Designated Survivor – seizoen 2

Informatie

RegieChris Grismer, Frederick E.O. Toye, Joe Lazarov, Fred Gerber, Leslie Libman, Milan Cheylov, Ian Toynton, Jeannot Szwarc, Timothy Busfield, Sharat Raju, Bosede Williams, Carol Banker, Jeff T. Thomas en David Warry-Smith
Jaartal2017-2018
Releasedatum07-11-2018
Speelduur924 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastKiefer Sutherland, Natascha McElhone, Paulo Costanzo, Adan Canto, Italia Ricci, LaMonica Garrett, Terry Serpico, Jake Epstein, Mckenna Grace, Mykelti Williamson, Bonnie Bedelia en Michael J. Fox

Na zijn eerste jaar als president van de Verenigde Staten, heeft Tom Kirkman zich eindelijk gesetteld in zijn nieuwe functie. Hij krijgt hierbij hulp van loyale medewerkers en samen proberen ze zich door de dagelijkse crisisstroom in de West Wing te navigeren. Wetend dat de terroristen die het Capitool verwoestte nog steeds op vrije voeten lopen, kan Kirkman het niet loslaten totdat hij ze heeft gevonden. Ondertussen worstelt hij om een internationale crisis te voorkomen wanneer Oekraïense separatisten een Russisch vliegtuig met Amerikaanse burgers onder de passagiers kapen. Hannah Wells werkt samen met MI6-agent Damian Rennett om het meesterbrein van de aanslag op het Capitool te vinden. Emily Rhodes huurt politiek adviseur Lyor Boone om te achterhalen waar de echte loyaliteiten van de Presidents’ adviseur Seth Wright liggen.

Na de gebeurtenissen uit het eerste seizoen waarin het Witte Huis in chaos lag, de hele natie werd geteisterd door Russische spionage, een president die werd onderzocht en bedreigd met afzetten, hoe kon bedenker van de serie David Guggenheim nog creativiteit vinden voor een vervolgseizoen?! Het tweede seizoen speelt zich ongeveer een jaar af na de terreuraanslag van het US Capitol Building, waarbij het grootste deel van de regering werd weggevaagd en de onwaarschijnlijke kandidaat Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) naar het machtigste kantoor werd verheven. Het opsporen van de bommengooiers is nog niet eens het meest primaire doel van alle problemen op het bureau van Kirkman. Het instorten van politieke peilingen, de dreiging van chemische aanvallen in Washington DC en een zeecrisis die zouden kunnen leiden tot een Derde Wereldoorlog. Al met al genoeg drama om weer 22 afleveringen vooruit te kunnen.

Designated Survivor werd vaak bekritiseerd omdat het een mengelmoes van allerlei andere series probeerde te zijn. Vanzelfsprekend doelend op een serie als West Wing, gekruist met House of Cards en daar doorheen een vleugje 24, en dat alles zonder de hoogtepunten van die series te bereiken. Daar valt zeker wat voor te zeggen, maar het eindproduct van Designated Survivor is nog steeds een zeer bruikbaar en vermakelijk drama. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de uitstekende cast geleid door Kiefer Sutherland als de President van de Verenigde Staten, Kal Penn als persvoorlichter van het Witte Huis en Maggie Q als FBI special agent Hannah Wells. In het tweede seizoen voegt niemand minder dan Michael J. Fox zich bij de cast, als de meedogenloze advocaat Ethan West, die wordt aangesteld als speciale aanklager om het verleden van Kirkman te onderzoeken.

Een half jaar terug maakte netwerkzender ABC bekend dat Designated Survivor gecanceld werd en er dus geen derde seizoen meer zou komen. Dat was op zijn minst verrassend te noemen gezien het enorme open einde van dit tweede seizoen. Bedenker van de show David Guggenheim creëerde het politieke drama maar in twee seizoenen heeft het al een flinke wisseling van de wacht gehad omtrent showrunners, met allemaal tegenstrijdige creatieve ideeën. Maar amper twee maanden geleden kwam er dan toch goed nieuws voor de fans van de serie. Netflix heeft de rechten overgenomen en gaat het derde seizoen produceren. Dit derde seizoen gaat in tegenstelling tot de eerste twee slechts uit 10 afleveringen bestaan. De grote vraag is natuurlijk of Netflix gokt op een succes die kan leiden tot nóg een vervolg, of dat het de verhaallijn van Tom Kirkman op nette wijze wil afronden. Een ding is zeker, de fans van Designated Survivor krijgen in ieder geval antwoord op de grote cliffhanger van dit seizoen.

Extra’s: Naast de 22 afleveringen zijn er een viertal korte featurettes op de dvd release te bewonderen.
• First Look (04:30) Een promotiefilmpje van het tweede seizoen met terugblikken van het eerste.
• New Characters (04:32) Een korte introductie van karakters die nieuw in de show zijn.
• White House (03:23) Een extra feature over het machtigste huis van de wereld, die centraal staat in de serie.
• The Fans (01:22) Een zeer korte extra met wat schermtijd voor de fans van de show.

Designated Survivor – seizoen 2 is opnieuw een vermakelijke mengelmoes van bekende series als West Wing, House of Cards en natuurlijk 24. Dit seizoen speelt zich een jaar na de gebeurtenissen uit het eerste seizoen af. Tom Kirkman is de president van de Verenigde Staten maar heeft een bittere nasmaak overgehouden sinds ze de verantwoordelijken voor de verschrikkelijk aanslag op het Capitool niet hebben kunnen vinden. Bedenker David Guggenheim en zijn creatieve team borduren op dezelfde wijze voort met het politieke drama, waarbij fans van 24 hoofdrolspeler Kiefer Sutherland nog altijd deels als Jack Bauer zullen zien, maar desondanks heeft Sutherland zijn rol als president toch behoorlijk eigen gemaakt. Hij wordt ondersteund door een verder prima cast met een leuke bijrol voor Michael J. Fox in dit seizoen. Designated Survivor blijft een vermakelijke serie die inmiddels door Netflix is opgepikt om (zeer aannemelijk) het verhaal af te ronden na de enorme cliffhanger van het tweede seizoen.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

28 november, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5be2f8187ddf8_selected-products" products="9200000098293592,9200000079117089,9200000079250505" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer