Dexter: New Blood

Informatie

RegieMarcos Siega en Sanford Bookstaver
Jaartal2021
Releasedatum15-04-2022
Speelduur506 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastMichael C. Hall, Jack Alcott, Julia Jones, Johmnny Sequoyah, Alano Miller, Jennifer Carpenter, Clancy Brown, David Zayas en John Lithgow

Nadat Dexter Morgan tien jaar geleden zijn eigen dood via een tragisch ongeluk in een orkaan in scène zette, heeft hij zijn leven voortgezet in Iron Lake, een klein stadje in de bossen van Oregon. Onder de naam Jim Landsay werkt hij in een plaatselijke sportwinkel en weet hij zijn innerlijke demonen al jaren te onderdrukken. Met een normale baan en een relatie met Angela Bischop, de politiechef van de stad, lijkt het erop dat hij zijn leven eindelijk onder controle heeft. Maar dit alles verandert als zijn vervreemde zoon Harrison op de stoep staat en zijn leven op zijn kop zet. Een reeks incidenten zorgt ervoor dat Dexter terugvalt in oude patronen en gevaar dreigt als zijn pad kruist met die van een wel heel gevaarlijke dorpsgenoot.

Showtime-serie Dexter volgde het leven van de forensisch onderzoeker Dexter Morgan, werkzaam als bloedspatpatroononderzoeker bij de politie in Miami op de afdeling moordzaken. De serie liep acht seizoenen, maar de finale is altijd het onderwerp van discussie geweest. Na vijf uitstekende seizoenen werd de serie sowieso wisselvalliger, maar om vervolgens te eindigen met het minste seizoen en een slot dat gerust gezien mag worden als het dieptepunt van de serie mag eigenlijk niet gebeuren natuurlijk. Dat moeten de makers ook hebben gedacht en dus werd Clyde Phillips, de showrunner van de eerste vier seizoen, ingeschakeld om een terugkeer vorm te geven. En ergens was het daarbij ideaal dat Dexter de orkaan had overleefd, want door ook nog eens de vrijheid van een tijdsprong te nemen van tien jaar, konden de makers opeens alle kanten op met het eerder zo populaire personage.

Essentieel voor de terugkeer van het personage is natuurlijk de aanwezigheid van Michael C. Hall, die ondanks een meer dan verdienstelijke carrière vereenzelvigd is geraakt met Dexter Morgan. In de jaren die volgde op de finale kreeg hij keer op keer weer die vraag: ‘zou er ooit nog een vervolg komen?’. Toch worstelde showrunner Phillips ook met die vraag en zocht hij een weg naar verlossing voor het personage. Toen hij uiteindelijk een idee op papier zette en dat deelde met Hall, vond die het geweldig. Het werd de basis van deze eenmalige revival van tien afleveringen. Voor de verdere casting is een beroep gedaan op allemaal nieuwe gezichten, dit ingegeven doordat Dexter zijn leven heeft voortgezet in een nieuwe omgeving. Niet dat dit betekent dat we geen oude publiekslievelingen terugzien. Zo is Jennifer Carpenter opnieuw te zien als Debra, die hier de rol van Harry overgenomen als denkbeeldige aanwezige met wie Dexter regelmatig van gedachten wisselt en zijn er ook wat leuke gastrollen te zien.

Voor de liefhebbers van weleer is het vanaf de eerste minuut gelijk weer smullen van dit nieuwe seizoen rond hun favoriete seriemoordenaar. New Blood speelt zich weliswaar af in een nieuwe omgeving, maar eigenlijk zijn alle vertrouwde elementen weer aanwezig. En natuurlijk is het allemaal wat voorspelbaar, want ondanks dat Dexter zijn ‘dark passenger’ schijnbaar al jaren weet te onderdrukken, is het natuurlijk wachten tot het moment dat hij weer los mag om zijn oude gewoonte op te pakken. De wending om Harrison hierbij opnieuw te introduceren, maar dan als tiener met dezelfde gekwelde geest als zijn vader is een leuke zet. En ook de nieuwe personages voelen al snel vertrouwd aan. Toch heeft ook New Blood te maken met dezelfde minpunten als de laatste seizoenen van de eerste run. Zo is de geloofwaardigheid soms ver te zoeken. Het grootste probleem is echter dat de eerdere compleet mislukte finale van de serie hier wordt ingeruild voor een opnieuw niet al te indrukwekkend slotakkoord. En dat is toch zeker een smetje te noemen, want de hele opbouw toont nog maar eens aan dat we nog lang niet uitgekeken waren op het personage Dexter Morgan.

Extra’s:
Naast de 10 afleveringen is er op de Blu-ray release ook nog wat bonusmateriaal te vinden.
· Why Now? (02:13) Een antwoord op de vragen betreft de tienjarige afwezigheid van Dexter en hoe dit seizoen een verse start is.
· Dissecting Dexter: New Blood: Deb Is Back (01:58) Een blik op de relatie tussen Dexter en zijn zus Deb.
· Dissecting Dexter: New Blood: The Kill Room (01:58) Een korte blik op de omgeving waar Dexter zijn moorden pleegt.
· All Out on the Table (30:04) Een wat uitgebreidere featurette, met aandacht voor niet alleen het verleden van Dexter, maar ook voor de opnamelocaties, de personages en natuurlijk de gehele setting.

Dexter: New Blood doet een verdienstelijke poging om wat van de glans te herstellen die verloren ging bij de finaal mislukte finale aan de eerste run. Dit is vooral te danken aan Michael C. Hall, die het personage weer op weet te pakken alsof hij nooit weg is geweest. Het is heerlijk om weer mee te leven met de seriemoordenaar die zijn gedachten meer dan eens deelt met de kijker. Maar ook de hele opzet rondom zijn zoon die last lijkt te hebben van dezelfde ‘dark passenger’ als zijn vader is goed uitgedacht. Want waar eerder gevoel en menselijkheid afwezig bleek bij Dexter zijn doen en laten, begint juist dat nu een interessant punt te worden. Het is dan ook jammer dat ondanks de gedegen opnieuw de finale eigenlijk wederom het zwaktepunt is van dit seizoen. Klein doekje voor het bloeden is wel dat het allemaal wat meer in lijn is met de serie en daardoor toch een stuk bevredigender zal zijn om de kijker mee achter te laten. Het maakt van Dexter: New Blood een verdienstelijke comeback, al wordt het niveau van de eerste seizoenen eigenlijk nergens meer herhaalt en is het toch vooral een leuke fanpleaser voor de mensen die snakten naar meer Dexter.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

11 mei, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer