Doctor Sleep 4K

Informatie

RegieMike Flanagan
Jaartal2019
Releasedatum11-03-2020
Speelduur151 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastEwan McGregor, Carl Lumbly, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran, Zahn McClarnon, Jocelin Donahue, Emily Alyn Lind, Alex Essoe, Bruce Greenwood en Cliff Curtis

Jaren na de gebeurtenissen in het Overlook Hotel is Danny Torrance getekend door het trauma dat hij als kind moest doorstaan. Hij is alcoholist en heeft zo zijn weg gevonden om zijn shining te onderdrukken. Hij verhuist naar een kleine stadje en raakt daar bevriend met Billy Freeman. Met hem als sponsor vertoont Danny beterschap en vindt hij al snel een baan in een hospice, waar hij zijn vaardigheden gebruikt om stervende patiënten te troosten. Ze geven hem de bijnaam ‘Doctor Sleep’. Dan begint Danny telepathische boodschappen te krijgen van Abra, een 12-jarige meisje wiens Shining nog krachtiger is dan de zijne. Zij heeft zijn hulp hard nodig en als snel komt Danny oog in oog te staan met geesten uit het verleden.

Toen Stephen King tijdens een signeersessie de vraag kreeg hoe het was afgelopen met Wendy en Danny Torrance, personages uit zijn succesvolle roman The Shining uit 1977, was dit de aanzet voor een vervolg. Deze verscheen in 2013 onder de naam Doctor Sleep en fans schreeuwden vrijwel direct om een verfilming. Er werd een script geschreven, maar het duurde toch nog een aantal jaar voordat er budget werd vrijgemaakt voor het project. Mike Flanagan, die eerder Kings’ Gerald’s Game verfilmde, werd gekozen om het script te herschrijven en de film te regisseren. Heikel punt was dat Flanagan, net als Kubrick eerder, behoorlijk wilde afwijken van Kings’ roman om zo een volledig vervolg op Kubricks’ film te maken.

Waar King in het verleden had volgehouden de Kubrick-film te verafschuwen, bleek hij echter onverwacht mild voor Flanagan. Toen de eerste beelden verschenen bleek dan ook direct dat er een flinke link wordt gelegd naar Kubricks’ film. Toch moet hier wel gelijk worden vermeld dat Doctor Sleep enerzijds de sfeer weet te benaderen van The Shining, maar anderzijds toch echt een totaal andere film is. Zo is de mystiek die Kubrick ons bracht compleet verdwenen en wordt er teveel uitgelegd, waarnaast sommige aangepaste elementen flink rammelen. Nieuwe elementen zijn er ook, zoals de True Knot; een groep mensen die zich tegoed doen aan de shining van anderen om hiermee hun eigen leven te verlengen. Zij worden geleid door Rose the Hat, een rol van de altijd beeldschone Rebecca Ferguson.

Toch is de hoofdrol hier voor Ewan McGregor, die als Danny Torrance een ijzersterke rol neerzet. Hij zet een Danny neer die na alle traumatische gebeurtenissen de rest van zijn leven bezig is geweest om de draad zo goed en wel als het kan weer op te pakken. Net als hij alles redelijk op de rit heeft, zoekt een jong meisje contact met hem en gebeurt uiteraard het onvermijdelijke en moet hij de confrontatie met zijn verleden aangaan. Het zorgt voor een visueel prachtige terugkeer naar het Overlook Hotel, waarbij Flanagan zeer vakkundig de prachtige cinematografie van Kubricks’ klassieker van een frisse wind voorziet. Ook zijn er vele flashbacks naar The Shining. Visueel is het allemaal bijzonder indrukwekkend, maar je wordt weer even met beide benen op de grond gezet omdat alle personages worden gespeeld door andere acteurs. Daarnaast onderstreept het nog maar eens dat een vergelijking moeilijk te vermijden valt.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is een interessante drie uur durende Director’s Cut van de film op de comborelease te vinden.
· From Shining to Sleep (04:56) Flanagan en auteur Stephen King bespreken de uitdagingen die kwamen kijken bij dit late vervolg op klassieker The Shining. Hierbij komen uiteraard ook de verschillen tussen de boeken en de films besproken.
· The Making of Doctor Sleep: A New Vision (13:57) Aan de hand van interviews met cast en crew zien we een breed opgezette making of die veel facetten van de productie aandoet. Zo wordt de ontwikkeling en het script besproken, maar ook de casting en het uteindelijke opnameproces.
· Return to The Overlook (14:59) Flanagan vertelt over de eerste keer dat hij The Shining zag en de invloed die dit op hem had. Ook vertelt hij over de gezochte perfecte op het gebied van productie design en de poging een hommage te brengen in plaats van te imiteren.

Doctor Sleep 4K is op zijn best als de vergelijking met het meesterwerk The Shining achterwege wordt gelaten. Qua cinematografie ontbreekt het de film aan weinig, maar helaas mankeert er verder teveel aan de film om hem volledig geslaagd te kunnen noemen. Flanagan heeft er alles aan gedaan om een compleet andere film te maken, maar ontkomt gewoonweg niet aan de vergelijking. Het is niet voor niets een (laat) vervolg op een klassieker. Een besef dat Flanagan duidelijk heeft, want enerzijds neemt hij afstand, maar anderzijds legt hij door de vele flashbacks en verwijzingen alles er soms veel te dik bovenop. Het zorgt voor een vervolgfilm die zeker niet zo slecht is als gevreesd. De film weet zelfs verrassend goed overeind te blijven, al is deze Doctor Sleep wel van een totaal ander niveau dan The Shining. Dat Flanagan daarnaast de vrijheid had om af te wijken van het boek en zelfs een Director’s Cut mag uitbrengen maakt de film alleen maar interessanter.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

13 maart, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e6329e977c13_selected-products" products="9200000123875452,9200000123875442,9200000123875426,9200000129653820,9200000129653789,9200000122967437" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer