De Smurfen en het Verloren Dorp

Informatie

RegieKelly Asbury
Jaartal2016
Releasedatum07-08-2017
Speelduur90 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastPip Pellens, Johnny De Mol, Bartho Braat, Diederik Jekel & Tygo Gernandt

In het smurfendorp heeft iedere bewoner zo zijn eigen kwaliteiten waar ze tevens hun bijzondere naam aan ontlenen. Zo bakt Smulsmurf de lekkerste taarten, is Lolsmurf altijd in voor een geintje en is Moppersmurf vooral druk met… juist, mopperen! Maar hoe zit dat eigenlijk met Smurfin? Waarom heet ze eigenlijk zo? En waarom is ze het enige meisje in het dorp? Op zoek naar antwoorden, gaat ze samen met Klungelsmurf, Brilsmurf en Potige Smurf op avontuur en komt ze op het spoor van een verloren dorp dat zich diep in de bossen van het Verboden Woud zou bevinden. Maar helaas is de gemene Gargamel haar op het spoor en gaat hij samen met zijn kat Azrael achter de Smurfen aan. Kan Smurfin met haar vrienden uit de handen blijven van de gemene Gargamel en zal ze, als ze het Verloren Dorp kan vinden, er eindelijk achter komen wat haar zo bijzonder maakt en waar ze echt vandaan komt?

Na twee redelijk succesvolle films waarin de geanimeerde Smurfen werden gecombineerd met echte acteurs, was het voor Sony Animations klaarblijkelijk tijd om de Smurfen terug te brengen naar hun eigen wereld. Daarmee is dit derde avondvullende avontuur dus volledig uit de computer komen rollen en zijn er geen menselijke rollen meer te bekennen. Een bijzondere omslag misschien, maar wellicht een niet heel onverstandige. De kleurrijke wereld van de Smurfen bleef in de vorige films immers achterwege en was dat nou juist niet de omgeving waar ze in de tekenfilms van vroeger zo ontzettend veel avonturen beleefde?

In De Smurfen en het Verloren Dorp staat wellicht de meest iconische smurf van allemaal in de schijnwerpers: Smurfin. De enige dame in het vrolijke Smurfendorp zijn is op zich natuurlijk al bijzonder genoeg, maar waarom, en of, ze echt de enige vrouwelijke smurf is die er bestaat is altijd een groot vraagteken geweest. Een prima uitgangspunt dus voor een spannend avontuur, die verrassend genoeg nog bijzonder vermakelijk uit de verf komt ook. In de eerste minuten van de film wordt uit de doeken gedaan hoe het Smurfendorp precies in elkaar steekt, handig voor nieuwe kijkertjes, waarna het avontuur meteen van start gaat. Daarbij wordt geen vast ingrediënt van het oorspronkelijke materiaal overgeslagen en komen we er eindelijk achter hoe het Verboden Woud, waar Grote Smurf ons altijd voor waarschuwde, er precies uitziet. Daarmee ligt het tempo van de film overigens bijzonder hoog, maar er zullen weinig kinderen zijn die daar over zullen klagen met de bonte verzameling van muziek, vrolijke personages en prima humor die ze voor hun kiezen krijgen.

Een ander groot pluspunt aan de film is de Nederlands gesproken versie. Animatiefilms worden tegenwoordig steevast gevuld met Bekende Nederlands die misschien niet de beste stemacteurs zijn, maar wel een grote fanbase hebben om de film goed bij te kunnen promoten. Bij De Smurfen en het Verloren Dorp is dat niet anders, maar toch is duidelijk te merken dat er iets meer aandacht aan is besteed dan simpel een paar Bekende Nederlanders optrommelen. Hierdoor krijgen de blauwe wezentjes namelijk een meer dan prima Nederlands gesproken versie die soms griezelig dichtbij de stemmen uit de tekenfilmserie komen. Het is uiteraard jammer dat het iconische en zeer herkenbare stemgeluid van Paul van Gorcum niet te horen is als de kwaadaardige Gargamel, maar het moet gezegd worden dat acteur Tygo Gernandt bijzonder goed in de buurt weet te komen. Het zorgt er in ieder geval voor dat de film in beiden taalsporen prima te bekijken is.

Extra’s: De Smurfen zijn klein, maar dat kan niet gezegd worden van de flinke uitgave die de film op blu-ray heeft gekregen. Er valt nog genoeg te ontdekken na het zien van de film!
• Kids at Heart! The Making of The Smurfs (9:12) Een vrolijke making of, waarin kinderversies van de makers laten zien hoe de film werd gemaakt.
• The Lost Auditions (4:14) De originele cast doet auditie voor de andere rollen in de film waar ze niet voor zijn gecast.
• Demi Lovato meets Smurfette (1:01) Een gezellig onderonsje tussen Demi Laovato en Smurfin.
• Lost Village Dance Along (3:10) Muziekvideo met vrolijke danspasjes om thuis lekker mee te swingen!
• Smurfy Your Nails (2:23) Een video waarin wordt uitgelegd hoe je je nagels op een smurfachtige wijze kunt lakken.
• Baker Smurf’s Mini Kitchen (4:17) –en echte kok maakt gebruik van de mini keuken van Smulsmurf om iets lekkers te bakken.
• Videoclip “I’m a Lady” van Meghan Trainor (2:48) De titelsong van de film.
• Making the song “You Will Always Find Me in Your Heart (3:00) Kijkje achter de schermen bij het emotionele nummer van de film.
• The Sound of The Smurfs (3:44) De special die inzoomt op de muziek van de film.
• Draw Your Favorite Smurf (7:42) Leuke video waarin in verschillende stappen wordt uitgelegd hoe je zelf een smurf kunt tekenen.
• See more Smurfs! (3:30) Een drietal trailers van de film.
• Emoji Film Sneak Peek (2:05) Een exclusieve blik op de aankomende film van Sony Animation.
• Deleted Scenes (7:35) Een handjevol verwijderde scenes.
• Previews (3:06) Twee trailers van andere films van Sony Animations. Beiden van de Swan Princess.
• Audiocommentaar: Een informatieve commentaartracktijdens de film van regisseur Kelly Asbury, animationsupervisor Alan Hawkins en Brandon Jeffords, die verantwoordelijk was voor het verhaal van de film.

De Smurfen en het Verloren Dorp is een bijzondere leuke en kleurrijke animatiefilm die recht doet aan het originele werk van tekenaar Peyo. De echte acteurs zijn ditmaal achterwege gelaten en dus is het hele avontuur uit de computer komen rollen. Een goede keuze, want daardoor kan de fantasie-knop naar “maximaal” worden gedraaid. De makers gaan zichtbaar helemaal los met de fictieve wereld van de Smurfen, maar weten de boel wel degelijk overzichtelijk en tegelijkertijd zijn volledige speelduur interessant te houden. Ook de meekijkende ouders, die wellicht met weemoed zullen terugdenken aan de originele tekenfilmserie, zullen genieten van dit Smurfachtig leuke avontuur! En als bonus komt daar nog een zeer goed gevulde uitgave op Blu-ray bovenop. De Smurfen en het Verloren Dorp is helemaal Smurf!

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

4 augustus, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_597f13aedb856_selected-products" products="9200000075780666,9200000075780639,9200000075780695,9200000075780675" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer