District 9 4K

Informatie

RegieNeill Blomkamp
Jaartal2009
Releasedatum14-10-2020
Speelduur112 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastSharlto Copley, Vanessa Haywood, Mandla Gaduka, David James, Kenneth Nkosi & Eugene Khumbanyiwa

Begin jaren ’80 is de wereld in rep en roer als er boven Johannesburg een gigantisch ruimteschip komt te hangen. Een aanval of ontmoeting met buitenaards leven blijft echter uit, wat de mens nieuwsgierig maakt naar de inhoud van het schip. Ze ontdekken een gigantische buitenaardse bevolking op het schip die er zichtbaar slecht aan toe zijn. In plaats van de wezens te zien als een gevaar, wordt het plan opgevat om ze in kampen onder te brengen en zo meer van elkaar te kunnen leren. Maar het betreffende district 9 waar de buitenaardse wezen, in de volksmond ook wel ‘garnalen’ genoemd door hun uiterlijke kenmerken, leven wordt al snel een steeds groter groeiend zorgenkindje vol geweld. Om de boel weer in goede banen te leiden en de zaken weer onder controle te krijgen, wordt er, ruim twintig jaar na hun komst, een nieuw kamp uit de grond gestampt. Deze verhuizing staat onder leiding van de ietwat labiele Wikus Van De Merwe die alle buitenaardse bezoekers van District 9 afgaat om ze over te halen om vreedzaam te verhuizen. Als Wikus echter tijdens een standaardbezoek een gigantische ontdekking doet, brengt hem dat meer slecht dan goed. Hij raakt besmet met een buitenaards virus die van hem in één klap de perfecte schakel maakt tussen de mensheid en de bevolking van een andere planeet. Wikus wordt plotsklaps de meest gezochte persoon van Zuid-Afrika en lijkt zich alleen te kunnen wenden voor hulp tot een buiten gewoonlijke bondgenoot.

Met District 9 zette de Zuid-Afrikaanse filmmaker Neill Blomkamp zich in 2009 in één klap op de kaart. Niet in de laatste plaats flink gesteund door regisseur Peter Jackson (The Lord of the Rings) die hem de (financiële) middelen gaf om zijn eerste speelfilm te kunnen realiseren. Blomkamp werd meteen neergezet als een grote belofte, maar toch horen we ruim tien jaar later nog maar vrij weinig van de regisseur. Ondanks dat hij met Elysium en Chappie die na District 9 volgde toch nog zeker twee vermakelijke sci-fi films wist af te leveren. Het hielp in ieder geval niet dat hij een script neerpende voor een nieuw deel in de Alien-reeks die fans hoopvol stemde, maar waar regisseur Ridley Scott, schepper van de serie, een stokje voor stak en zelf een nieuw deel voor zijn rekening nam. Jaloers door de kwaliteit van het schrijfwerk van Blomkamp wellicht? Zeker zullen we het nooit weten, maar feit is wel dat Blomkamp tegenwoordig nog maar weinig weet af te leveren.

District 9 was in 2009 een zeer bijzondere sci-fi film waar liefhebbers van het genre zeer over te spreken waren. Blomkamp verpakt de buitenaardse invasie namelijk niet alleen in een documentaire-achtige stijl, maar bewandelt eens niet de geplaveide wegen van een hoop explosief geweld wat meestal gepaard gaat in films als het een buitenaards bezoekje betreft. We omarmen onze buitenaardse gasten dit keer juist door ze te behandelen als vluchtelingen, om er vervolgens ook niet te veel tijd en geld in te willen steken en ze toch, zoals altijd, aan hun lot over te laten. De parallellen met de echte wereld waren niet alleen tijdens de release in 2009 al schijnend, maar ook anno 2020 lijkt er bijzonder weinig vooruitgang te zitten in het omgaan met vluchtelingen uit gebieden in erbarmelijke omstandigheden.

Het is knap om te zien hoe sterk de film na ruim 11 jaar nog steeds overeind staat en wat Blomkamp met het redelijk beperkte budget van 30 miljoen Dollar allemaal voor elkaar heeft gekregen. Een bewuste keuze overigens, zo leren we uit de extra’s, van producent Peter Jackson om te voorkomen dat de, toen nog, jonge filmmaker zich verantwoordelijk zou voelen voor een monsterbudget wat hem zou beperken in een creatief proces en hij vermoedelijk vooral op veilig zou spelen om de film winstgevend te maken. Dat die keuze goed uitpakt blijkt dus wel uit het enorme succes van de film tijdens zijn release en het feit dat de film nog steeds een topper is in het genre, anno 2020. Helemaal nu de film is gegoten in een strak 4K UHD-jasje waarmee de film er eigenlijk net weer ietsje beter op is geworden.

Extra’s: Meestal krijgt de 4K-uitgave een extra Blu-ray schijfje mee waar niet alleen de film nogmaals opstaat, maar ook een hele rits aan extra’s. Die extra schijf ontbreekt bij District 9, maar gelukkig is er toch wat extra’s toegevoegd aan de 4K-schijf.
· Comic-Con Extravaganza (17:18) Een special over de Comic-Con van 2009 waar de film voor het eerst, in bijzijn van Blomkamp, Jackson en hoofdrolspeler Copley, wordt getoond. Daarnaast zijn er beelden te zien van het live-panel, korte interviews en een blik achter de schermen.
· Teaser Trailer (01:46)
· Theatrical Trailer (02:23)

District 9 4K is nog steeds een heerlijke titel uit het sci-fi genre, die van het scherm spat door zijn nieuwe 4K-jasje. Regisseur Neill Blomkamp debuteerde in 2009 met deze film waarin buitenaards leven op onze aarde wordt ondergebracht in een vluchtelingenkamp, waar de spanning al snel oploopt tot het kookpunt. District 9 heeft na ruim 11 jaar nog steeds niet aan kracht ingeboet en is, mede door zijn documentaire-achtige stijl, nog steeds een bijzonder vermakelijk zit. Het is daarom des te jammer dat we tegenwoordig nog maar weinig horen van regisseur Blomkamp. Hopelijk brengt deze nieuwe uitgave van zijn debuut de beste man weer een beetje de aandacht die hij eigenlijk verdiend.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

25 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer