Deputy – seizoen 1

Informatie

RegieDavid Ayer, Chris Grismer, Milan Cheylov, Rachel Leiterman, Toa Fraser, Peter Leto, Laura Belsey, Carol Banker en Ben Hernandez Bray
Jaartal2020
Releasedatum29-09-2021
Speelduur567 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastStephen Dorff, Yara Martinez, Brian Van Holt, Bex Taylor-Klaus, Siena Goines, Shane Paul McGhie, Mark Moses en Danielle Moné Truitt

Na het plotselinge overlijden van de sheriff van de Los Angeles County, wordt Bil Hollister aangesteld als waarnemend sheriff tot er verkiezingen komen. Bill de vijfde generatie wetshandhaver uit de familie en alleen maar geïnteresseerd in gerechtigheid. Hij komt terecht in een wereld waar politieke spelletjes een sluier vormen over de politieprioriteiten en hij tart het protocol door persoonlijk deel te nemen aan een inval. Hij voelt zich dan ook beter bij het intrappen van deuren dan aanwezig te zijn bij een vergadering. Terwijl hij worstelt met zijn verantwoordelijkheden van zijn nieuwe positie, waarbij hij de leiding heeft over 10.000 beëdigde afgevaardigden die toezicht houden op het moderne Wilde Westen.

Deputy is een Amerikaanse westernserie van de zender FOX. Die hadden in februari 2019 opdracht gegeven tot het maken van een pilot, die uiteindelijk werd geschreven door Will Beall en David Ayer. Ayer is de laatste jaren vooral bekend als regisseur van films als End of Watch en Suicide Squad, maar is meer dan eens ook verantwoordelijk voor het script. Het is dan ook iets waar hij al naam mee maakte voordat hij aan de slag ging met regisseren, met name Training Day springt gelijk in het oog. Voor Deputy neemt hij ook de regie van de eerste twee afleveringen op zich. Nadat Fox een volledig seizoen had besteld, werd de serie ingepland als mid-season replacement. Ironisch genoeg werd een week na het uitzenden van de laatste aflevering van dit seizoen bekend gemaakt dat de serie geen vervolg zou krijgen.

Naast de aanwezigheid van Ayer achter de schermen is Stephen Dorff het ‘bekende’ gezicht dat de kijkers moet weten te binden. Dorff kent een lange carrière, dat tot een hoogtepunt kwam met zijn rol van Deacon Frost in Blade. Ondanks dat hij voor het grote publiek daarna al snel weer uit zicht verdween, zien we hem nog geregeld opduiken in een topproductie zoals het derde seizoen van True Detective. Als centraal persoon Bill Hollister levert hij in Deputy op zich weer prima werk, al stikt zijn personage van de clichés. Wat ook niet helpt is dat Deputy voorzien is van een behoorlijke politieke agenda. Dat dit vooral betrekking heeft op de situatie en strijd in het thuisland van de serie, zorgt ervoor dat wij buiten die landsgrenzen van de Verenigde Staten al snel onze schouders op zullen halen.

Zoals veel series tegenwoordig zien we ook bij Deputy redelijk laagdrempelig is om ook in een later stadium in te stappen. Iedere aflevering staat redelijk op zichzelf, al is er uiteraard wel een rode lijn te bekennen. Daar is op zich allemaal niet zoveel mis mee. Waar het wel fout gaat, is dat er soms compleet belachelijke zaken opduiken. Laten we even een quote nemen als “… because illegal immigration is not illegal”. Je zou er bijna over na gaan denken en je bijna niet kan geloven dat er dergelijke stupide dingen voorbij komen. Samen met een stevige politieke agenda en zaken als acteerwerk en actie die nergens echt heel bijzonder wil worden, kunnen we eigenlijk niets anders concluderen dat het logisch is dat ook de kijkers in de Verenigde Staten het af lieten weten. Met maakte dat Fox eigenlijk weinig anders kon dan een dikke streep door de mogelijkheid van het tweede seizoen te zetten.

Extra’s: Naast de 13 afleveringen van dit seizoen is er geen bonusmateriaal op de release te vinden.

Deputy – seizoen 1 is een matige serie, die niks nieuws onder de zon te bieden heeft en waarbij het met zoveel concurrentie niet zo gek is dat het maar bij en seizoen gebleven is. Op papier biedt de serie nog wel een aardig uitgangspunt, maar al vrij snel gaat de politieke agenda de serie flink in de weg zitten. En dan is er nog flink wat onzin die voorbij komt. Het zijn zaken waarbij je toch flink achter je oren gaat krabben. Ergens hoop dat je dan dat het later in het seizoen nog wat bijtrekt, maar als je je bedenkt dat juist die eerste twee aflevering geregisseerd werden door David Ayer, blijkt het al snel ijdele hoop te zijn. Wellicht dat men hoopt op deze manier toch nog wat duiten in het laatje te brengen, maar eigenlijk is het vrij wonderlijk dat een serie die redelijk vroeg afgeschreven werd en geen vervolg krijgt hier nog wel uitgebracht wordt. In een drukbevolkt serielandschap is Deputy simpelweg gewoon niet de moeite van het kijken waard.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 oktober, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer