De Legende van Samoerai Henk

Informatie

RegieRob Minkoff, Mark Koetsier & Chris Bailey
Jaartal2022
Releasedatum30-11-2022
Speelduur85 minuten
DistributeurThe Searchers
CastBuddy Vedder, Murth Mossel, Charly Luske, Romy Winters, Samuel L. Jackson, Michael Cera, Ricky Gervais & Mel Brooks

Ika Chu, de katachtige hoge officier van de Shogun is er op uit om zijn gigantische paleis nog een stukje groter te maken. Om dat doel te bereiken probeert hij het dorpje Kakamucho, waar enkel katten leven, van de kaart te vegen om meer ruimte te maken. Hij stuurt een legertje criminelen op het dorpje af in de hoop dat de bewoners vrijwillig Kakamucho zullen verlaten, maar ze eisen van de Shogun een nieuwe samurai om hen te beschermen. Ika Chu beraamt een plan door de afvallige hond Henk naar het dorpje als nieuwe samurai te sturen om zo alsnog het dorp op te kunnen ruimen. Henk, onervaren als hij is, is blij dat hij hiermee zijn executie ontloopt, maar de bewoners zitten niet bepaald te wachten op een hond die hen zal beschermen. Gelukkig krijgt Henk een gouden kans en weet hij, met de hulp van de uitgerangeerde samurai Jimbo het kwaad af te wenden. Henk wordt gezien als een grote held, maar kan hij ook het echte gevaar het hoofd bieden als het dorp wordt aangevallen? Of is Henk wellicht slim genoeg om met een goed plan op de proppen te komen om Kakamucho te redden van de ondergang?

Tijdens het openingsshot loopt een groep ruiters tegen de titels van de film aan. Het is meteen duidelijk uit welk hout De Legende van Samoerai Henk, in Amerika bekend onder de titel Paws of Fury: The Legend of Hank, gesneden is. De makers van deze vrolijke animatiefilm zijn duidelijk van plan om de boel niet serieuzer te nemen dan nodig en dus is deze katachtige film er eentje die niet gaat voor zoetsappige liedjes of verborgen levenslessen, maar vooral een hoop meligheid. En dat is zeker geen straf om naar te kijken.

Van mensen is geen spoor te bekennen in De Legende van Samoerai Henk. Het draait om een wereld vol katten die leven in het Oude Japan met samurai’s en shoguns. Niet zo gek dus dat nou juist de enige hond in het geheel het buitenbeentje is die de hoofdrol speelt. Waarom Henk de enige hond ter wereld is wordt niet helemaal duidelijk, maar is ook alles behalve relevant. Je zou er ongetwijfeld een soort anti-racistische boodschap uit kunnen halen, maar dan kijk je wel met de verkeerde ogen naar deze animatiefilm van regisseurs Rob Minkoff (The Lion King), Mark Kortsier en Chris Bailey. Het is vooral een makkelijke manier om het buitenbeetje nog beter te kaderen in een film die de meekijkende ouder zal doen denken aan klassieker Blazin’ Saddles met Gene Wilder.

En dat is ook niet zo gek want De Legende van Samoerai Henk volgt hetzelfde stramien als de komische film uit 1974 van Mel Brooks. Een grote ramp is het niet, want het is de ideale basis voor een hoop grappen en grollen die zelfs buiten de kaders van de film doorwerken. Zo wordt er bijvoorbeeld richting het einde van de film opgemerkt dat de strijd niet al te lang meer kan duren aangezien de film een speelduur heeft van 85 minuten. Super grappig natuurlijk, maar wel jammer dat dezelfde grappen klaarblijkelijk een paar keer herhaald moeten worden. Wat meer variatie had de film zeker goed gedaan al zal het de doelgroep allemaal niet bijzonder veel uitmaken. Voor hen valt er een hoop te lachen.

De Legende van Samoerai Henk werd hier in Nederland enkel als Nederlandstalige versie uitgebracht en, ondanks dat er op het stemmenwerk van o.a. Buddy Verder, Charly Luske en Romy Winters weinig valt aan te merken, is het daardoor toch jammer dat we geen kennis hebben kunnen maken met de rits aan sterren die aan het origineel hebben meegewerkt. Want wie wil er nou niet luisteren naar de stemmen van Samuel L. Jackson, Ricky Gervais, Michael Cera of de eerdergenoemde Mel Brooks? Gelukkig beschikt de uitgave op blu-ray over beiden audiosporen, dus ook de kinderloze kijker komt aan zijn trekken. Maar buiten dat is De Legende van Samoerai Henk een meer dan prima animatiefilm die genoeg in zich heeft om de kijker te vermaken. De film mag dan misschien niet uitgroeien tot één van de grootste animatiefilms aller tijden: de moeite van het kijken is de film zeker waard!

Extra’s: De film staat netjes op de blu-ray schijf, maar van enige toevoegingen ontbreekt helaas ieder spoor.

De Legende van Samoerai Henk is een vermakelijke animatiefilm die sterk doet denken aan klassieker Blazin’ Saddles uit 1974. En dat is niet zo gek aangezien de makers ook zichtbaar niet onder stoelen of banken schuiven dat ze die film als inspiratie hebben gebruikt. Dat klinkt aan de ene kant misschien wat gemakzuchtig, maar gelukkig is De Legende van Samoerai Henk tot de nok toe gevuld met grappen en grollen dat het allemaal niet zo heel veel uitmaakt en de film prima op eigen benen kan staan.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

19 december, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer