De Reunie

Informatie

RegieMenno Meyjes
Jaartal2015
Releasedatum04-12-2015
Speelduur103 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastThekla Reuten, Daan Schuurmans, Marie-Mae van Zuilen en Daantje Idelenburg

Na een afwezigheid van zes maanden door een stemmingsstoornis keert Sabine Kroese terug op de werkvloer. In korte tijd blijkt er echter het nodige te zijn veranderd en Sabine heeft moeite om haar plek te vinden. Een lichtpuntje is haar ontmoeting met Olaf, een gezicht uit het verleden die haar gelijk verleidt tot een etentje. Terwijl ze zich thuis opmaakt voor het etentje vindt ze tussen haar post een uitnodiging voor een middelbare school reünie. Deze samenkomst van omstandigheden roept herinneringen op aan Isabelle Hartman, de hartsvriendin van Sabine die destijds onder mysterieuze omstandigheden verdween. Nu, twintig jaar later, heeft Sabine nog steeds het knagende gevoel dat ze meer had kunnen doen. Ze begint te graven in het verleden en komt steeds dichterbij de ware toedracht van de verdwijning van Isabelle.

Nadat Menno Meyjes in de Verenigde Staten grote successen boekte als scriptschrijver van onder andere The Color Purple, ging hij in de tweede helft van het eerste decennium van deze eeuw aan de slag als regisseur. In 2013 keerde hij terug naar ons land voor Het Diner, een verfilming van het boek van Herman Koch. Dit jaar volgde opnieuw een boekverfilming, namelijk De Reünie van Simone van der Vlugt. In navolging van De Surprise geldt ook voor deze film dat het een goede ontwikkeling is dat de film na het faillissement van A-Film geadopteerd is door Dutch Filmworks en zo nog vrij snel een home entertainment release kreeg. Ook deze film mag er namelijk zijn.

De film opent met een flashback die de kijker nog in het ongewisse laat van het vervolg van de film. Al snel komt er lijn in de film en afwisselend met het heden zien we flashbacks uit de middelbare school tijd van Sabine. Als hartsvriendin had Isabelle een sterke invloed op Sabine, waaruit blijkt dat Sabine in haar zoektocht naar een eigen identiteit niet altijd even sterk in haar schoenen stond en er behoorlijk met haar werd gesold. Het is in de periode dat de vriendschap net wat bekoeld is tussen de twee vriendinnen als Isabelle opeens verdwijnt. Wat volgt is een soort whodunit, waarbij Sabine steeds verder in het verleden graaft terwijl ze zich tegelijkertijd steeds meer in de armen van Olaf stort. Het zorgt ervoor dat de kijker min of meer betrokken wordt in de zoektocht, iets wat in dit geval goed uitpakt.

Voor De Reünie mag Meyjes opnieuw rekenen op Reuten en Schuurmans, twee acteurs met wie hij eerder samenwerkte voor Het Diner. En waar Reuten schittert als de op haar hoede zijnde Sabine, zien we Schuurmans in de rol van gladde man met een vlotte babbel met huftertrekjes zoals alleen hij die kan neerzetten. Naast de cast valt ook de soundtrack van Dan Jones in positieve zin op. Jones is een componist die Meyjes nog kent van zijn internationale regieklus Manolete en hij weet een sfeer neer te zetten die het thrillerelement van de film aanzienlijk versterkt. De uiteindelijke ontknoping zet de kijker meermaals op het verkeerde been, iets wat misschien net iets te ver wordt doorgevoerd om de ware toedracht te verstoppen. Toch is De Reünie een thriller van eigen bodem zoals die meermaals is geprobeerd neer te zetten, maar waar men zelden zo goed in slaagde als Meyjes dat nu doet.

Extra’s: Naast de hoofdfilm vinden we alleen een drietal trailers van andere releases van Dutch Filmworks op de Blu-ray, namelijk die van Schone Handen, Mannenharten 2 en De Ontsnapping. Zelfs een menu ontbreekt, waardoor dit een vrij gemakzuchtige release lijkt uit de A-Film catalogus. Dit waar De Surprise ons nog liet zien dat dit ook anders kan.

De Reünie is een sterke whodunit van Nederlandse bodem, waarbij regisseur Meyjes kan leunen op het sterke bronmateriaal van Simone van der Vlugt dat hij zelf goed naar het scherm heeft vertaald. Daarnaast wordt de film gedragen door de uitmuntende acteerprestaties van vooral Thekla Reuten als de psychisch onstabiele Sabine. Het wekt hoge verwachtingen voor De Held, de volgende film van Menno Meyjes met opnieuw Daan Schuurmans in de hoofdrol. Hierbij waagt hij zich opnieuw aan een boekverfilming, dit keer van Jessica Durlacher.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

22 december, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer