De Surprise

Informatie

RegieMike van Diem
Jaartal2015
Releasedatum04-12-2015
Speelduur111 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastJeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan, Jan DeCleir en Henry Goodman

Als zijn moeder overlijdt erft de excentrieke Jacob het familiefortuin. Ongelukkig met zijn leven onderneemt hij meerdere zelfmoordpogingen die allen mislukken. Wanneer hij ten einde raad zijn landgoed ontvlucht is hij bij toeval getuige van een vreemd incident. Het brengt hem in contact met Elysium, een bedrijf dat zorg draagt voor een deskundige begeleiding naar een laatste bestemming. Hij wordt geaccepteerd als klant en tekent een contract voor ‘de suprise’, de meest natuurlijk manier van reizen waarbij je als klant niet weet wanneer het einde daar is. Dan ontmoet hij Anne, een andere reiziger en de twee raken op slag verliefd. Samen proberen ze uitstel te krijgen van hun afgesloten contract, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Een nieuwe film van Mike van Diem, we hebben er maar liefst 18 jaar op moeten wachten. Na het succes van Oscarwinnaar Karakter werd zijn naam met menig internationale film in verband gebracht, maar een tweede film bleef uit en hij beperkte zich tot het draaien van commercials. Het idee om het korte verhaal De Surprise van Belcampo te verfilmen stamt al van begin jaren 90. Maar de destijds recente dood van de schrijver en een gebrek aan ervaring bij van Diem zorgden ervoor dat de film er nooit kwam. Tot van Diem een paar geleden weer contact zocht met de nabestaande van Belcampo. De film kwam er, al mag het een klein wonder heten dat de film na het faillissement van A-Film nog zo snel in de winkelschappen terecht is gekomen.

En laten we ons wat dat betreft gelukkig prijzen, want De Surprise is een film die gezien mag worden. Het geheel is nogal vervreemdend, iets wat nog maar eens onderstreept wordt door het acteerwerk van de cast. Zo lijkt het soms of de teksten worden opgelezen van een briefje, maar gek genoeg zit daar juist de kracht van de film. De vervreemdende scènes nemen de kijker mee in de emoties van de personages. Dat Jeroen van Koningsbrugge en Georgina Verbaan zijn gekozen om deze personages gestalte te geven lijkt gezien hun achtergrond op het eerste gezicht geen logische keuze, maar beide spelen een sterke rol waarmee zij samen het hart van de film vormen. Daarnaast is de film prachtig geschoten met locaties in Duitsland, Ierland en België, die de film internationale allure meegeven.

Het geheel zorgt er dan ook voor dat de film qua uiterlijk niet had misstaan tussen films uit de jaren 60 of 70. Toch zit de grootste kracht in het verhaal van de film. Hierin presenteert Elysium zichzelf als een reisbureau dat letterlijk en figuurlijk een ultieme ‘once in a lifetime’ reis verzorgt. Het interessante daaraan is dat Jacob sinds hij tekende voor een zekere dood meer is gaan leven dan ooit tevoren. Dat dit gepaard gaat met de nodige emoties is nieuw voor hem en zorgt voor een aantal komische situaties. Richting het einde krijgt de film nog een aantal interessante plotwendingen mee die voor menig kijker een ware surprise zullen zijn. Het zorgt ervoor dat De Surprise een romcom is die lastig in een hokje is te stoppen en mede daardoor zijn gelijke niet kent.

Extra’s: Voor aanvang van de hoofdfilm komen er trailers voorbij van Mannenharten 2, Schone Handen en De Ontsnapping, drie andere releases van Dutch Filmworks. Gelukkig staan er ook nog een paar mooie film gerelateerde extra’s op de Blu-ray. Hoe leuk deze ook zijn, ze zijn helaas allemaal vrij kort. Dat lengte niet altijd wat zegt blijkt wel uit de interessante en vermakelijke blik achter de schermen van vijf minuten. Daarnaast geven de beelden van de repetities een mooi beeld van het schaven aan de scènes en karakters. Van Diem had duidelijk een scherpe visie die vrij precies in de film terecht is gekomen getuige de storyboard vergelijking. Meest indrukwekkend is gek genoeg de anderhalve minuut durende special over de visual effects, waarbij je nog maar eens ziet hoe je bedonderd wordt zonder dat je er erg in hebt. Een trailer maakt het geheel af.

De Surprise is vervreemdend en hartverwarmend tegelijk en daardoor een film die lastig in een hokje is te stoppen. Het mooie camerawerk en de strakke regie zorgen er mede voor dat het ook een film is die zijn gelijke niet kent. Van Koningsbrugge en Verbaan verrassen met serieuze rollen die vrij ver af liggen van wat we van hen gewend zijn, maar dat ze hun personages precies de juiste touch meegeven tekent hun veelzijdigheid. Dat Jan DeCleir opnieuw een rol als vaderfiguur heeft in een film van van Diem maakt wat dat betreft de cirkel weer rond. Laten we hopen dat een derde film van zijn hand niet opnieuw zolang op zich laat wachten, want De Surprise toont ons vooral dat van Diem een talent heeft dat we moeten koesteren.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

13 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer