Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Informatie

RegieSam Raimi
Jaartal2022
Releasedatum05-05-2022
Speelduur127 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastBenedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Xochitl Gomez, Elizabeth Olsen, Michael Stühlbarg, Benedict Wong & Rachel McAdams

Doctor Stephen Strange wordt geteisterd door nachtmerries die hem al tijden achtervolgen. In die dromen is hij een andere doctor Strange die, samen met een meisje, probeert om het boek van Vishanti te bereiken om een groter kwaad te kunnen stoppen. De nachtmerries worden echter werkelijkheid als Strange het meisje ook in het echt ontmoet en ze alles is, behalve een doodnormaal meisje. Haar naam is America Chavez en ze is de enige persoon die kan reizen door verschillende universa heen. Chavez is al een tijdje op de vlucht voor iets of iemand die haar in ieder universum op het spoor lijkt te komen en haar krachten wil ontnemen. Strange besluit om haar te helpen, maar hij had niet kunnen vermoeden dat het gevaar dichter bij is dan hij had gehoopt. Samen met Chavez trekt hij dwars door het multiversum om op zoek te gaan naar de oplossing om het kwaad te kunnen stoppen voordat alle verschillende universa met elkaar in conflict komen en er nergens in het universum nog een veilige plek zal zijn.

Marvel Studios is na al corona-perikelen weer lekker op stoom gekomen en dus kunnen we inmiddels wel de conclusie trekken dat de vierde fase het tempo er lekker in heeft. De series op Disney Plus volgen zich in rap tempo (en kwaliteit) op en inmiddels trekken de films in de bioscoop weer volle zalen. In de vierde fase van het MCU (Marvel Cinematic Universe) draait het allemaal om het zogenoemde multiversum waarbij we worden getrakteerd op andere werelden die simultaan naast ons leven, maar waarin net wat andere keuzes zijn gemaakt. Het biedt Marvel de kans om flink te vissen uit de vijver die nostalgie heet en dus zien we bekende personages terug uit andere Marvel-titels die tot voor kort weinig tot geen aansluitingen Haden met het overkoepelende MCU. Spider-Man: No Way Home trapte de boel begin December al lekker af door verschillende incarnaties van Spider-Man bij elkaar in de mix te gooien, maar de nieuwe solo-film van Doctor Strange doet daar nog een schepje bovenop. Niet zo gek ook met een titel als Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Dat schept de nodige verwachtingen uiteraard.

Verwachtingen die overigens voor het grootste gedeelte zeker worden waargemaakt. In de series WandaVision en Loki leerden we al het één en ander over het rotzooien met het multiverse, maar in Doctor Strange in the Multiverse of Madness komt het tot volledig wasdom. Wie overigens denkt dat er zonder enige voorkennis geen touw aan vast te knoppen is hebben we goed nieuws: de film is verrassend overzichtelijk. Nergens raak je draad kwijt en kun je ook prima genieten van de film als dit je eerste kennismaking is met een titel van Marvel Studios. Uiteraard helpt die voorkennis wel om het maximale uit de film te halen, en alle cameo’s en haakjes naar andere titels te begrijpen, maar noodzakelijk is het zeker niet. Zelfs voor wie dacht dat het haast een verplichting was om serie WandaVision te bekijken maar daar niet aan toe kwam is het allemaal prima te behappen. Heeft producent Kevin Feige, de grote man achter het MCU, toch zijn woord gehouden.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness is dus prima te volgen en dat is maar goed ook, want er gebeurt nogal wat. America Chavez doet haar intrede in het MCU en dat zorgt meteen voor de nodige opschudding. Wat dat betreft kent de film van regisseur Sam Raimi, de hand van de legendarische regisseur van titels als Evil Dead en de Spider-Man films met Tobey Maguire is goed voelbaar, weinig tijd voor de nodige introductie en worden we vanaf de eerste seconden meteen in de actie gestort waarin we Doctor Strange, weer prima in handen van acteur Benedict Cumberbatch, op de vlucht zien voor één of andere vuurachtig mummie-monster. Het hoe en wat wordt snel duidelijk en is het startschot voor een dollemansrit door verschillende universa. Het levert een zeer vermakelijke film op die zeker de nodige aangename verrassingen in petto heeft. Verrassingen die we uiteraard niet uit de doeken zullen doen, maar Marvel maakt een zeer bijzondere keuze als het aankomt op één van haar helden. Een verrassing die bijzonder goed uitpakt.

Het mag overigens dan wel een film zijn rondom Stephen Strange, de film had net zo goed Wanda Maximoff in the Multiverse of Madness kunnen heten. Actrice Elizabeth Olsen is namelijk ook terug als Wanda en dat is meer dan een kleine bijrol dan het promotiemateriaal ogenschijnlijk doet vermoeden. Het is duidelijk dat Marvel een beetje afwijkt van haar stramien van solo-films en lijkt het er steeds meer op dat, ondanks dat de film de titel van één held draagt, er wel degelijk een grotere rol is weggelegd voor een andere held uit het MCU. Zo was Strange zelf aanzienlijk aanwezig en zeer belangrijk in de derde solo-film van Spider-Man en zullen de Guardians of the Galaxy ook voor een flink aandeel zorgen zijn in de aankomende vierde film rondom Thor. Als het op dezelfde wijze gebeurt als in Doctor Strange in the Multiverse of Madness dan belooft dat in ieder geval een hoop goed voor liefhebbers van het genre.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness is een vermakelijke dollemansrit door de wereld van The Multiverse! De eerste stapjes werden al gezet in de series WandaVision en Loki, maar na Spider-Man: No Way Home gaat Doctor Strange pas echt los met het concept van verschillende universa die dwars door elkaar heen beginnen te lopen. Gelukkig wordt de film nergens onnodig ingewikkeld en weten de makers het concept in een paar aangename een hapbare brokken aan de kijker over te brengen. Dat is overigens geen straf, want het levert een zeer vermakelijk film op die weer een heerlijke mix is van groteske actiescenes, humor en voor het eerst in het MCU gepaard gaat met een zeer aangenaam horror-randje. Doctor Strange in the Multiverse of Madness heeft daarnaast als kers op de taart weer een hoop verrassingen in petto voor fans van de films die hun ogen zullen uitkijken.

8 mei, 2022

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer