De Luizenmoeder – seizoen 1

Informatie

RegieJan Albert de Weerd
Jaartal2018
Releasedatum23-05-2018
Speelduur250 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastJennifer Hoffman, Diederik Ebbinge, Ilse Warringa, Bianca Krijgsman, Henry van Loon, Rop Verheijen, André Dongelmans, Merel Polat, Rian Gerritsen en Leny Breederveld

Vastberaden om haar nieuwe leven als gescheiden moeder zo snel mogelijk op de rit te krijgen, stort Hannah zich met haar dochter in de wereld die zich afspeelt op en rondom het schoolplein van basisschool De Klimop. De school heeft een zware reorganisatie achter de rug en wil het nieuwe schooljaar graag een frisse start maken. Op de school maken we onder andere kennis met de ietwat vreemde schooldirecteur Anton, de lichtelijk overspannen juf Ank en de met PTSS worstelende conciërge Volkert. Al snel wordt Hannah geconfronteerd met schoolpleinregels, een wirwar van klassen-apps, de moedermaffia, traktatiebeleid, zwaaiafspraken, hangouders, de participizza-avond, tienminutengesprekken, Winterklaas, 1 april, het zomerfeest en natuurlijk luizenmoeders!

De Luizenmoeder was de grote verrassing van het eerste kwartaal op de Nederlandse televisie. Waar de eerste aflevering in eerste instantie iets meer dan een half miljoen kijkers scoorde, bleek een week later dat er een terugkijkrecord was gebroken in de eerste week na de eerste uitzenddag. Uiteindelijk hebben ruim anderhalf miljoen mensen de aflevering gezien. Vanaf dat moment brak de serie record na record en wist zij een miljoenenpubliek aan de buis te kluisteren. Wat hierbij zeker geholpen heeft is de mond-op-mondreclame en de steun van het drietal beroepszuurpruimen van Voetbal Inside, die de serie direct na de eerste aflevering de hemel in prezen en zo indirect bij wisten te dragen aan de populariteit van de serie door een ander publiek aan te boren. Een fenomeen was geboren.

Want wie kan er intussen niet meezingen met Juf Ank als zij haar “hallo allemaal, wat fijn dat je er bent” inzet? En dan zijn er nog diverse gevleugelde citaten, zoals “dat vinden zij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder”, die ondertussen deel zijn geworden van de samenleving. Het zijn dan ook teksten die op veel herkenbaarheid kunnen rekenen. Dat dit niet alleen van toepassing is op mensen die zich dagelijks onderdompelen in het schoolleven, maar zelfs de politiek goede oneliners biedt is natuurlijk weer koren op de molen van de commercie. Het heeft allemaal bijgedragen aan het alsmaar groeiende succes van de serie. Dat de makers van de serie zelf eigenlijk geen idee hebben waarom de serie zo’n verschrikkelijke hit is geworden siert hun schot in de roos. Het zijn spontane klappers zoals we er in deze tijd van moderne televisie, met terugkijken, streamingdiensten en internet, nog maar weinig zijn tegengekomen.

Toch blinkt de serie eigenlijk niet bepaald uit in originaliteit. Zo doet de serie denken aan het Britse The Office, die ook als een fictieve documentaire werd gepresenteerd en leidde tot vele legendarische momenten en quotes. Het personage van schooldirecteur Anton heeft zelfs wel wat weg van David Brent en ook de ongemakkelijke humor zien we hier terug. Maar toch, net als The Office is ook De Luizenmoeder subtieler en gelaagder dan je in eerste instantie wellicht zou denken. Zo speelt de serie handig om met politiek incorrecte onderwerpen als racisme en de Zwartepietendiscussie. Dat hierbij voor het standpunt van de meerderheid wordt gekozen zorgt in combinatie met de kijkcijfers eigenlijk direct voor een statement tegen de vaak toch als ‘te links’ bestempelde publieke omroep. Het maakt De Luizenmoeder even hilarisch als gewaagd, maar zonder meer geslaagd!

Extra’s: Naast de negen reguliere uitzendingen is ook de Luizenmoeder special opgenomen op de twee discs tellende dvd release. De special werd uitgezonden als tiende aflevering, maar is eigenlijk een kruising tussen een verzameling bloopers en outtakes, welke aan elkaar worden verbonden door de zoektocht naar een ontsnapte rat.

De Luizenmoeder – seizoen 1 is een heerlijke serie voor de hele familie, met sterke personages, goed geschreven dialogen en een flinke dosis herkenbaarheid. Het bleek een gouden greep om een comedyserie zich af te laten spelen op en rondom een basisschool, een locatie waar vrijwel iedereen een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht. De droge humor en op het eerste gezicht zwart-witte personages blijken veel gelaagder dan je in eerste instantie zal denken en er is duidelijk goed gekeken naar wat er speelt in de maatschappij. Dat de schrijvers hierbij niet met een botte bijl om zich heen zwaaien, maar alles doordacht, subtiel en vooral gedoseerd weten te brengen is een belangrijk deel van het succes. Een tweede seizoen werd dan ook snel aangekondigd na ontvangst van de lovende recensies. En dus kan het wachten beginnen op nieuwe avonturen van directeur Anton, Juf Ank en ouders Hannah, Walter, Kenneth, Mel en Kim. Om even een uitspraak van Anton te verbasteren: “Het was een bewogen seizoen, maar dan komt zo’n dvd release echt als een cadeautje.”

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

28 mei, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b051d5d9d08d_selected-products" products="9200000092657614,9200000089637002,9200000089567459" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer