Demolition

Informatie

RegieJean-Marc Vallée
Jaartal2015
Releasedatum09-08-2016
Speelduur100 minuten
DistributeurRemain in Light
CastJake Gyllenhaal, Naomi Watts, Chris Cooper, Judah Lewis en Polly Draper

Het leven gaat Davis Mitchell voor de wind. Hij is getrouwd met de mooie Julia en is succesvol als beleggingsadviseur in het bedrijf van zijn schoonvader Phil. Echter komt zijn leven van de één op de andere dag volledig op zijn kop te staan als hij met zijn vrouw betrokken raakt bij een auto-ongeluk waarbij Julia het leven laat. In de tussentijd heeft hij, in afwachting van verder nieuws betreft de situatie van Julia, het aan de stok gekregen met een haperende snoepautomaat. Davis besluit hierop een brief te schrijven naar de fabrikant. Het is het begin van een uitzonderlijke band met klantenservice medewerkster Karen Moreno.

De carrière van producer-editor-regisseur Jean-Marc Vallée heeft de laatste jaren een behoorlijke vlucht genomen. Zo was hij in 2013 en 2014 verantwoordelijk voor respectievelijk Dallas Buyers Club en Wild, beide films die zeer goed ontvangen werden. Daarnaast mochten deze films rekenen op een zeer begaafde cast, die dan ook veelvuldig werd bekroond. Toen Vallée voor zijn nieuwe film Demolition een beroep kon doen op de diensten van Jake Gyllenhaal en Naomi Watts waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Helaas worden deze hoge verwachtingen niet helemaal waargemaakt, al is Demolition alles behalve een slechte film geworden.

Grootste pluspunt is het acteerwerk. Jake Gyllenhaal had een vliegende start met zijn carrière met de film Donnie Darko waarna hij zijn C.V. uitbouwde met goed uitgezochte rollen. Waarbij het een wonder mag heten dat hij nog steeds pas één Oscarnominatie op zijn naam heeft staan. Ook in deze film laat hij zich weer van zijn beste kant zien. Al moet gezegd worden dat zijn vertolking van een ogenschijnlijk normale medemens waarmee wat mis is misschien iets teveel in de lijn ligt van wat hij eerder liet zien. Hij krijgt steun van Naomi Watts, een gewaardeerde actrice die meer nog dan Gyllenhaal een weg weet te vinden tussen artistieke films en meer commerciële rollen.

Het is snel duidelijk dat Julia de vrouw was die Davis nodig had, want al snel na het wegvallen van haar maakt hij rare sprongen in het leven. Zo neemt het sloopwerk, dat hij schijnbaar nodig heeft ter rouwverwerking, eigenaardige en zelfs extreme vormen aan. Laten we zeggen dat Davis een vreemde manier heeft om zich te uiten, iets wat voor nogal wat gefronste wenkbrauwen zorgt bij vrienden en familie. Maar er is hoop, namelijk in Karen, die Davis al snel een boei toewerpt als redding. Al zijn er natuurlijk nog de nodige hobbels te nemen voor de hele puzzel aan het slot wel erg perfect in elkaar valt, waarbij iedereen weer met een glimlach de toekomst tegemoet kan.

Tussen al die hobbels zijn er de nodige subplotjes door de film verweven die eigenlijk vooral afleiden van waar de film over gaat. Goed voorbeeld hiervan is Chris, de zoon van Karen, die worstelt met zijn seksuele geaardheid. Het zijn van die momenten waarop de film duidelijk focus en scherpte mist. Positief is dat de film, ondanks het centrale thema rouwverwerking, nooit zwaarmoedig wordt. Zo zijn er de nodige komische scènes aanwezig, waarbij Gyllenhaal zich van zijn beste kant mag laten zien. Demolition is dan ook een film die zeker gezien mag worden, al mist de film op teveel vlakken net even het puntje op de spreekwoordelijke ‘i’ om echt een topper te zijn.

Extra’s: Naast enkele promotionele trailers zijn er helaas geen extra’s aanwezig op de dvd uitgave van deze film.

Demolition heeft twee hoofdpersonages die op zoek zijn naar hun eigen ik sinds zij de vaste grond in hun leven zijn verloren. In Jake Gyllenhaal en Naomi Watts heeft de film twee topacteurs, waarbij wel de kanttekening moet worden gemaakt dat we al soortgelijke rollen hebben gezien van deze acteurs. Daarnaast strooit de film iets teveel met clichés, vooral in de subplotjes, waardoor de film zelf maar niet echt bijzonder wordt. Dit waar de hoofdpersoon dat zelf natuurlijk wel al is. Het maakt dat Demolition een wat extreme drama-/ komediefilm is over rouwverwerking die de scherpte mist om zich te kunnen meten met het beste werk van regisseur Vallée.

Met dank aan Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

27 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer