De Wilde Stad

Informatie

RegieMark Verkerk
Jaartal2018
Releasedatum23-11-2018
Speelduur86 minuten
DistributeurEMS Films
CastMartijn Fischer

In De Wilde Stad wordt de natuur in Amsterdam vanuit een nieuw perspectief bekeken. De avontuurlijke stadskat Abatutu, de hoofdpersoon in deze documentaire, zorgt ervoor dat de onopgemerkte inwoners zoals de vele dieren en planten duidelijk in beeld komen. Bergketens van glas en beton, industriële savannes en kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijk om in te leven als een oerbos of nieuwe wildernis. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het is natuur.

In 2013 verscheen de natuurfilm De Nieuwe Wildernis van Mark Verkerk in de bioscoop. De film leverde Verkerk een Rembrandt Award en de publieksprijs op het Nederlands Film Festival op. Twee jaar later verscheen de rechtstreekse opvolger van deze succesvolle natuurfilm, Holland – Natuur in de Delta. Dit jaar verscheen Verkerks derde en tevens laatste film in een drieluik over natuur in Nederland. Met De Wilde Stad levert hij een ode aan de natuur in Amsterdam af. Ruim drie jaar zijn de filmmakers, biologen en producenten bezig geweest met deze film. Ze wilden laten zien hoe dieren zich aanpassen aan de aanwezigheid van de mens in de stad. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo bleek tijdens de opnames. Zo wilden ze een specht op een lantaarnpaal filmen, die een tijdje huisde op een bepaalde plek in de stad. Het duurde maar liefst twee jaar voor dit op beeld stond. Uiteindelijk was de specht nog geen drie seconden in De Wilde Stad te zien.

De Wilde Stad is een deels gescripte film, want de natuur is best voorspelbaar. Al in 2015 begon men met het scouten van plekken waar bepaalde dingen gebeuren. Zo vliegen reigers en meeuwen namelijk dezelfde routes en is bekend wanneer meerkoeten gaan nestelen. Al snel werd duidelijk dat er flink wat dieren (en planten) onder en boven de stad leven. In De Wilde Stad zien we onder andere een muis die zich verschuilt in een vuilniswagen, krioelende ratten die een pizzapunt mee onder de grond trekken, minder snuggere meerkoeten die eieren leggen voordat hun nest gebouwd is, gierzwaluwen die elkaar knuffelen in een spouwmuur na aan langverwacht weerzien, de waggelende Amerikaanse rivierkreeften die langs het terras van het Amstel Hotel lopen en een vos die zijn weg naar de grachtengordel heeft gevonden. Het levert originele en unieke beelden op, waarmee we een stuk verborgen wereld van Amsterdam te zien krijgen.

De film kent één acteur, de ervaren acteurskat Abatutu, die alles aan elkaar praat. Bij de start van De Wilde Stad zien we hem zogenaamd nog thuis. Zodra zijn baasje van huis vertrekt naar werk, trekt ook Abatutu erop uit. De mollige huiskat draagt de stem van een vriendelijke, oude man, die zijn hele leven lang in de stad woont en alles kent en alles weet over iedereen. ‘‘Ik beloof je dat je nooit meer hetzelfde naar de stad zult kijken’’, zegt Abatutu met de stem van acteur Martijn Fischer. Vervolgens wordt de kijker aan de poot van Abatutu meegenomen op één van zijn zwerftochten over de daken en door de straten. Als een ware reisgids laat hij ons met een nieuw blik kijken naar al het wilde leven in de bergketens van glas en beton. We zien dieren waar wij normaal geen aandacht aan besteden, maar waar Abatutu wel oog voor heeft. Dit alles wordt begeleid door de aanstekelijke en opzwepende muziek van onder andere The Kik, Spinvis en Sef. De muziek tilt de beelden op, is erg afwisselend en goed getimed.

Extra’s: Op de Blu-ray release is helaas geen bonusmateriaal te vinden.

De Wilde Stad is een waardige afsluiter van een drieluik over de prachtige natuur in Nederland. Op het eerste gezicht lijken natuur en stad elkaars tegenpolen, maar beton en nieuw leven kunnen best goed samen gaan. Hiermee blijkt maar weer dat de stad de natuur niet verdringt of vervangt, maar dat de stad eigenlijk gewoon natuur is. Iets wat de avontuurlijke stadskat Abatutu ons op geheel eigen wijze duidelijk maakt. We zien originele en unieke beelden, die begeleid worden door aanstekelijke en opzwepende muziek. Dit alles maakt van De Wilde Stad een fraaie documentaire die ons, vanuit het perspectief van de avontuurlijke stadskat Abatutu, een stuk verborgen Amsterdam laat zien.

Met dank aan EMS Films i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 december, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c254b4fc869b_selected-products" products="9200000096906527,9200000096906525,9200000020664788,9200000020664782,9200000046257030,9200000046257028" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer