randy Quaid, Fred Dalton Thompson en John C. Reilly

Cole Trickle is een jonge talentvolle racer, die door een rijke eigenaar van een raceteam wordt binnengehaald in de NASCAR-wereld om een gooi te doen naar de prestigieuze Winston Cup Series. Hoewel gezegend met een natuurlijke aanleg, heeft hij moeite zich aan te passen. Zijn kortje lontje brengt hem daarnaast meer dan eens in de problemen. Zo krijgt hij het niet alleen aan de stok met de niet altijd even sportieve kampioen Rowdy Burns, maar ook met mensen uit zijn eigen team en dan met name zijn teambaas Harry Hogge. Als Trickle een relatie krijgt met neurochirurge Claire Lewicki, lijkt zij een kalmerende invloed op hem te hebben. Echter, als Russ Wheeler wordt ingehuurd als tijdelijke vervanger van Trickle na een ongeluk, blijkt deze roekeloze nieuwkomer het binnen mum van tijd voor elkaar te krijgen om Trickle weer op de kast te jagen.

Days of Thunder is natuurlijk bekend als Tom Cruise-film, maar in 1990 speelde er ook het nodige achter de schermen. Zo was de film de eerste film die werd uitgebracht door producentenkoppel Don Simpson en Jerry Bruckheimer als onderdeel van een vijfjarige deal waarmee maar liefst 300 miljoen dollar gemoeid was. Die vijf jaar werden alleen nooit vol gemaakt. Spil in dit alles was Days of Thunder. De film kreeg gemengde kritieken en ondanks dat de film het financieel gezien best goed deed, haalde het bij lange niet de getallen van de eerste films die Simpson en Bruckheimer afleverden. Zij verweten dit Paramount, die stevige druk hadden uitgeoefend op de planning en release van de film. Paramount verweet Simpson en Bruckheimer op haar beurt dat het tekort schieten van de film kwam doordat zij dik over budget waren gedaan. Het contract werd kort hierop verscheurd.

Wie anno 2020 Days of Thunder ziet, kan er niet omheen dat de film een typische Simpson/ Bruckheimer productie is. Samen ontwikkelden zij in het begin van de jaren 80 een formule die niet alleen herkenbaar is, met een vlotte montage en pompende soundtrack, maar ook uitermate succesvol. Punt is alleen wel dat de films in grote lijnen wat van elkaar weg hadden en dat geldt hier in overvloede. De film heeft namelijk grote gelijkenissen met Top Gun. Al is dat op zich niet zo gek, want niet alleen de producenten zijn hetzelfde, ook staat opnieuw Tony Scott aan het roer en zien we Tom Cruise in de hoofdrol. Je kan er dan ook niet omheen dat Days of Thunder qua inhoud gewoonweg tekort schiet, met een dertien in een dozijn verhaaltje en matige dialogen.

Toch maken Cruise en de vette actie een hoop goed. Cruise was die periode dan ook flink op dreef. Nadat hij definitief was doorgebroken met Top Gun, hield hij zich staande naast Paul Newman in The Color of Money, maakte hij eigenhandig een succes van Cocktail en bevestigde hij zijn status met Rain Man en Born on the Fourth of July, waarvoor hij zelfs een Oscarnominatie kreeg. En dat het met de gelikte beelden ook dertig jaar na dato wel goed zit, blijkt nog maar eens met deze fraaie opgepoetste 4K release die sinds kort in de schappen ligt. Het beeld is misschien niet perfect, maar een flinke stap vooruit ten opzichte van de eerdere releases. Wel is het jammer dat er voor deze release geen nieuwe Atmos track is geproduceerd, maar men leunt op de eerder gebruikte TrueHD track. Toch voelt de film op zijn dertigste verjaardag als een auto na een pitstop; verse bandjes eronder en klaar voor de nodige kilometers.

Extra’s: Afgezien van een nieuwe featurette is er geen bonusmateriaal aanwezig. Dit keer ook geen bonus Blu-ray, zoals met de gelijktijdig verschenen Top Gun en War of the Worlds wel het geval is.
· Filmmaker Focus: Days of Thunder (06:39) Een nieuwe feature, waarin Jerry Bruckheimer het werk van Tony Scott onder de loep neemt. Toch gaat hij wel wat verder dan dat alleen en bekijkt hij ook de dynamiek van het NASCAR racen en hoe zich dat naar film vertaalde, alsmede de optredens van de cast.

Days of Thunder 4K is een zeer genietbaar formulewerkje uit de koker van Don Simpson en Jerry Bruckheimer. Want ja, de film heeft bijna eng veel weg van hun eerdere succes Top Gun. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat het gewoon Top Gun is met NASCAR stockcars. Toch valt er genoeg te genieten. Natuurlijk is daar Tom Cruise, maar te denken van de verdere cast met Nicole Kidman, Rubert Duvall en Cary Elwes. Maar ook het beeld is fraai opgepoetst, en de destijds voor een Oscar genomineerde geluidstrack mag er ook nog steeds zijn. Op de dag dat er ook fraaie 4K anniversary edities uitkomen van Top Gun en War of the Worlds, is Days of Thunder meer dan uitgenodigd om van mee te genieten in een Tom Cruise-marathon.

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 juli, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer