Demain tout commence

Informatie

RegieHugo Gélin
Jaartal2016
Releasedatum17-05-17
Speelduur118 minuten
DistributeurBelga Films
CastOmar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Ashley Walters & Gloria Colston

Samuel leeft een heerlijk en zorgeloos leven aan de Franse zuidkust. Hij kent weinig verantwoordelijkheden en van hard werken heeft hij ook nog niet gehoord. Aan al die zorgeloosheid komt plots een einde als een oude vlam voor zijn deur staat en hem opzadelt met hun drie maanden oude dochter. Samuel probeert zijn oude liefde Kristine nog op te sporen in Londen, maar ze lijkt onvindbaar. Er zit voor Samuel niks anders op dan zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn dochter Gloria op te voeden in Groot Brittannië. Acht jaar later zijn vader en dochter onafscheidelijk en heeft Samuel zowaar een goed betaalde baan als stuntman. Maar dan duikt de moeder van Gloria weer op om zich te mengen in het leven van haar dochter en eist ze de voogdij weer op. Is de liefde van Samuel voor zijn dochter opgewassen tegen deze haast onontkoombare situatie?

Een jong kindje achterlaten bij een volwassen die daar totaal niet klaar voor is nodigt uit voor een film die tot de nok toe gevuld is met clichés en bovendien een formule die we al vaker voorbij hebben zien komen. Het is niet vreemd om bij het lezen van de synopsis al snel de vergelijking te maken met een klassieker zoals Three Men and a Baby, maar dan plaats je het prachtige Demain tout commence toch in het verkeerde hokje. Want ondanks dat de film inderdaad zo hier en daar een cliché niet weet te vermijden is de film meer dan het standaard formulewerk van eerdere producties met een soortgelijk thema. Daarmee maakt de film van regisseur Hugo Gélin ongetwijfeld meer indruk dan van te voren gedacht.

Het is ook niet zo gek als je als kijker op voorhand denkt met een volbloed komedie te maken te hebben, aangezien de naam van Omar Sy groot op het affiche prijkt die internationaal doorbraak met zijn komische rol in Intouchables. Maar voor wie meer op de hoogte is van de carrière van de 39-jarige acteur weet dat hij ook prima uit de voeten kan met meer dramatische rollen. Het maakt zijn hoofdrol in Demain tout commence meer dan logisch, aangezien de losbandige Samuel die hij speelt meer te doen heeft in het leven dan de lolbroek uithangen. Want ondanks het ogenschijnlijk perfecte leventje dat hij leidt met zijn dochter in Londen, hangt er voelbaar een donkere schaduw over hun geluk. Een schaduw die Samuel kostte wat het kost voor Gloria verborgen probeert te houden.

Het is hier dat de meer dramatische kant van het verhaal de overhand neemt en zich vermengt met het meer humoristische eerste deel van de film. Een draai die niet plotsklaps op het bordje van de kijker belandt, maar langzaam wordt opgevoerd. Dat de makers hierbij overigens ook niet voor de meest makkelijke weg kiezen valt alleen maar te prijzen. Het is juist hiermee dat de film zich onderscheidt van zijn soortgenoten en daarmee de eerdere genoemde indruk op de kijker weet achter te laten. Alleen een zuurpruim zal bij het begin van de aftiteling meteen gaan opstaan, maar menig kijker zal zonder twijfel de ontknoping nog even op zich moeten laten inwerken en een beetje desolaat achterblijven. Het maakt van Demain tout commence een meer dan indrukwekkende film die soms iets te makkelijk met de welkbekende clichés weet om te gaan, maar door zijn prachtige opbouw en conclusie toch boven de middenmoot weet uit te stijgen.

Extra’s: De uitgave op Blu-ray zit, voor liefhebbers die dat als een extraatje zien, in een mooie sleeve en is voorzien van een meer dan prima making of van 20 minuten. In de special wordt er gesproken met de makers en acteurs en wordt er kort ingezoomd op de verschillende aspecten van de film en waar de makers zo nu en dan hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Al met al een meer dan prima uitgave die wordt afgemaakt met een trailer van de film. Alles overigens ook netjes in het Nederlands ondertiteld.

Demain tout commence lijkt op voorhand een film die volgens een welbekende formule te werk zal gaan, maar gelukkig ontpopt de film zich al snel in meer dan dat. De film buigt van een komische film om in een meer dramatische richting, maar weet deze verandering prima aan zijn kijkers te presenteren. Daarbij wordt het talent van acteur Omar Sy optimaal benut die als geen ander lijkt te weten hoe de lach en de traan hand in hand gaan. Demain tout commence zal de kijker niet onberoerd achterlaten en daarmee een diepe indruk achterlaten die de film met gemak doet uitstijgen boven de middenmoot.

Met dank aan Triple P Entertainment en Belga Films voor het recensie-exemplaar.

26 mei, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f9395deb45_selected-products" products="9200000074949222,9200000074949131" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer