Die Laatste Zomer

Informatie

RegieFrançois Favrat
Jaartal2015
Releasedatum22-10-2015
Speelduur101 minuten
DistributeurCinéart Nederland BV
CastLaurent Lafitte, Melanie Laurent, Audrey Dana, Wladimi Yordanoff en Bulle Ogier

De veertigjarige Antoine zit in een moeilijke fase van zijn leven. Een fase waarin niks mee lijkt te zitten, zo verliet zijn vrouw hem en is de band met zijn kinderen verre van optimaal. Toch is hij vooral getekend door de traumatische ervaring van het mysterieuze overlijden van zijn moeder, nu dertig jaar geleden. Terwijl zijn zus Agathe alles accepteert zoals haar ter oren is gekomen, zit Antoine vol met vragen. Vragen waar zijn vader wellicht antwoorden op heeft, maar zijn vader heeft iedereen verboden over het overlijden te praten en zwijgt zelf in alle talen. Toch vind Antoine het tijd om de confrontatie met het verleden aan te gaan en de waarheid te achterhalen van wat er destijds is gebeurd op het eiland Noirmoutier waar zij tot dan toe jaarlijks kwamen.

Die Laatste Zomer, internationaal bekend als Boomerang, is een film die gebaseerd is op het gelijknamige boek van de Franse auteur Tatiana de Rosnay. De Rosnay is vooral bekend van haar bestseller Haar Naam Was Sarah, die succesvol werd verfilmd aan het begin van dit decennium. Ondanks dat de beide films een totaal andere setting hebben, is er een duidelijk verband tussen de twee verhalen. Zo zien we in beide films een familielid dat op zoek is naar de waarheid achter een vergeten of verdrongen familiegeheim, waarbij als de waarheid eenmaal naar boven komt dit een behoorlijke weerslag heeft op de rest van het leven van de hoofdpersoon. Zo sleept Antoine de mysterieuze verdrinking van zijn moeder met zich mee. Destijds was hij oud genoeg om flink onder de indruk te raken, maar te jong om zich de details te herinneren.

In plaats van dat hem het verhaal op latere leeftijd verteld is, wordt alles verzwegen en zeer bewust weggestopt. Vooral door zijn vader, die weigert te praten over wat er destijds is gebeurd. Antoine zoekt zijn heil bij een psycholoog, maar deze adviseert hem eerst eens met zijn vader te praten voordat zij verder kunnen. Je voelt als kijker dan ook met Antoine mee als hij bijna wanhopig probeert om achter de waarheid te komen, maar daarbij steeds tegen een muur aan lijkt te lopen. Uiteindelijk is het toch zijn zus die door een weggestopte herinnering zorgt voor de eerste aanknopingspunten. Zo bleek uiteindelijk hun moeder zelf een geheim met zich mee te dragen. Als daarnaast blijkt dat zij niet is overleden op het eiland Noirmoutier, maar een naastgelegen eiland zet Antoine alles op alles om de waarheid boven tafel te krijgen.

Het is mooi hoe Antoine de kijker hierbij meeneemt in zijn zoektocht. Aan het einde is het begrijpelijk dat Antoine destijds te jong was om de waarheid te begrijpen en ook voor het zwijgen van de verraden man die zijn vader is valt begrip op te brengen. Het plot van de film heeft dan wellicht niet de impact van het eerder genoemde Haar Naam Was Sarah, maar de film is zeker een voltreffer als familiedrama. Daarbij geholpen door het uitstekende acteerwerk van Laurent Lafitte en Melanie Laurent. Zo is het schrijnend te zien dat uiteindelijk heel de familie gebukt gaat onder een weggestopt geheim. Dat Antoine uiteindelijk rust kan vinden in het feit dat zijn moeder gelukkig was in haar laatste dagen en stierf bij een daad vol liefde, is een mooie slotgedachte.

Die Laatste Zomer is een geslaagd familiedrama dat laat zien hoe een weggestopt geheim uit het verleden de toekomst van heel een gezin in de weg kan zitten. De film lijkt soms te willen rusten op een geweldig verborgen plot, maar dit is helaas weinig schokkend en dus blijft de grootse wending uit. Gelukkig maakt het uitstekende acteerwerk een hoop goed en blijft de kijker uiteindelijk, samen met Antoine, achter met een vredig gevoel. Het maakt dat Die Laatste Zomer een mooi drama is over een verborgen liefde die een hoge prijs kende.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het beschikbaar stellen van een screenerlink.

22 oktober, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer