De Piraten van Hiernaast

Informatie

RegiePim van Hoeve
Jaartal2020
Releasedatum16-10-2020
Speelduur95 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastTygo Gernandt, Egbert-Jan Weeber, Samuel Beau Reurekas, Matti Stooker & Celeste Holsheimer

In het ietwat saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee woont de elfjarige Michiel. Hij is de laatste tijd wat eenzaam door de verhuizing van zijn beste vriend en weet zichzelf maar moeilijk te vermaken. Gelukkig is er een behoorlijke verandering op komst als er plots een piratenschip in zijn straat ligt. De piratenfamilie Donderbus is klaar met het schuimige leven op zee en vindt dat het tijd is om zich te vestigen op het vaste land. Niet in de laatste plaats om hun koppige zoon Billy te beschermen die liever de stoere piraat uithangt. De komst van de familie zorgt voor een hoop argwaan in de buurt aangezien de normen en waarden van de piraten niet bepaald strookt met die van de inwoners van Zandwijk aan Zee. Michiel sluiten daarentegen al snel vriendschap met Billy en leert hoe het is om een echte piraat te zijn. Lessen die hij sneller nodig heeft dan hij denkt als de beruchte piraat Knokige Krelis opduikt die nog een appeltje te schillen heeft met de familie Donderbus. Samen met hun buurmeisje Elizabeth gaan de twee nieuwe beste vrienden de strijden om aan niet alleen zichzelf, maar de hele buurt te redden!

We staan in de wereld bekend om onze kennis van het water, maar toch zijn er maar barweg films in eigen land gemaakt die het ruime sop kiezen. Laat staan dat we ons mengen in het piraten-genre waar we in Nederland eigenlijk helemaal niet bekend mee zijn. Op de Fata Morgana in de Efteling na wellicht. Het weerhield schrijver Reggie Naus er in ieder geval niet van om zich als schrijver volledig op het genre te storten en er heel wat boeken uit te persen die gevuld zijn met stoere zeerovers, happige haaien en bonkige bandieten. En met succes, want de boeken nemen gretig aftrek bij de doelgroep. Een verfilming van een succesvol kinderboek ligt dan al snel binnen handbereik, al duurde het nog een paar jaar voordat De Piraten van Hiernaast zijn weg naar het witte doek wist te vinden. En toen het eindelijk zover was, gooide het welbekende virus roet in het eten om feestelijk uit te kunnen pakken. Toch weerhield het Dutch FilmWorks er niet van om de film als nog naar de Nederlandse bioscopen te brengen. En met succes, want de avonturenfilm wist een behoorlijk publiek voor zich te winnen.

In de boeken, en dus ook in de eerste gelijknamige film, draait het allemaal om de familie Donderbus die hun schip aan wal legt. Niet aan het strand overigens, maar gewoon, midden op straat tussen twee doodnormale huizen in. Hoe het schip zijn weg heeft weten te vinden naar het vaste land is niet helemaal duidelijk, maar doet er eigenlijk ook totaal geen seconde toe. Het is tenslotte een verhaal voor kinderen en die handen zijn gelukkig al snel gevuld. Bovendien is het ook totaal niet relevant, want om nou kostbare filmminuten te moeten spenderen aan het uitleggen van de wijze waarop het schip op straat terecht is gekomen.. Daar wordt niemand blij van. Bovendien kun je dan als film meteen uit de startblokken schieten het avontuur zo snel mogelijk laten beginnen!

De Piraten van Hiernaast kent eigenlijk twee verhalen die dwars door elkaar heen lopen. Zo is er aan de ene kant de buurt waarin de familie Donderbus terecht is gekomen en de argusogen waarmee ze worden aangekeken. Ze doen hard hun best om zich te mengen onder de saaie landrotten, maar de normen en waarden kunnen niet verder uit elkaar liggen. Aan de andere kant is er het verhaal van Knokige Krelis die op komst is en de film voorziet van een flinke dosis spanning. Waarom hij precies achter de familie aanzit is niet helemaal duidelijk, maar dat deze piraat, zichtbaar met heel veel plezier gespeeld door Tygo Gernandt, kwade bedoelingen heeft is dat zeker wel. Het mengen van deze twee verhalen maakt dat de film tapt uit twee verschillende vaatjes en die gaan, door een lekker luchtig scenario van Sander de Regt, heerlijk in de mix met elkaar. Dat logica daarbij niet altijd even belangrijk is, maakt eigenlijk helemaal niet uit. Het staat de spanning of humor nergens in de weg.

Het is overduidelijk dat De Piraten van Hiernaast specifiek is gemaakt voor haar doelgroep. Nergens wordt er een knipoog naar oudere kijker gegeven of de moeite gedaan om de zaken een diepere laag te geven. En dat is ook helemaal niet nodig, want ze hadden wellicht alleen maar onnodig afgeleid. Dat de piraten dus ietwat cliché aanvoelen, waarbij Egbert Jan Webber in zijn rol van Hector Donderbus wel heel erg dicht aanstuurt tegen de Jack Sparrow van Johnny Depp, mag nauwelijks een minpunt genoemd worden. Sterker, de makers zijn aardig ver gegaan als het aankomt op de details en dat is te zien in het eindresultaat. De Piraten van Hiernaast is een heerlijke familiefilm die vooral vraagt om meer. Aaargghhhh!

Extra’s: Jammer genoeg ligt de uitgave op Blu-ray als kale editie in de winkelschappen. Dat terwijl de film toch best nieuwsgierig maakt naar het ontwerpproces van een gigantisch piratenschip, midden in een woonwijk.

De Piraten van Hiernaast is een vrolijke familiefilm die zijn volledige speelduur weet te vermaken. In deze verfilming van het gelijknamige boek van schrijver Reggie Naus draait het om de piratenfamilie Donderbus die met hun schip neerstrijken in een saaie woonwijk. Uiteraard met een hoop hilariteit tot gevolg. Ruimte voor spanning is er ook als het personage Knokkige Krelis van acteur Tygo Gernandt zijn intrede doet. De Piraten van Hiernaast is een vrolijke mix van humor en spanning die zijn jonge doelgroep meer dan voldoende zal aanspreken. Dat de piraten ietwat cliché ten tonele verschijnen mag misschien een zeer klein smetje genoemd worden, maar eigenlijk is dat niet meer dan muggenziften. Helemaal door het zichtbare plezier waarmee de acteurs hun kleurrijke rollen weten in te vullen en van De Piraten van Hiernaast een heerlijk feestje maken om naar te kijken.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

9 november, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer