Den skyldige (The Guilty)

Informatie

RegieGustav Möller
Jaartal2018
Releasedatum12-12-2018
Speelduur84 minuten
DistributeurSeptember Film Distribution
CastJakob Cedergren, Jessica Dinnage, Johan Olsen en Omar Shargawi

In een meldkamer van de alarmcentrale beantwoordt Asger Holm door omstandigheden tijdelijk noodoproepen. In afwachting van een onderzoek omtrent zijn handelen bij een incident als politieman is hij namelijk uit zijn functie ontheven. Met tegenzin maakt hij zijn uren wanneer hij een oproep aanneemt van een geëmotioneerde en naar eigen zeggen ontvoerde vrouw. Als plotseling de verbinding verbroken wordt begint de zoektocht naar de vrouw en haar ontvoerder. Met zijn telefoon als enige hulpmiddel begint Asger aan een strijd die misschien wel veel groter is dan hij eigenlijk dacht.

Films die zich afspelen op een enkele locatie zijn niet nieuw, toch is het een zichzelf opgelegde beperking van de maker die vaak wel interessant is. Zeker als de film zich ook nog eens concentreert op een enkele hoofdpersoon moet je van goede huize komen om een dergelijk project tot een goed eind te brengen. Belangrijkste vraag is vaak hoe je een film de gehele speelduur boeiend kan weten te houden. Dit is bij een dergelijke film niet alleen afhankelijk van een goed script, maar ook van een hoofdrolspeler die zichzelf tot grote hoogte weet te stuwen als zijn werk onder een vergrootglas ligt. Dat het hier daarnaast het regiedebuut betreft van Gustav Möller zal menigeen verbazen. Het voordeel waardoor hij wellicht deze kans kreeg is dat een dergelijke film door zijn beperkte crew en locatie vaak niet al te duur is om te produceren.

Den Skyldige, zoals u wellicht kunt raden Deens voor ‘de schuldige’, is een nieuwe toevoeging in dit subgenre. De film speelt zich af op een alarmcentrale waar een medewerker tegen wil en dank noodoproepen aanneemt. Op de achtergrond zien we wat collega’s van hem en er zijn de personages die hij spreekt over de telefoon, maar feitelijk is deze Asger Holm de volledige speelduur het middelpunt van alles. Hij wordt gespeeld door Jakob Cedergen, een in Denemarken opgegroeide Zweed die vooral in zijn thuisland zijn werk doet. Dit zou best eens kunnen veranderen na zijn optreden in Den Skyldige, want hoe hij in de huid kruipt van Asger is ronduit fenomenaal. De intensiteit waarmee hij zijn rol speelt maakt indruk en de wanhoop die hij tentoonspreidt is continu voelbaar voor de kijker.

Wat de film heel erg helpt is dat de kijker zich goed kan verplaatsen in zijn personage. Toch is ook hiermee zeker wat aan de hand, wat steeds meer blijkt als het verhaal zich verder ontvouwt. Zo wordt hij meermaals op zijn vingers getikt als hij op zijn mobiel een privégesprek aanneemt en straalt hij een niet al te frisse tegenzin uit. Toch bijt hij zich vast in het gesprek. Dat hij hierbij verder gaat dan menig ander medewerker in zijn situatie zou doen is dan weer goed te rijmen met zijn persoonlijke situatie. Hij draagt een schuldgevoel mee en wil goed doen. Het zorgt voor een welkome uitdieping van het verhaal, dat zodoende een flinke psychologische laag meekrijgt. Het wekt dan ook direct begrip als hij zijn emoties en frustraties op een begeven moment uit. De geoefende filmkijker zal bij deze film overigens vast wachten op een wending. Deze is uiteindelijk onvermijdelijk, maar voldoet aan alle verwachtingen.

Extra’s: Afgezien van wat trailers van andere releases van September Film Distribution is er geen bonusmateriaal opgenomen op de Blu-ray release van deze film.

Den Skyldige is een zinderende thriller die ondanks de minimale middelen menig prijzige blockbuster moeiteloos weet te overstijgen. Het zal menigeen verbazen dat deze film afkomstig is van een debuterend regisseur, die hiermee gelijk wat druk qua verwachtingen zal voelen bij zijn volgende project. Toch zou het teveel eer zijn om alleen de credits aan de regisseur te geven. Zo is ook Jakob Cedergen fenomenaal in zijn rol als medewerker tegen wil en dank bij een alarmcentrale. Het maakt mede dat de film zoveel meer is dan alleen anderhalf uur lang een verslag van een telefonisch gesprek tussen twee partijen. De psychologische lading die het verhaal krijgt, mede ook door de achtergrond van Asger Holm, is zonder meer intrigerend. En dan zijn er nog een aantal rake twists die de kijker op het verkeerde been weten te zetten. Het maakt van Den Skyldige een rake les minimalistische cinema waar Hollywood blijkbaar zo jaloers op is dat onlangs een remake werd aangekondigd.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

17 december, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c0fb3b8aaf99_selected-products" products="9200000099481975,9200000095974859" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer